Voor jou

Met een grootse expositie over 4 generaties Brueghel (vijf schilders), brengt het Noord-Brabants Museum een unieke kunstcollectie samen. De kunstenaarsfamilie Brueghel is bepalend geweest voor de kunstontwikkeling binnen de Nederlandse-Vlaamse regio. Deze grootse expositie belooft een mooie aanvulling te worden op de reeks van oeuvre tentoonstellingen zoals Jheronimus Bosch en Johannes Vermeer.

De unieke expositie wordt nog beter, wanneer je weet waar je naar kijkt, de techniek begrijpt, de compositie kunt doorgronden en kunsthistorische context hebt om de uniciteit van de werken te zien. Daarom organiseren wij een studiedag die jou deze inzichten geeft. Zodat jouw bezoek aan deze Brueghel tentoonstelling nog beter wordt.

Prijs: € 69,00 inclusief 21% btw.

Locatie: Amsterdam en Doorn. Schrijf tijdig in! Maximaal 7 cursisten per groep.

Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen.

Inschrijven Informatie aanvragen Maatwerk aanvragen

 

  Data en tijden

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataLocatieTijdDocent
1515 Zaterdag 2 december 2023 Spott (in de Heerenkamer), Dorpsstraat 29, 3941 JK Doorn, VOL
11:00-17:00 uur Drs. Job Gerlings

Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen. 


  Inhoud

De familie Brueghel is bijzonder te noemen met vier generaties (van 5) kunstenaars die allen in de top van de kunstwereld werkten. Tijdens deze expositie worden werken getoond van Pieter Brueghel de Oude (ca 1525 - 05-09-1569), zijn zoon Pieter Brueghel de Jonge (1564- 1638), de tweede zoon Jan Brueghel de Oude (1568 - 12-01-1625), zijn kleinzoon Jan Brueghel de Jonge (13-09-1601 - 23-01-1678) en achterkleinzoon Abraham Brueghel (28-11-1631 - ca 1697).

De vijf heren hebben een enorm oeuvre achtergelaten dat terug te vinden is in de grote kunstcollecties door heel Europa. Hun werken hebben overeenkomsten met de schilderijen van Jheronimus Bosch en Peter Paul Rubens en zijn invloedrijk op tijdgenoten. Maar bovenalles zijn hun werken lastig te lezen zonder extra achtergrond over de culturele achtergrond, politiek, geloofsvragen, het humanisme en de kunstmarkt van destijds. Met deze studiedag krijg je de extra context die helpt om deze unieke expositie volledig te kunnen begrijpen.

Bezoek aan de Brueghel tentoonstelling is op eigen gelegenheid en je moet zelf tickets boeken bij het Noordbrabants Museum. Tickets boeken doe je hier.

 

Pieter Brueghel de Oude, 'Dulle Griet',ca. 1562, coll. Museum Mayer van den Bergh, Antwerpen België (bron: Wikipedia)

Pieter Brueghel de Jong - de lierenman

Pieter Brueghel de Jonge, 'De Lierenman', tussen 1609-1649, coll. Noordbrabants Museum, Den Bosch Nederland (bron: Wikipedia

Jan Brueghel de Oude - bacchanaal

Jan Brueghel de Oude, 'Een Bacchanaal', ca 1608-1616, coll. Speed Art Museum, Louisville Kentucky VS (bron: Wikipedia)

Jan Brueghel de Jonge - Allegorie op het zien

Jan Brueghel de Jonge, 'Allegorie op het zien (Venus en Cupido in een kunstgallerie)', 1660, coll. Philadelphia Museum of Art, Pensylvannia US (bron: Wikipedia

Abraham Brueghel - bloemen in een bronzen vaas

Abraham Brueghel, 'Bloemen in een bronzen vaas', 1670, coll. privécollectie, Rome Italië (bron:Wikipedia


  Docent van deze studiedag

Drs. Job Gerlings

Kunsthistoricus Job Gerlings heeft de kunsthistorische leergang bij KaperGerlings Instituut ontwikkelt en verzorgt. Met deze studiedag pakt hij dit vakgebied weer op en neemt hij jou mee in deze verdieping op de familie Brueghel.

Lees meer over deze docent

 Inschrijven

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

© bannerfoto: Bron afbeelding: Pieter Brueghel de Jonge, 'De Lierenman', tussen 1609-1649, coll. Noordbrabants Museum, Den Bosch Nederland