Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling
Cursus hedendaagse kunst
Met deze cursus hedendaagse kunst krijg je inzicht in de kunstwereld en handvatten om de hedendaagse kunst, mode, toegepaste vormgeving en architectuur te te plaatsen in de kunsthistorische ontwikkeling vanaf de jaren 1970 tot nu.
€220,00
(Incl. 21% btw)
* Kies de startdatum en tijd:


  Data en tijden

De cursus bestaat uit 8 colleges van 2 uren. Deze cursus bestaat uit 8 lessen van 2 uren. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.

CodeLocatie/vorm Dag TijdData  Docent 
965 Interactief live online  Dinsdag 19:30-21:30 uur 2021: 26 oktober (1), 9 november (2), 23 november (3), 7 december (4), 21 december (5)
2022: 11 januari (6), 25 januari (7), 8 februari (8)
Drs. Job Gerlings
1014 Interactief live online Vrijdag 09:30 - 11:30 uur 2022: 11 februari (1), 25 februari (2), 11 maart (3), 25 maart (4), 8 april (5), 22 april (6), 29 april (7), 13 mei (8) Drs. Job Gerlings

  Inhoud

Met deze cursus leer je hoe je de kunst van nu kunt begrijpen vanuit een kunsthistorische context. Hoe is de kunst van de 20ste eeuw ontwikkeld tot de kunst, architectuur, toegepaste vormgeving en mode van nu?

In het eerste college leer je de kunstwereld kennen en hoe deze het kaft van het koren scheidt onder leiding van drs. Job Gerlings. Daarna neemt hij je mee in de volgende zeven colleges naar verschillende kunstontwikkelingen op basis van de kunsthistorische context en techniek. Je leert kijken naar kunst aan de hand van de kunsthistorische ontwikkelingen, de vorm, compositie, ontwerp en het doel achter het kunstwerk. Na deze cursus heb je een goed beeld wat hedendaagse kunst is, welke trends er zichtbaar zijn, hoe je de verschillende kunstvormen kunt beoordelen en welke makers op dit moment grote naam hebben gemaakt.

In deze reeks worden de volgende kunstvormen met de bijbehorende kunsthistorische ontwikkeling uitgelicht en verklaard: het platte vlak met schilderkunst, tekenkunst en drukwerk, de sculpturen en installaties, performances, videokunst, fotografie, toegepaste vormgeving, mode en architectuur.  

Weet je al voldoende over de kunsthistorische ontwikkeling en wil je meer weten over hoe de kunstenaars, vormgevers en architecten van nu de wereld mooier, beter, fijner en leuker maken? Dan is de cursus Hedendaagse kunst gericht op vraagstukken van nu meer voor jou. 

De cursus bestaat uit de volgende lessen:

 1. Kunstwereld en kunstkritiek
 2. Van sculptuur naar installatie, de groei van het kunstobject
 3. Het schilderij, de tekening en de prent, het platte vlak als basis
 4. Hedendaagse fotografie
 5. Videokunst
 6. Performance kunst
 7. Toegepaste vormgeving en mode
 8. Schoonheid in de hedendaagse architectuur

  Docent van deze cursus

Drs. Job Gerlings. Mede eigenaar. Doceert architectuur en stedenbouw, oude en hedendaagse kunst en geschiedenis. Reisleider/gids bij kunst- en architectuur studiereizen.

Mijn naam is Job Gerlings en ik ben in 2005 afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht als kunst- en architectuurhistoricus, gespecialiseerd in de architectuur van de 20ste eeuw en hedendaagse kunst. Als bijvakken verdiepte ik mij in de klassieke filosofie en sociale geografie. Door mijn werk als programmamanager bij KaperGerlings Instituut en de Samenlevingsacademie heb ik de basis van antropologie en sociologie ook eigen gemaakt.

Ik heb de afgelopen jaren gewerkt binnen de monumentenzorg in onder meer Amsterdam, het Gooi en Zeist en omstreken, de molenwereld en daarnaast ben ik actief geweest in de museale en archievenwereld.

Als docent zorg ik dat de deelnemers inzicht krijgen in de samenhang tussen historische gebeurtenissen, technische ontwikkelingen, culturele ontwikkelingen, de architectuur en kunst die worden gemaakt. Datzelfde doe ik wanneer ik mensen begeleid op excursies, studiebezoeken en onze reizen.

Ik begeleid (vooral inhoudelijk) onze hedendaagse kunst- en architectuurbiënnales van Venetië, de Documenta in Kassel, de Manifesta (in Europa) en de kunstbiënnales van Berlijn, Lyon en Liverpool. Deze reizen organiseren we in samenwerking met onze vaste reispartner SRC-reizen. Voor iedere grote hedendaagse kunstmanifestatie verzorg ik een voorbereidende lezing, waarmee de deelnemers van onze reizen en andere geënteresseerden hun reis goed kunnen voorbereiden. 

Aansluitende studiereizen

Mocht je de hedendaagse kunst verder willen ontdekken onder deskundige begeleiding, dan kun je aansluiten bij één (of meerdere) van onze reizen naar onderstaande kunst- en architectuurbiënnales 

 • De kunstbiënnale van Venetië
 • De architectuurbiënnale van Venetië
 • De kunstbiënnale van Lyon
 • Het videofestival OVNI en Camera Camera in Nice
 • Manifesta (reist rond door Europa)

Bekijk het gehele aanbod van studiereizen op onze website (klik hier)

€220,00
(Incl. 21% btw)
* Kies de startdatum en tijd:


Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons