Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling
Reisverslag Biennale Architectuur Venetië 2018

Venetië, meer kunst en architectuur dan verwacht

De deelnemers hadden meer gekregen dan zij hadden verwacht. Niet alleen de architectuurbiënnale, ook heel Venetië is in vijf dagen bezocht en beleeft. Vijf dagen (13 – 17 september 2018) volgestopt met kunst en architectuur dat naast de vele indrukken ook als een echte vakantie aanvoelde. Een kort sfeer verslag van een bijzondere reis.

Het voelde vroeg om 9 uur in het vliegtuig. En het voelt alsof de hele dag net begint wanneer je landt om 11 uur in Venetië. Mooi weer en een prachtige aankomst met de boot op het Lido. Omdat we lekker op tijd in de stad waren, bezochten we in de middag de oude binnenstad. Piazza San Marco, het Palazzo Ducale, de Basilica di San Marco en een wandeling naar de Rialtobrug. ’s Avonds gezamenlijk eten op het Lido om een mooie dag af te sluiten.

stadswandeling san salvatore santa maria del gloriosa scuola grande di san rocco

De volgende dag pakte we op waar we gebleven waren en liepen we vanaf de Rialtobrug via Fondaco dei Tedeschi (nu warenhuis DFT ontworpen door Rem Koolhaas) naar de kleine kerk Santa Maria dei Miracoli, een kleine juwelenbox genoemd vanwege het vele bonte marmer. We eindigden in het Ghetto, de Joodse wijk.
In de middag was een facultatief programma, waarin bijna de gehele groep op pad ging naar Santa Maria Gloriosa dei Frari met werken van Titiaan, Bellini, Donatello en Tintoretto. Hier liggen ook Titiaan en Canova begraven. Daarna een bezoek aan de Scuola Grande di San Rocco met een schilderijencyclus van Tintoretto. Een bijzondere serie waarin de stijl van Tintoretto met perspectief, lichtval en drama van de muren straalde. Als afsluiting voer iedereen naar het eiland San Giorgio om daar de Biënnale inzending van Vaticaanstad te bezoeken, naast de San Giorgio Maggiore. Een dag vol met kunst en architectuur.

Biennale vatican Norman Foster Terunobi Fujimori Francesco Cellini

De tweede volledige dag in Venetië besteedde we aan de 16e architectuurbiënnale met een bezoek aan de Giardini. Een oase van rust vergeleken met het centrum van Venetië. Hier liggen het centrale paviljoen en 29 landenpaviljoens, allemaal gewijd aan hedendaagse architectuur binnen het thema FREESPACE. In de ochtend nam Job de groep mee langs de highlights van de expositie. De centrale tentoonstelling van de curatoren en de Nederlandse, Belgische, Zwitserse, Russische en Japanse paviljoens. België had in haar ruimte een verbeelding gemaakt van de Europese Unie, Eurotopie, Zwitserland liet het belang van maatverhoudingen en de bedrieglijkheid van de makelaarsfoto’s zien met Unfurnished en Japan ging in op de ethnografie van de architectuur.
In de middag had iedereen een vrij programma. ’s Avonds heeft een deel van de groep het Doge paleis bezocht, dat in de zomer avondopenstellingen kent.

landenpaviljoens zwitserland japan rusland

Zondag stond de architectuurbiënnale opnieuw op het programma. Dit keer de Arsenale met in de corderie bijna 400 meter aan architectuurontwerpen, van nagebouwde huizen, maquettes en hele nieuwe constructies waar je in stapt. Zoals John Wardle Architects die ons letterlijk een nieuw perspectief willen bieden, of Alison Brooks Architects die in haar ‘woning’ ons wil laten voelen hoe zij de ruimte vergroot en het licht ‘stuurt’. Of de Chinese Vector Architects die de belangrijkste elementen van hun Seashore Library hebben verwerkt in een nieuwe constructie. Daarnaast zijn hier 24 landenpaviljoens te vinden, aangevuld met een educatiecentrum en een samenwerking tussen de Biënnale en het Victoria & Albert Museum in Londen. En net als bij de vorige dag, nam Job de groep in de ochtend mee door de Arsenale en had iedereen een vrij middagprogramma.

Arsenale Vector architects Corderie Alison Brooks Architects

Op de laatste dag was de ochtend ieder voor zich. En zo stond de gehele groep om 10.00 uur voor de deur van het Peggy Guggenheim Museum in de binnenstad. De werken van Balla, Severini, Picasso, Ernst, Klee, Giacometti en vele anderen blijven trekken. En prachtige afsluiting van de vijfdaagse reis, waarna we met de vaporetto de stad verlieten richting hotel en vervolgens met taxi-boot richting het vliegveld.

Meer weten of architectuur en bouwkunst? Klik hier voor onze Klik hier voor onze architectuur en stedenbouw cursussen.
Meer weten of hedendaagse kunst? Klik hier voor onze Klik hier voor onze hedendaagse kunst cursussen.

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons