Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling
Cursus kunstgeschiedenis: kunsttheorie tot 1800
Welke rol speelde kunst in haar eigen periode? Hoe kijken de eigentijdse filosofen, religieuze theoretici en verlichte denkers naar de kunst, haar rol en betekenis? Met deze cursus verdiep je je in de kunsttheorie vanaf de Klassieke Oudheid tot en met het Classicisme in de 18e eeuw.
€175,00
(Incl. 21% btw)
* Kies de startdatum en tijd:


  Data en tijden

Deze cursus heeft 6 colleges van 2 uur die live online worden verzorgd om de twee weken. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas

CodeDagTijdenDataDocent
1001 Maandag 19:00-21:00 uur  2022: 17 januari (1), 31 januari (2), 14 februari (3), 28 februari (4), 14 maart (5), 28 maart (6) Drs. Dianne Timmerman

Inhoud

Kunst heeft gedurende de eeuwen altijd een sociaal maatschappelijke rol gehad. De afbeeldingen verleidden de mens tot een andere wereld, religieus, mythologisch, heidens of filosofisch. Ook werd de kunst ingezet als middel tot maatschappelijke heropvoeding, als uitdrukking van politieke macht en welvaart. Hoe men dacht over de kunst en welke rol de kunst had, daar gaat het over in de kunsttheorie.

Met deze cursus duik je in de kunsttheorie aan de hand van historische bronnen en de vele kunstwerken vanaf de klassieke oudheid tot en met 1800. Je krijgt inzicht in de rol van de kunst in een specifieke periode en hoe belangrijke denkers dachten over kunst of de afbeelding op zichzelf.

  1. Kunsttheorie van de Griekse en Romeinse filosofen en schrijvers.
  2. De vroegchristelijke en Byzantijnse visie op kunst en het iconoclasme.
  3. Bernardus van Clairvaux en Abt Suger en de kunst in de Gotiek.
  4. De Renaissance kunstenaar en de verzamelaar.
  5. Kunst ten behoeve van de Reformatie en Contra Reformatie.
  6. De kwast of het penseel en Grieks of Romeins? De kunsttheorie van de 18e eeuw.

Deze cursus is onderdeel van het complete online kunstgeschiedenis cursusprogramma (live en niet vooraf opgenomen) die gezamenlijk het eerste en tweede jaar van de universitaire opleiding westerse kunstgeschiedenis vormen. Deze cursus is los te boeken en er is geen voorkennis vereist.
Dit is de link naar het complete programma.

Literatuur

In de online leeromgeving vind je de benodigde bronnen die behoren bij de verschillende colleges.

Docent

Drs. Dianne Timmerman | docent geschiedenis, kunsthistorie, architectuur en moderne kunst

Mijn naam is Dianne Timmerman. Ik heb kunstgeschiedenis en archeologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht met als specialisaties architectuur en moderne kunst. Ik geef les aan diverse groepen (geïnteresseerden, grafische vormgevers, kunstenaars) over de hele westerse (kunst)geschiedenis. Van nature ben ik een generalist, en ik ben na de studie doorgegaan met leren en studeren op mijn vakgebied. Daardoor ben ik me meer gaan verdiepen algemene westerse geschiedenis, filosofie.

 De relatie tussen kunst en de historische context blijft een fascinerend, omdat historici vanuit een steeds wisselend standpunt kijken naar de geschiedenis, bijvoorbeeld feminisme, homo-emancipatie of met de blik van een slaafgemaakte en daarmee dus ook naar de kunst. 

€175,00
(Incl. 21% btw)
* Kies de startdatum en tijd:


Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons