nieuwsbrief 0343-701046

Biennale Venetië speelt met alledaagse gedachten over de bouwpraktijk

Wat is architectuur en is architectuur kunst? Dat zijn vragen die net als de titel prima gesteld kunnen worden op de architectuurbiënnale van Venetië in 2018. Deze expositie met heel veel voorbeelden van hedendaagse ontwerpen, gerealiseerde gebouwen en verbeelde utopieën zet namelijk het gebouw niet centraal maar de ruimte die het gebouw biedt. Ontdek aan de hand van enkele voorbeelden wat de Biënnale te bieden heeft en wanneer een gebouw architectuur is en/of kunst.

Sanaa Biennale Venice

Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa (Sanaa) - Guruguru 2018. Foto: Job Gerlings

De kunstenaar-architect komt het beste naar voren met het werk van Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa van Sanaa. Met hun acrylcirkels die in en om elkaar heen draaien, laten zij ons ervaren wat wij binnen of buiten beschouwen. De ruimte waarin dit object staat/hangt wordt met een kleine ingreep veranderd en ook weer niet. Staan wij binnen of juist buiten het ontwerp. Met dit werk laten de twee architecten zien dat de creatieve geest van een architect gelijk is aan die van ieder andere kunstenaar. Alleen het materiaal en de schaalgrootte maakt dat wij het werk van een architect anders ervaren. Het spel met deze transparante lagen, hebben zij ook verwerkt in hun echte gebouwen. Dus wat is het verschil tussen een architect en een kunstenaar? De schaalgrootte, het materiaal en de eindgebruiker die bij de architect een grote invloed heeft op zijn of haar ontwerp. De creativiteit is hetzelfde.

Svizzera 240 House Tour at the Swiss Pavilion at the 16th International Architecture Exhibition La Biennale di Venezia foto Wilson Wootton

Alessandro Bosshard, Li Tavor, Matthew van der Ploeg en Ani Vihervaara - Svizzera 240: House Tour, 2018. Foto: Wilson Wootton (bron: biennials.ch)

De vraag ‘Wat is architectuur’ wordt waarschijnlijk het meest beantwoord door de Zwitsers. In het Zwitserse paviljoen wordt je meegenomen op een House Tour. Een bezichtiging alsof je met de makelaar een nieuwbouw woning bezoekt. Het bezoek laat je voelen welke invloed een architect heeft op het woongenot en de beleving van de gebouwde ruimte. De architecten Alessandro Bosshard, Li Tavor, Matthew van der Ploeg en Ani Vihervaara, de makers achter dit paviljoen, laat ons direct zien wat de meerwaarde is van een architect boven het zelf ontwerpen van een gebouw. Architectuur houdt namelijk rekening met de gebruiker, een natuurlijk gevoel van de ruimte, dat het gebouw aansluit bij jouw dagelijkse gewoonten en rituelen en dat het ontwerp aansluit op de omgeving.

Alison Brooks Architects Biennale Venice

Alison Brooks Architects - Recasting, 2018. Foto: Job Gerlings

Alison Brooks (Alison Brooks Architects) beschrijft bij haar levensgrootte maquette of belevingsmodel, het spanningsveld tussen architectuur en de kunst, de functionaliteit en het ontwerp. Met haar tekst en het object waarin je mag lopen, staan en zitten merk je de kracht van een architect. Zij stelt dat de woningarchitectuur het moeilijkste is van allemaal. In dit ontwerp geef je niet alleen de bewoner de ruimte om te leven, ook de omgeving, het straatbeeld, wordt bepaald door het ontwerp. Dus de vorm, de schaal, de ruimtelijkheid en het gebruikte materiaal hebben een effect op ons welzijn en op de stad. Brooks stelt dat het ontwerp van het woonhuis moet voldoen aan de volgende eisen: multifunctioneel voor de lange termijn, ruimte bieden aan vakmanschap, lokaliteit en eigenaarschap en eigenwaarde geven aan de bewoners en zorgen dat het dagelijkse leven mooier wordt.

Daarmee vat zij de rol van de architect en architectuur goed samen. Een gegeven dat zich tijdens de 16e architectuurbiënnale van Venetië duidelijk manifesteert.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling
KaperGerlings is een combinatie van een opleidingsinstituut en een evenementenbureau gericht op professionele en persoonlijke groei en ontwikkeling. Met intensieve interactieve cursussen en leergangen geven wij jou nieuwe inzichten en handvatten in theorie en praktijk. In gedegen studies met fysieke lessen, werkbezoeken en een online leeromgeving bouw je nieuwe kennis op over mens, maatschappij en samenleving en gaat er een wereld voor je open.
Meer over ons

Over KaperGerlings Events

Evenementen, workshops en entertrainment
Groepsboekingen & individuele rondleidingen
Voor bedrijven, teams, particulieren en scholen
Lees meer over KaperGerlings Events

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46
info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich ten alle tijde afmelden.

Activiteiten per plaats

Activiteiten in Amsterdam
Activiteiten in Almere
Activiteiten in Amersfoort
Activiteiten in Apeldoorn
Activiteiten in Arnhem
Activiteiten in Assen
Activiteiten in Den Bosch
Activiteiten in Den Haag
Activiteiten in Deventer
Activiteiten in Eindhoven
Activiteiten in Groningen
Activiteiten in Leeuwarden
Activiteiten in Leiden
Activiteiten in Maastricht
Activiteiten in Nijmegen 
Activiteiten in Rijswijk
Activiteiten in Roermond
Activiteiten in Rotterdam
Activiteiten in Sittard
Activiteiten in Utrecht
Activiteiten in Wassenaar
Activiteiten in Venetië
Activiteiten in Zwolle

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Google+
    LinkedIn
    Youtube