Lezing westerse geschiedenis | introductie 1320x300

Doordat je meer leert over onze geschiedenis, zul je beter begrijpen hoe de wereld en mensen in elkaar steken. Tijdens de colleges worden verbanden gelegd tussen heden en verleden en je leert concepten uit het verleden toe te passen op het heden. Met deze introductielezing maak jij kennis met dit bijzondere vakgebied.

Prijs: € 18,00 inclusief 21 % btw Nu tijdelijk gratis, wel tijdig afmelden als je toch niet zou kunnen!

Locatie: online.

Inschrijven Informatie aanvragen Maatwerk aanvragen

 

  Data en tijden

Deze introductielezing duurt 1 uur en wordt online verzorgd. Online lezingen en cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas. De lezing wordt niet opgenomen.
Als je door omstandigheden de lezing toch niet kan bijwonen graag een dag van te voren doorgeven. Het komt vaker dat men niet afmeldt en de lezing niet volgt. De docent wacht dan voor niets. In die zin is het niet vrijblijvend.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

Code Datum Tijden Vorm Docent
1502 Datum in mei volgt 19:30-20:30 uur Interactief online (Zoom) Drs. Dianne Timmerman
1503 Datum in mei volgt 9:30-10:30 uur Interactief online (Zoom) Drs. Dianne Timmerman
1504 Datum in juni volgt 19:30-20:30 uur Interactief online (Zoom) Drs. Dianne Timmerman
1505 Datum in juni volgt 9:30-10:30 uur Interactief online (Zoom)  Drs. Erlend van Ark
1506 Datum in juli volgt 19:30-20:30 uur Interactief online (Zoom)  Drs. Dianne Timmerman
1507 Datum in juli volgt 9:30-10:30 uur Interactief online (Zoom)  Drs. Erlend van Ark
1508 Datum in augustus volgt 19:30-20:30 uur Interactief online (Zoom) Drs. Dianne Timmerman
1509 Datum in augustus volgt 9:30-10:30 uur Interactief online (Zoom) Drs. Dianne Timmerman
1510 Datum in september volgt 9:30-10:30 uur Interactief online (Zoom) Drs. Erlend van Ark
1511 Datum in september volgt 9:30-10:30 uur Interactief online (Zoom) Drs. Erlend van Ark

  Inhoud

 

Met geschiedenis kun je misschien niet de toekomst voorspellen, je kunt er wel van leren! Met deze introductielezing in geschiedenis geeft drs. Dianne Timmerman aan de hand van de omwenteling van een Romeinse republiek naar een Romeins keizerrijk inzicht in hoe geschiedenis ons nog steeds beïnvloedt of als (waarschuwend) voorbeeld dient. Zo blijkt de oudheid dichterbij te staan dan de werkelijke 2000 jaar. Met deze lezing krijg je een goed beeld wat de cursussen Westerse geschiedenis voor jou kunnen betekenen.

Met de leergang Westerse Geschiedenis leer je gebeurtenissen in een bredere context te plaatsen. Ben je nieuwsgierig naar de achtergrondverhalen van de landen en steden die je bezoekt of waar je over leest? Vraag je je af waarom iemand als Trump president kan worden of waarom de Britten voor een Brexit kiezen? Of loop je ook weleens in een museum en wil je graag bredere context bij voorwerpen uit de 17e en 18e eeuw? Dan zijn deze cursussen geschikt voor jou.

Doordat je meer leert over onze geschiedenis, zul je beter begrijpen hoe de wereld en mensen in elkaar steken. Tijdens de colleges worden verbanden gelegd tussen heden en verleden en je leert concepten uit het verleden toe te passen op het heden. Is de opkomst van China nu bijvoorbeeld te vergelijken met de opkomst van het onstuimige Duitsland in de 19e eeuw en 20e eeuw? En welke paralellen zijn er te trekken tussen de moord op Julius Caesar (44 v.Chr.) en de huidige politieke situatie in de VS?

Als je nieuwsgierigheid is gewekt, volg dan deze gratis kennismakingslezing.

Het complete studieprogramma westerse geschiedenis
Deze cursus is onderdeel van het studieprogramma westerse geschiedenis. Dit studieprogramma bestaat uit 5 online cursussen die je zowel los als achter elkaar kunt volgen. De cursussen behandelen de prehistorie en klassieke oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance en Verlichting en de 19e en 20ste eeuw.

Literatuur:
Marcel van Riessen, Frits Rovers en Arie Wilschut,  Oriëntatie op geschiedenis. Basisboek voor de vakdocent, 2020 Koop dit boek via deze link bij bol.com 
Dit boek geeft een stevige basis van de westerse geschiedenis.


Docent van deze cursus

Dianne Timmerman

Drs. Dianne Timmerman

Afgestudeerd in geschiedenis, kunst en archeologie en gespecialiseerd in architectuur en de moderne kunst (tot 1970). Juist de combinatie zorgt voor een brede verdieping in onze geschiedenis en samenleving.

 

Docent van deze cursus

Job Gerlings

Drs. Job Gerlings

Kunst- en architectuurhistoricus, vooral gespecialiseerd in de eigentijdse kunst en kunstmanifestaties, de 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw gecombineerd met culturele antropologie en vraagstukken t.a.v. leefbaarheid en leefomgeving (visievorming woonomgeving, ruimtelijke kwaliteit en stedelijke antropologie).
Heeft de geschiedenis leergang ontwikkeld voor ons instituut en geeft westerse geschiedenis t/m 21e eeuw.

  Inschrijven

Je betaalt pas wanneer de activiteit definitief doorgaat. Je ontvangt dan per e-mail een factuur.

En wil je je voor meer activiteiten tegelijkertijd aanmelden en niet telkens al jouw gegevens moeten intikken? Zet dan in het extra informatieveld de titels en startdata van deze activiteiten of bel ons op 0343-701046.

© bannerfoto: Forum Romanum, Rome (Italië), foto BeBo86 via Wikipedia