nieuwsbrief 0343-701046

Forensic Justice - Forensic Architecture

Dat kunst soms geen kunst meer is, bewijst de expositie Forensic Justice in BAK in Utrecht.  Een expositie die broodnodig is in de huidige wereld. Forensic Architecture, de groep achter de expositie, maakt duidelijk dat de vrije geest van de kunstenaar, anderen een nieuw en noodzakelijk inzicht kan geven. Dit is een expositie die je gezien moet hebben.

De expositie neemt je mee langs verschillende juridische en maatschappelijke vraagstukken, waarbij vooroordelen en bevoordeling de leidraad is geweest in het eindoordeel. Forensic Architecture is een internationaal onderzoeksbureau dat zaken met gereden twijfel over een juist handelen tegen het licht houdt. Het onderzoeksteam bestaat uit architecten, theoretici, kunstenaars, filmmakers, softwareontwikkelaars, onderzoeksjournalisten, archeologen, advocaten en wetenschappers. Vanuit dit interdisciplinair team bekijken zij de zaken opnieuw, onbevooroordeeld en met gebruik van de modernste technieken en inzichten.

In de kern is Forensic Architecture nooit een kunstproject geweest, het is ook geen kunstenaarsbureau. Wel maakt dit onderzoeksteam gebruik van de kennis, middelen en de vrije geest van de kunstenaars. Met de 8 projecten die in de expositie Forensic Justice zijn gepresenteerd, toont het team aan waar de kracht van de andere blik zit. In het project 77sqm_9:26min is architectonische inzicht van een ruimte, de ervaring met software analyses en filmkennis met elkaar gecombineerd. Hierdoor kon de moord op Halit Yozgat, worden gereconstrueerd. En daarmee werd duidelijk dat een van de getuigen een onjuiste verklaring gaf, waarmee het oorspronkelijke onderzoek naar de moord op losse schroeven is komen te staan.

Met Ecocide in Indonesia stelt het bureau de wandaden tegen het milieu aan de orde. De opdracht was om de oorzaken en gevolgen te achterhalen van de bosbranden in Indonesië in 2015, waarbij meer dan 21.000 vierkante kilometer bos- en turfland in vlammen opging. Met de term ecocide verwijst Forensic Architecture naar genocide. Zij gebruiken deze term voor wandaden tegen de natuur.

Met Forensic Justice kijk je niet naar een kunstenaarsexpositie, eerder ben je getuige van een antropologisch en sociologisch politieonderzoek. Forensic Architecture toont aan hoe makkelijk wij met onderbewuste vooroordelen en aannames een oordeel vellen over een gebeurtenis. En hoe vaak onderzoek of berichtgeving over een geweldsconflict politiek gekleurd wordt.

Dat Forensic Architecture genomineerd was voor de Turner Prize 2018, geeft aan dat de boodschap een groot draagvlak kent. Daar blijft wel de kanttekening dat het werk van Forensic Architecture geen kunst is. En daarmee in mijn ogen niet genomineerd had kunnen worden voor de Turner Prize.

Buiten dat, deze expositie is een goede ‘eye-opener’. In de wereld waarin wij constant vragen of nieuws echt of nep is, wordt hier met voorbeelden uitgelegd hoe snel en makkelijk wij (de mens in het algemeen) verkeerde conclusies trekken. En hoe eenvoudig echt nieuws toch gekleurd kan zijn. Als kijker wordt je antropoloog, socioloog, jurist, rechter en onderzoeker in één.

Zelf leren kijken als antropoloog of socioloog? Start dan met de cursus antropologie of sociologie.

Meer leren over de hedendaagse kunst? Klik hier voor onze Klik hier voor onze cursussen hedendaagse kunst.
Meer weten of sociologie? Klik hier voor onze Klik hier voor onze cursussen sociologie.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling
KaperGerlings is een combinatie van een opleidingsinstituut en een evenementenbureau gericht op professionele en persoonlijke groei en ontwikkeling. Met intensieve interactieve cursussen en leergangen geven wij jou nieuwe inzichten en handvatten in theorie en praktijk. In gedegen studies met fysieke lessen, werkbezoeken en een online leeromgeving bouw je nieuwe kennis op over mens, maatschappij en samenleving en gaat er een wereld voor je open.
Meer over ons

Over KaperGerlings Events

Evenementen, workshops en entertrainment
Groepsboekingen & individuele rondleidingen
Voor bedrijven, teams, particulieren en scholen
Lees meer over KaperGerlings Events

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46
info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich ten alle tijde afmelden.

Activiteiten per plaats

Activiteiten in Amsterdam
Activiteiten in Almere
Activiteiten in Amersfoort
Activiteiten in Apeldoorn
Activiteiten in Arnhem
Activiteiten in Assen
Activiteiten in Den Bosch
Activiteiten in Den Haag
Activiteiten in Deventer
Activiteiten in Eindhoven
Activiteiten in Groningen
Activiteiten in Leeuwarden
Activiteiten in Leiden
Activiteiten in Maastricht
Activiteiten in Nijmegen 
Activiteiten in Rijswijk
Activiteiten in Roermond
Activiteiten in Rotterdam
Activiteiten in Sittard
Activiteiten in Utrecht
Activiteiten in Wassenaar
Activiteiten in Venetië
Activiteiten in Zwolle

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Google+
    LinkedIn
    Youtube