Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling
Symptoombestrijding. De echte oplossing ligt dieper en wordt niet genoemd.
1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Met pijn zie ik de laatste maanden het debat tussen verschillende partijen feller worden. Van debat kunnen we niet meer spreken en het draait hier alleen nog om gelijk krijgen, desnoods met dreiging, geweld of treiterijen. Terugkeren naar het gesprek en het vinden van gedeelde waarden levert meer op, op de langere termijn.

Soms is een fysieke uitlaatklep noodzakelijk om alle opgekropte frustraties kwijt te kunnen. Denk dan aan een sport, waarmee eigen spanningen om worden gezet in fysieke beweging. Of inderdaad demonstreren op straat, waardoor jouw vraagstuk zichtbaar wordt. Maar uiteindelijk is de kans klein dat je jouw zin gaat krijgen door puur en alleen jouw pijn te demonstreren.

En dat wordt de laatste maanden zichtbaar. De oproep om specifieke woorden niet meer te gebruiken, bepaalde beelden weg te halen of producten te verbieden. Dit zijn symptoombestrijdingen die meer weerstand oproepen dan het beoogde effect bereiken.

In de Samenlevingsacademie is de grootste vraag: hoe kunnen wij een betere samenleving creëren? En telkens komt opnieuw naar boven dat het hier niet draait om een specifiek standpunt. Het gaat om het gesprek, het vinden van gedeelde waarden, het begrijpen van elkaars cultuur en leefomgeving en het vinden en inzetten van overeenkomsten. Juist door het vinden van deze overeenkomsten, begrip voor de andere visie, beleving, waarden en normen, zorgen wij voor een inclusieve samenleving.

Het veranderen van woorden verandert niet de machtsongelijkheid, maar verhult deze nog verder. Het verwijderen van de beelden verwijdert niet de geschiedenis, maar zorgt wel dat de pijn uit het verleden onzichtbaar wordt. Een discussie om gelijk te krijgen, doet geen recht aan de waarden die jij wilt overbrengen.

Vind de gezamenlijke culturele waarden, bereik overeenstemming over ethische vraagstukken van goed en kwaad, benoem de pijn vanuit het verleden en laat het heden herhaling voorkomen. Wij hebben niet de oplossing voor de maatschappelijke problemen, wel de tools om jou te helpen om de ander te begrijpen, onze woonomgeving te doorgronden en om waardevol met elkaar te praten.

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons