Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but eleanor_van_aquitanie is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.
×

Waarschuwing

JFolder: :bestanden: Pad is geen map. Pad: /data/sites/web/kapergerlingsnl/www/images/eleanor_van_aquitanie
×

Attentie

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/eleanor_van_aquitanie
1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Ze was haar tijd ver vooruit, was heel bewust van haar mogelijkheden en niet bang om de mannen om haar heen dat te vertellen. Eleanor van Aquitaine was in de 12de eeuw de rijkste en schijnbaar ook mooiste vrouw van Frankrijk. Met haar vermogen werd zij koningin van Frankrijk én Engeland, een bepalende factor was bij de tweede Kruistocht en had zij ruzie met de meeste mannen om haar heen. Haar positie was een constante strijd, een kruistocht voor haar onafhankelijkheid.

Op 9 april 1137 erfde zij van haar vader het rijkste vorstendom van Frankrijk: het hertogdom van Aquitanië. Zij was toen ongeveer 15 jaar oud en direct de meest begeerlijke vrijgezelle vrouw. Op 25 juli van datzelfde jaar trouwde zij met de kroonprins van Frankrijk. Een gearrangeerd huwelijk, waarbij zij zorgde dat zij als hertog van Aquitanië zelf besliste over haar domeinen en vermogen.

Haar vermogen maakte dat zij het rijke hofleven van haar ouders meebracht naar Parijs. Enkele objecten die van haar zijn geweest, zijn een 12de-eeuwse psalter in de Koninklijke Bibliotheek en een kristallen vaas, nu in het Louvre . Het hofleven zorgde dat zij en haar man, Lodewijk VII, koning van Frankrijk, de les gelezen kregen door abt Suger. Hij vond dat hun losbandige leven ervoor zorgde dat er geen kinderen kwamen.

Samen gaan Lodewijk VII en Eleanor op de tweede kruistocht naar Jeruzalem. Beiden met een eigen leger, want zij stond erop dat zij als hertog van Aquitanië zelf aan het hoofd van haar troepenmacht reed. Halverwege krijgen zij ruzie over de route die de Kruistocht moet afleggen. Plots stonden beide legers tegenover elkaar. Een situatie die uiteindelijk leidde tot hun scheiding. En Eleanor was direct weer een begeerlijke rijke vrouw, opzoek naar een nieuwe man. Die vond zij in de 12 jaar jongere hertog Hendrik van Normandië. In 1152 trouwden zij en met haar vermogen kon Hendrik de beslissende slag in de Engelse burgeroorlog winnen, waardoor zij in 1154 tot koning en koningin van Engeland werden gekroond. Ook in dit huwelijk hield Eleanor zeggenschap over haar domeinen. Gezamenlijk hadden zij nu een bezit dat de helft van Frankrijk omvatte en Engeland.

Uit dit huwelijk komen meerdere kinderen. Koningen van Engeland en koninginnen van Sicilië en Castilië. Het leven van Eleanor stond garant voor vele verhalen, waar en onwaar. Zo zou zij een relatie met haar oom hebben gehad, een nacht hebben doorgebracht met Saladin (de generaal die Jeruzalem op de Christenen terugveroverde), een leger van vrouwen hebben aangevoerd en de reden zijn van de ruzie tussen Hendrik II en zijn zoons.

In de architectuur heeft Eleanor aan de basis gestaan van de Franse en Engelse hoog gotiek. Zij was bij de inwijding van de kathedraal van Saint Denis, net buiten Parijs in 1144 en koningin toen gestart werd met de bouw van de kathedraal van Sens. Dat Hendrik en zij zowel in Engeland als in Frankrijk regeerden, zorgde dat meesterbouwer William van Sens werd aangetrokken om het koor van de kathedraal van Canterbury na de brand in 1174 opnieuw op te bouwen. En in 1162 gaven Hendrik II en Eleanor de opdracht om van de romaanse basiliek in Poitiers een gotische kathedraal te maken.

Eleanor, een vrouw die eeuwig streed voor haar positie heeft een tastbare geschiedenis achtergelaten en staat in een lange lijn van vrouwen die om zelfbeschikking vochten.

{gallery}eleanor_van_aquitanie{/gallery}

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons