Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling
Cursus kunst van de 19e eeuw | kunstgeschiedenis | online live
De kunst in de 19e eeuw staat in het teken van de zelfontplooiing van de kunstenaar en zijn rol in de maatschappij. Gedurende deze 100 jaar komen meerdere kunststromingen voorbij, zoals het Realisme, het Impressionisme, de Art Nouveau en het Japonisme. Met deze cursus ontdek je hoe hun werk in de geschiedenis van de kunst en architectuur vallen, gecombineerd met de historische context.
€220,00
(Incl. 21% btw)
* Kies de startdatum en tijd:


  Data en tijden

Deze cursus heeft 8 colleges van 2 uur die live online worden verzorgd. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas
Let op seizoen najaar 2022!

CodeDagTijdenStartdatumDataDocent
711 Dinsdag 19:00-21:00 uur  1 februari 2022 2022: 11 oktober (1), 25 oktober (2), 8 november (3), 22 november (4), 6 december (5)
2023: 3 januari (7), 17 januari (8)
Drs. Dianne Timmerman

 

Inhoud

Na de Franse Revolutie brak een nieuwe kunstperiode aan, de kunst voor de kunst (l'art pour l'art). De kunst kwam in het teken te staan van een sociaal bewust zijn van de kunstenaar. Bovendien legden de schilders zich toe op het vastleggen van het hier en nu. Dat resulteerden in het Realisme, de fotografie, het Impressionisme en de opkomst van de Amerikaanse schilderkunst. Maar ook de andere wereld, die van gevoel en expressie kwamen aan bod met de Neogotiek, Art Nouveau, het Japonisme en het Symbolisme. Met deze cursus verdiep je je in deze periode van 1800 tot 1900. Je krijgt inzicht hoe de kunst en architectuur een rol opeisen in de samenleving en de opkomst van de kunstkritiek de kunstenaars sterk beïnvloedde. Je verdiept je in de werken van Courbet, Monet, Suerat, Horta en vele anderen. De cursus behandelt de kunst, architectuur en de historsche context. De cursus is opgebouwd uit de volgende colleges:

  1. Romantiek en Historicisme in Frankrijk
  2. Romantiek in Engeland en Duitsland
  3. De vroege fotografie
  4. Realisme
  5. Opkomst van de Amerikaanse schilderkunst en het Japonisme
  6. Impressionisme
  7. Neo-Impressionisme en Symbolisme met Gauguin en Van Gogh
  8. Art Nouveau, Jugendstil en Wiener Secession

Deze cursus is onderdeel van het complete online kunstgeschiedenis cursusprogramma (live en niet vooraf opgenomen) die gezamenlijk het eerste en tweede jaar van de universitaire opleiding westerse kunstgeschiedenis vormen. Deze cursus is los te boeken en er is geen voorkennis vereist.
Dit is de link naar het complete programma

 

Literatuur

In de online leeromgeving vind je een leeswijzer en soms extra informatie die aansluit op het betreffende college. 

Als je alle kunstgeschiedenis cursussen wilt volgen, dan kun je het volgende boek aanschaffen: 
Hugh Honour & John Fleming, A World History of Art, 14e druk, 2009 of in het Nederlands:Algemene Kunstgeschiedenis, 14e druk, 2013.
Koop het boek Algemene Kunstgeschiedenis van Honour en Fleming via deze link bij Bol.com.

 

Docent

Drs. Dianne Timmerman | docent geschiedenis, kunsthistorie, architectuur en moderne kunst

Mijn naam is Dianne Timmerman. Ik heb kunstgeschiedenis en archeologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht met als specialisaties architectuur en moderne kunst. Ik geef les aan diverse groepen (geïnteresseerden, grafische vormgevers, kunstenaars) over de hele westerse (kunst)geschiedenis. Van nature ben ik een generalist, en ik ben na de studie doorgegaan met leren en studeren op mijn vakgebied. Daardoor ben ik me meer gaan verdiepen algemene westerse geschiedenis, filosofie.

 De relatie tussen kunst en de historische context blijft een fascinerend, omdat historici vanuit een steeds wisselend standpunt kijken naar de geschiedenis, bijvoorbeeld feminisme, homo-emancipatie of met de blik van een slaafgemaakte en daarmee dus ook naar de kunst. 

Bekijk hieronder een van de YouTube video's van Dianne op ons YouTube kanaal.

€220,00
(Incl. 21% btw)
* Kies de startdatum en tijd:


Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons