In de Italiaanse Veneto ontwikkelde zich tussen 1300 tot 1700 een van de invloedrijkste architectuurstijlen van Europa. Met de woonhuizen, kastelen, paleizen en kerken in onder meer Mantua, Vincenza en Venetië groeide het bouwen naar de klassieke Romeinse voorbeelden uit tot een unieke eigen stijl die de basis vormt voor de Nederlandse paleizen zoals Noordeinde, Huis ten Bosch en het Paleis op Dam. Met deze lezing verdiep je je in deze bijzondere ontwikkeling.

Prijs: € 27,50 inclusief 21% btw. (Ga je mee op reis naar de Veneto, dan is deze lezing gratis)

Locatie: online

Inschrijven Informatie aanvragen Maatwerk aanvragen

 

  Data en tijden

Deze interactieve live online lezing via Zoom duurt 2 uren.
De lezing wordt niet opgenomen. Ben je onverwachts verhinderd, dan kun je jouw inschrijving tot één dag voor de lezing verplaatsen naar een andere datum.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

Code Datum Tijden Vorm Docent
1468 Woensdag 19 april 2023 (doorgangsgarantie) 09:30 - 11:30 uur Interactief live online (Zoom)  Drs. Job Gerlings
1440 Maandag 22 mei 2023 19:30 - 21:30 uur Interactief live online (Zoom)  Drs. Job Gerlings
1441 Dinsdag 23 mei 2023 09:30 - 11:30 uur Interactief live online (Zoom) Drs. Job Gerlings

  Inhoud

De Veneto strekt zich uit van Venetië naar het oosten richting het Lago di Garda, het zuiden richting Mantua en tot in de Dolomieten ten noorden van de regio. Met het bloeiende hertogelijke hof van de Gonzaga's in Mantua start de architectonische bloei van deze regio. Hier ontwierp architect Leon Baptiste Alberti de Sant'Andrea, een van de eerste werkelijke classicistische gebouwen in Italië van de vroege Renaissance. Ook in Venetië bloeit de architectuur met zijn op de arabische wereld geïnspireerde middeleeuwse huizenbouw. Dankzij architecten als Giulio Romano in Mantua, Jacopo Sansovino in Venetië en Andrea Palladio in Vicenza ontstaat een nieuwe vorm van classicisme dat de rest van Europa tot in de huidige tijd blijft inspireren. Die inspiratie vinden wij weer terug in de architectuur van Hendrick de Keyser en Lieve de Key en later in de paleizen van de Oranjes zoals het Mauritshuis, Paleis Noordeinde, Huis ten Bosch, de woningen aan het Rapenburg in Leiden en het Paleis op de Dam in Amsterdam.

Met deze lezing verdiep je je in deze ontwikkeling van de classicistische architectuur in de Veneto. Vanaf de late middeleeuwse woonhuizen in Venetië verschuif je via Mantua en Vicenza weer terug bij de barokke architectuur in deze waterrijke stad. De lezing vormt een mooie voorbereiding op een reis door de Veneto of een goede oriëntatie of deze reis iets voor jou is. Ga je met de reis mee, dan is deze lezing gratis.


Docent van deze cursus

Job Gerlings

Drs. Job Gerlings

Kunst- en architectuurhistoricus gespecialiseerd in eigentijdse kunst en 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw, gecombineerd met culturele antropologie.

Lees meer over deze docent

  Aansluitende studiereizen

Samen met onze vaste reispartner SRC-reizen organiseren we een 7-daagse reis naar de Veneto met de architectuur in Vicenza, Mantua en Venetië, inclusief de architectuurbiënnale van 2023. Ga mee met deze reis van 30 mei t/m 5 juni 2023. Meer informatie en boek hier.


 Inschrijven

Je betaalt pas wanneer de activiteit definitief doorgaat. Je ontvangt dan per e-mail een factuur.

En wil je je voor meer activiteiten tegelijkertijd aanmelden en niet telkens al jouw gegevens moeten intikken? Zet dan in het extra informatieveld de titels en startdata van deze activiteiten of bel ons op 0343-701046.

© bannerfoto: Villa Barbaro Maser, fotograaf onbekend