Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling
StudiedagNapoleonistische oorlogen, Amerikaanse burgeroorlog en Duitse eenwordingsoorlogen
1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Hieronder een video op ons YouTube kanaal van onze docent Erlend van Ark over de studiedag "aanloop naar de Eerste Wereldoorlog: de Napoleonistische oorlogen, Amerikaanse burgeroorlog en Duitse eenwordingsoorlogen".
  Ik ben Erlend van Ark, historicus, docent en schrijver, geboren in 1977. Ik studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en haalde mijn eerste graads docentenopleiding aan de Vrije Universiteit. Afgelopen jaren heb ik gewerkt als geschiedenisdocent en docent Bestuurskunde en werk ik als freelance docent bij verschillende onderwijsinstellingen. Daarnaast werk ik als content schrijver en blogger. Ik publiceerde het boek "De eerste wereldoorlog in begrijpelijke taal" en werk aan het tweede boek over de Tweede Wereldoorlog dat in de 2e helft van 2019 gepubliceerd wordt.Zie https://kapergerlings.nl/lezingen-en-studiedagen/studiedag-aanloop-naar-de-eerste-wereldoorlog

Op 28 juni 1914 werden kroonprins Frans Ferdinand van Oostenrijk en zijn vrouw Sophie vermoord in Sarajevo. Hun dood is de officiële aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog die daarna uitbrak. Voor schoolboekjes is deze voor hen afschuwelijke gebeurtenis een mooi startpunt, alleen wordt daarmee de werkelijke spanningsopbouw naar de Eerste Wereldoorlog niet uitgelegd. Met deze studiedag kijken wij verder het verleden in, voor de moord op Sophie en Frans Ferdinand, naar de gebeurtenissen in de 19e eeuw die gezamenlijk de spanning opbouwden richting de Eerste Wereldoorlog.

De studiedag is een combinatie van hoor- en werkcolleges. Met de hoorcolleges krijg je uitleg en inzichten, waarna je tijdens de werkcolleges de problematiek verder uitdiept. In deze studiedag kijken we specifiek naar drie voorgaande militaire conflicten: de Napoleontische oorlogen aan het begin van de 19e eeuw, de Amerikaanse Burgeroorlog in het midden van de 19e eeuw en de Duitse Eenwordingsoorlogen in de tweede helft van de 19e eeuw. 

Tijdens de Napoleontische oorlogen zijn we de eerste fase van de militaire veranderingen in moderniteit met een toename van het aantal soldaten (dienstplicht). Legers groeien van tienduizenden naar honderdduizenden soldaten. Het tijdperk van de Totale Oorlogen breekt aan. Napoleon maakt een einde aan de kabinettenoorlogen waarbij steden of gebieden van hand tot hand gaan. Waarom waren andere vorsten zo bang voor Napoleon? Waarom waren zijn oorlogen zo vernietigend? En wat betekende de introductie van strategie op het slagveld?

In de tweede helft van de 19e eeuw zien we een significante toename van vuurkracht en professionalisering. Daarnaast leidt het succes van Pruisen/Duitsland tot een dogmatisch geloof in de aanval en de beslissende veldslag. Industrialisatie en technische vooruitgang zorgden voor het wegvallen van alle remmen op het voeren van oorlog, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Welke gevolgen had dit voor de strijdende partijen? Wat gebeurt er op een slagveld als legers groeien en vuurkracht toeneemt? Kun je dan een oorlog nog wel beslissen in één veldslag?

Deze studiedag is onderdeel van het programma van Napoleon naar de nieuwe wereldorde. Je kunt jezelf ook gewoon apart voor deze lezingen en cursussen inschrijven. Het totale programma dat chronologisch wordt gepland omvat:

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons