Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling
Lilith de eerste vrouw van Adam
1 1 1 1 1 Rating 2.50 (6 Votes)

Onder het beeld van Maria en kind in het noordelijke hoofdportaal van de Notre Dame in Parijs bevindt zich een klein hoogreliëf met Adam en Eva bij de boom van goed en kwaad. Opvallend element in dit beeldhouwwerk is de slang die Eva verleid. De slang is namelijk een combinatie van slang en vrouw. De beeldhouwer verwijst hiermee naar een interpretatie van Genesis 1-2, waarin Adam een eerste vrouw had, genaamd Lilith, Eva was zijn tweede vrouw.

Het verhaal over Lilith is ontleend aan het Boek van Ben Sihar. Ben Sihar (ook bekend onder de namen Shimon ben Yeshua ben Eliezer ben Sira en Jesus Ben Sirach) was een Hellenistisch Joodse schriftgeleerde uit de 2e eeuw voor Christus. Zijn boek is één van de tien Deuterocanonieke boeken die zijn ontstaan tussen het Oude Testament en het Nieuwe Testament. Binnen de Katholieke en Oosters Orthodoxe kerken worden dit als gezaghebbende worden gezien. Deze boeken komen als eerste voor in het Septuagint, een Griekse vertaling van de Hebreeuwse Tenach, die geschreven is in de periode tussen 225 - 100 voor Christus. Deze teksten werden door de Heilige Hiëronymus opgenomen in het Vulgaat (390 - 405 n. Christus), een Latijnse vertaling van de Bijbel. En zo kwam Lilith in de Christelijke leer terecht.

Adam werd volgens Genesis 1 door God uit leem gemaakt naar zijn eigen voorbeeld. En net als bij de dieren, schiep God de mens uit twee gelijke wezens, de man en de vrouw. De man heette Adam en de vrouw heette Lilith. Bij de sexuele daad kwam het tot problemen. Omdat beiden gelijk aan elkaar waren, wilde Lilith ook bovenop tijdens de sex. Dit zorgde voor een ruzie tussen beiden. Lilith ontdekte daarnaast de onuitsprekelijke naam van God en vluchtte daarom naar de woestijn. Hier sliep zij met de vele demonen en baarden veel kinderen. Volgens het verhaal deed God nog een poging om haar terug te halen naar de woestijn, maar dat weigerde zij. 

Na het vertrek van Lilith voelde Adam zich alleen. Hij vroeg aan God of hij een vrouw voor hem kon maken. Uit een rib van Adam creërde God Eva. Aangezien Adam en Eva nu niet meer als gelijken waren gecreërd, was de vraag over wie nu bovenop mocht tijdens de sex voorbij. Eva was ondergeschikt en Adam en daarom lag zij altijd onderop.

In de Middeleeuwen ontstond het verhaal dat Lilith niet alleen met de demonen in de woestijn sliep, maar ook de vrouw was van Lucifer, de duivel. En dat zij Eva verleidde om de appel van de boom van Goed en Kwaad te eten. Dit verhaal is verbeeld in dit hoog-reliëf aan de Notre Dame in Parijs. Lilith die als demonisch slangenmens Eva verleidt om de appel te eten en haar daarmee naar de Zondeval drijft. Daarmee was de vrouw zowel onderdanig (Eva) aan de man en ook de verleidster van het kwaad (Lilith). 

Geïnteresseerd in onze cursussen. Klik hier voor onze leergangen en cursussen geschiedenis, kunstgeschiedenis en filosofie.

 

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons