Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling

Kunstgeschiedenis | studieprogramma 2021/2022

EEN GEDEGEN ACADEMISCH VERDIEPEND STUDIEPROGRAMMA

  • Onze hele leergang kunstgeschiedenis is qua stof gelijk aan het eerste en tweede jaar van de opleiding westerse kunstgeschiedenis aan de universiteit.
  • Het eerste jaar biedt een overzicht van de kunstgeschiedenis op basis van tijdsvakken.
  • Het tweede jaar vormt de verdieping met iconologie, kunsttechnieken en kunsttheorie.
  • De architectuur is een aparte leergang binnen ons instituut.
  • De cursussen bestaan uit interactieve, live online lezingen van 2 uur.
  • Aanbevolen studieboek: Hugh Honour & John Fleming, A World History of Art, 14e druk, 2009 of in het Nederlands:Algemene Kunstgeschiedenis, 14e druk, 2013 (Koop het boek Algemene Kunstgeschiedenis van Honour en Fleming via deze link bij Bol.com.

Gratis kennismakingslezing kunstgeschiedenis

De kunstgeschiedenis van de oudheid tot nu.
Net als in een klas, maar dan interactief live online.

Cursus kunstgeschiedenis | 1 Klassieke Oudheid

Ontdek de bakermat van onze kunst en cultuur met de kunstgeschiedenis vanaf de prehistorie, de Assyrische, Babylonische en Egyptische culturen tot en met de Klassieke Oudheid met de Grieken en de Romeinen.

Cursus kunstgeschiedenis | 2 Middeleeuwen

Verdiep je in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen met de kunst en architectuur van de vroeg-Christelijke periode, het Karolingische en Ottoonse rijk, de Romaanse en Gotische kerken en kunstschatten.

Cursus kunstgeschiedenis | 3 Renaissance

Ontdek de kunstgeschiedenis achter de werken van de Renaissance met de vroege kunstperiode met werken van onder anderen Uccelo, Francesca, Angelico en de hoge Renaissance met Michelangelo, Da Vinci en Jan van Eyck.

Cursus kunstgeschiedenis | 4 Verlichting

Verdiep je in de kunst en architectuur van de Verlichtingsperiode met de Barokke kerken in Rome en de paleizen in Parijs en Versailles, alsook de Classicistische kunst in de 18e eeuw in Engeland en Frankrijk.

Cursus kunstgeschiedenis | 5 19e eeuw

Ontdek de nieuwe kunststromingen in de 19e eeuw met de Neogotiek van Pugin en het Realisme van Courbet en Millet, naar het Impressionisme van Monet en Renoir en Symbolisme met werken van Van Gogh en Gauguin.

Cursus kunstgeschiedenis | 6 20ste eeuw

Verdiep je in de kunst van de 20ste eeuw met onder anderen het Kubisme met Picasso, het Surrealisme van Dalí, de strakke vormen van de Bauhaus, de Pop-Art van Rauschenberg en het Postmodernisme van Koons.

Cursus hedendaagse kunst begrijpen

Wil je de eigentijdse kunst, vormgeving, architectuur en mode beter begrijpen en ontdekken welke stromingen of makers deze wereld domineren? Volg dan een van de cursussen over de hedendaagse kunst.

Cursus kunstgeschiedenis | Iconografie in de kunst

Welk verhaal vertelden de schilders en beeldhouwers met de vele symbolen, verwijzingen naar spreekwoorden of juist de keuze voor specifieke kleuren en personages? Met deze cursus leer je de kunstwerken lezen.

Cursus kunsttheorie van 0 tot 1800

Ontdek de rol van de kunst in de samenleving aan de hand van de eigentijdse kunsttheorieën en de vele kunstwerken vanaf de Klassieke Oudheid, de Middeleeuwen, Renaissance, Verlichting tot en met het Classicisme in de 18e eeuw.

Cursus kunsttheorie vanaf 1800

Verdiep je met deze cursus in de kunstttheorieën achter de kunst en kunstenaars van de 19e en 20ste eeuw. Ontdek de ideeën achter het Realisme, Impressionisme, Dada, Surrealisme, abstracte kunst en de hedendaagse kunst.

Cursus kunstgeschiedenis: kunstbeschouwing

Met deze cursus ontdek je de kunstbeschouwing op basis van licht en schaduw, perspectief, kleurgebruik, materiaalgebruik en compositie aan de hand van 4 colleges in het Rijksmuseum.

Cursus kunsttechnieken

Hoe is de kunst gemaakt? Met deze cursus verdiep je je in de kunsttechnieken van het schilderen, beeldhouwen, brons gieten, emailleren, tekenen, druktechnieken, fotografie en videokunst.

Drs. Dianne Timmerman

Docent kunstgeschiedenis, geschiedenis en architectuur

Mijn naam is Dianne Timmerman. Ik heb kunstgeschiedenis en archeologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht met als specialisaties architectuur en moderne kunst. In de jaren daarna heb ik veel lesgegeven aan diverse groepen (geïnteresseerden, grafische vormgevers, kunstenaars) over de hele breedte in de westerse kunstgeschiedenis. Door mijn eigen groeiende belangstelling voor textiel ben ik me ook daar in gaan verdiepen. De laatste tijd heeft de context mijn aandacht getrokken: wat is de achtergrond van degene de kunstgeschiedenis beschrijft en welke invloed heeft dit manier waarop hij/zij de ontwikkeling beschrijft. Naast docent kunst- en architectuurgeschiedenis bij KaperGerlings ben ik ook werkzaam als NLP coach en ICT docent.

Drs. Job Gerlings

Docent architectuur & stedenbouw, kunstgeschiedenis en hedendaagse kunst en geschiedenis t/m renaissance

Ik ben Job Gerlings, mede eigenaar van het KaperGerlings instituut en verzorg architectuur & stedenbouw, kunstgeschiedenis, hedendaagse kunst en westerse geschiedenis (t/m renaissance). In de afgelopen jaren heb ik de kunstgeschiedenis leergang opgebouwd en gegeven. In deze leergang ben ik nu backup voor Dianne Timmerman die de leergang nu geeft.

Drs. Marjorie van Beekum

Docent kunstgeschiedenis en cursussen landen, volkeren en culturen.

Opgeleid als kunsthistorica, groot taal- en cultuurliefhebber, educator en last but not least Italofiel. Als ZZP’er werk ik afwisselend als nationaal gids met buitenlanders in Nederland, als museumgids, o.a. in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Stedelijk Museum Alkmaar en als reisleider voor SRC Reizen op culturele reizen, vooral door la bella Italia.

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons