Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but janus-god-van-januari is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.
×

Waarschuwing

JFolder: :bestanden: Pad is geen map. Pad: /data/sites/web/kapergerlingsnl/www/images/janus-god-van-januari
×

Attentie

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/janus-god-van-januari
Janus, de god van Januari (Poussin, dans op de muziek der tijd, 1640)
1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Janus of Ianus (de Romeinen kenden de J niet in het alfabet) is de Oud-Italische god van het begin. Oud-Italisch, want deze god werd al door de Etrusken aanbeden, maar de Grieken kenden hem niet.

Janus was de bewaker van ingangen. Bij woonhuizen, stadspoorten en ook bij de hemeltoegang was hij die de poorten opende en sloot. Hij werd als eerste genoemd in gebed, omdat hij de hemelpoort opende. Ook werd de beeltenis Janus gebruikt bij grenspalen.

Ook was Janus de god van het begin. Bij de start van een onderneming, het begin van de maand, bij het begin van de wereld. Hij speelde daardoor een belangrijke rol bij de schepping.

Janus werd afgebeeld met twee gezichten, eentje die naar voren keek en eentje die naar achteren keek. Zo kon hij beide kanten van de deur, poort en grens bewaken.

In de eerste kalender, die volgends de verhalen door Romulus was vastgesteld, bestond de maand januari niet. Onder Numa Pompilius (opnieuw volgens legendes) werden januari en februari als elfde en twaalfde maand toegevoegd. Onder Gregorius werd de Juliaanse kalender (Julius Caesar wijzigde de kalender voor de derde keer, vanaf nu gebaseerd op de zon en niet op de maan) gecorrigeerd. Pas vanaf dat moment werd januari de eerste maand.

In de Renaissance kreeg Janus een nieuwe betekenis. Zijn gezicht werd symbool voor het verleden en de toekomst in allegorieën op tijd. Hij wordt het begin van het een uitvoerige allegorie op het menselijk leven, waarbij hij de drie schikgodinnen een handvol wol aanbiedt om mee te spinnen. Daarnaast krijgt hij een nieuw attribuut, de slang die zichzelf in de staart bijt. Dit oude symbool staat voor de eeuwigheid, daar waar tijd geen rol meer speelt.

In de beeldende kunst komt Janus bij de Romeinen veel voor als dubbele kop op grenszuilen en bij deuropeningen. In Rome is in 365 na Christus door Constantijn II de Arcus divi Constantini gebouwd. Een quadrifons-poort (vier openingen) van baksteen en bekleed met marmer. Deze poort kreeg later de naam Janusboog.

In de 17e eeuw verbeeldt Giordano in Palazzo Medici-Riccardi in Florence Janus met de drie schikgodinnen. Terwijl Poussin in dezelfde periode Janus afbeeldt als grenszuil in de allegorie van het symbool van het verleden en de toekomst.

Tegenwoordig is Janus als godheid en beeldelement uit onze cultuur verdwenen. Het enige dat wij nog kennen is de maand januari, het begin van een nieuw jaar.

{gallery}janus-god-van-januari{/gallery}

 

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons