Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling

Vetrekdata: woensdag 14 juli 2021 tot en met zondag 18 juli 2021

Reissom: vanaf €798,00 per persoon

5-daagse reis, inclusief treinreis naar Berlijn, logies en ontbijt in 3-sterren hotel en 3-daagse ov-kaart.

Status: Deze reis heeft vertrekgarantie, conform voorwaarden SRC-reizen.

Boeken op aanvraag: door het last-minute karakter van jouw boeking, is de boeking op aanvraag. Wij adviseren daarom om contact op te nemen direct met SRC Reizen voor meer informatie, met vermelding van reisnummer DETE04.
SRC Reizen is te bereiken via telefoonnummer 050 - 3 123 123.

Lees verder hieronder

Een van de cultureel en historisch meest bruisende steden van Europa is Berlijn. Op elke hoek van de straat is er iets anders te zien en te beleven. Ontdek deze unieke stad in combinatie met het vorstelijke Potsdam.

In samenwerking met

Deze reis wordt verzorgd door SRC Reizen i.s.m. KaperGerlings Instituut. Daardoor valt deze reis onder de ANVR, de SGR en de boekingsvoorwaarden van SRC Reizen.

Boek je vóór 1 juni 2021, dan valt jouw boeking onder de ruimere voorwaarden van SRC Reizen.

Lees verder hieronder

Berlijn verbaast ons iedere keer. Deze prachtige stad heeft zoveel te bieden met de kunst, architectuur en bijzondere geschiedenis die hier op straat te vinden is. Wij gaan samen mee, Job Gerlings (links op de foto) als jouw gids en Ralph Kaper (rechts op de foto) als jouw reisleider. Daardoor kan Job zich volledig op de inhoud richten en Ralph pakt de reisorganisatie op. Een soepele combinatie.

Lees verder hieronder

Inhoud

Er is voor ons geen stad in Europa waar je de geschiedenis zo voelt en ziet als Berlijn! De recente geschiedenis van de deling tussen Oost en West en de Berlijnse Muur is nog steeds tastbaar aanwezig, maar ook de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en daarvoor aan het Duitse keizerrijk en het Pruisische koninkrijk kun je nog steeds zien. In musea, maar juist ook in de architectuur die de verschillende machthebbers hebben achtergelaten.

Tijdens deze reis maken we een fysieke tocht door de tijd en de geschiedenis van Berlijn. Telkens duiken we aan de hand van de architectuur in andere verhalen en personen die het gezicht van Berlijn bepaald hebben. Zo ontdek je het Berlijn van de Pruisische koningen, wanneer de stad de hoofdstad is van het grootste Duitse koninkrijk. Dit is de periode van het grote paleis op het Museuminsel, de aanleg van Unter den Linden en de Brandenburger Tor. Maar ook Charlottenburg en de koninklijke paleizen in Potsdam zoals het Neue Palais en Sanssouci werden door de Pruisische heersers neergezet.

Vervolgens breekt in de 19e eeuw de tijd aan van de keizers en de ontwikkeling van de Duitse vorstendommen tot een land: Duitsland. Dit zie je in de Berliner Dom op het Museuminsel, de Siegessäule in Tiergarten, de joodse synagoge en de Reichstag. Na de val van de Duitse keizers in 1918 krijgt Berlijn een nieuw gezicht en raakt zwaargehavend door de Tweede Wereldoorlog en gespleten door de Muur. Uiteraard horen hier bezoeken bij zoals aan Checkpoint Charlie, de Muur, Topographie des Terrors, het DDR-Museum, de Gedächtniskirche en de Kurfürstendamm.

De architectuur in Berlijn vertelt een bijzondere geschiedenis van een opkomende politieke mogendheid en een groeiend machtscentrum. Ik neem je graag mee in de verhalen rondom de paleizen, de kerken, de huizen en de kantoren die de verschillende tijdslagen zo mooi zichtbaar maken. Ga je mee op deze reis door het verleden van Berlijn?

Vast en facultatief programma

De reis proberen wij zo ontspannen mogelijk te maken, ondanks alle mogelijke maatregelen waaraan wij ons moeten houden in Berlijn. Daarom is het programma zo opgezet dat we de afstanden in de stad zowel te voet, met de fiets of het openbaar vervoer kunnen overbruggen. Mochten locaties gesloten zijn, dan wordt de vrijgekomen tijd opgevuld met een passende vervanging. We proberen in het gevulde programma voldoende tijd vrij te houden voor een moment voor jezelf. Voel je vrij om een onderdeel over te slaan als je iets anders in dezelfde wijk wilt bekijken.
Daarnaast is het leuk en prettig om 's avonds op verhaal te komen. Wij organiseren elke avond de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren (wel op eigen kosten) of iets te drinken ter afsluiting van de dag. Ook dit is vrijblijvend.

Het programma van deze reis ziet er als volgt uit (tussentijdse wijzigingen voorbehouden)

Dag 1, Treinreis naar Berlijn en stadswandeling:
Met de trein reizen we naar Berlijn, waar we in de middag aankomen. Nadat we zijn ingecheckt maken we onze eerste stadswandeling door de Duitse hoofdstad. De wandeling brengt ons naar het regeringscentrum van Duitsland met de Reichstag en de belangrijkste parlementsgebouwen in de bocht van de Spree. Vervolgens lopen wij via de Brandenburger Tor over Unter den Linden naar de Friedrichstrasse en terug naar ons hotel. (ca. 600 km)

Dag 2, Oost-Berlijn, Alexanderplatz, Museuminsel en Deutschen Historischen Museum
Onderweg naar de U-bahn zien we de Neue Synagoge met de opvallende, oriëntaalse gouden koepel. Vervolgens reizen we naar Alexanderplatz, he centrale plein in het voormalige Oost-Berlijn die bekend is geworden door de televisietoren die boven de stad uitsteekt. Vanaf het station wandelen wij naar de Karl-Marx-Allee, waar wij de Stalinistische architectuur bekijken. Onderweg naar het Museuminsel zien wij het Altes Stadthaus en het Rotes Rathaus die samen het begin en het einde van het Keizerrijk omvatten. We maken een tussenstop bij het DDR-Museum. Na de lunch bezichtigen wij op het Museuminsel het herbouwde Stadtschloss van de Hohenzollerns. Dit voornamelijk barokke paleis nam een centrale plaats in de stedenbouwkundige ontwikkeling van Berlijn in. Ook bezoeken wij de 19e-eeuwse Berliner Dom op het eiland. Vervolgens steken wij het water over en ontdekken we de Duitse geschiedenis in het Deutsche Historischen Museum in het Zeughaus, het voormalige stallencomplex van de koningen van Pruisen. Na het museumbezoek is er ruimte om zelf een museum op het Museuminsel te bezoeken of om te genieten van de stad. (ca. 10 km)

Dag 3: West-Berlijn, Kurfürstendamm en Charlottenburg
Op deze dag staat het vroegere West-Berlijn centraal. We beginnen met een bezoek aan Checkpoint Charlie, de vroegere Amerikaanse grensovergang tussen oost en west. We volgen een stukje van de voormalige muur en brengen een bezoek aan Topographie des Terrors. Dit museum vertelt over de geschiedenis en wandaden van de Gestapo, SS en Reichssicherheitshauptamt gedurende het Derde Rijk. De kantoren van deze diensten stonden op de plek van het huidige museum. Na dit bezoek gaan we naar de Kurfürstendamm, de winkelstraat van West-Berlijn met de opvallende Gedächtniskirche. Dit herdenkingspunt voor de Tweede Wereldoorlog is door de bouwgeschiedenis nauw verweven met de keizerlijke dynastie van de Hohenzollerns. Vervolgens bekijken we het prachtige Schloss Charlottenburg, het laat 17e-eeuwse buitenverblijf van de keurvorsten van Brandenburg. Tot slot zien we natuurlijk de Siegessäule en Tiergarten. (ca. 20 km)

Dag 4: Potsdam
Met de trein reizen wij naar Potsdam. Deze stad is de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg en kan in haar relatie tot Berlijn vergeleken worden met Versailles. Hier lieten de koningen van Pruisen en later de Duitse keizers hun buitenverblijven bouwen. We beginnen ons bezoek aan deze stad met een bezoek aan het Neues Palais. Dit grote barokke paleis is gebouwd in opdracht van Frederik de Grote. Na ons bezoek wandelen wij via de tuin naar het zomerverblijf Sanssouci, hét toonbeeld van de Duitse rococo-architectuur. Na het bezoek aan Sanssouci kunt u op eigen gelegenheid Postdam verkennen. Wandel je door de prachtige uitgestrekte paleistuinen of bezoek je het Charlottenhof? In het centrum van Potsdam kun je een bezoek brengen aan het Holländische Viertel of de Einstein Turm in het Wissenschaftspark. Of geniet je van een hapje en drankje op een van de terrassen? In de namiddag reizen wij terug naar Berlijn. (ca. 80 km)

Dag 5: Tränenpalast, vrije ochtend en terugreis naar Nederland
Op deze laatste dag bezoeken wij gezamenlijk het Tränenpalast. Deze voormalige douanepost was voor de Berlijners zelf de grensovergang tussen Oost en West. Hier werd menig traantje weggepinkt bij het afscheid van familie. Op deze plek worden de persoonlijke verhalen vertelt over de scheiding van Oost- en West-Berlijn en de Berlijnse Muur. Een bouwwerk dat de grootste invloed op de Berlijnse bevolking heeft gehad in de recente geschiedenis. Na het bezoek aan het Tränenpalast heb je de rest van de ochtend vrij. In het begin van de middag nemen we afscheid van deze bijzondere stad en reizen we met de trein terug naar Nederland. (ca. 600 km)

Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist.

Veilig reizen

Om veilig en zeker te reizen hebben wij enkele vaste gedragsregels waaraan iedereen die meereist zich houdt. Deze regels zijn simpel en helder:

 • We volgen overal de regels rondom de COVID19 maatregelen die door de lokale overheden zijn vastgesteld
 • Iederen neemt voldoende mondkapjes mee en ontsmettingsmiddel (denk aan handalcohol)
 • Iedereen houdt gepaste afstand van minimaal 1,5 meter tot elkaar (tenzij je tot eenzelfde huishouden behoort). Iets dat wij kunnen handhaven dankzij de audiosets die meegaan op reis.
 • Ben je ziek? Dan blijf je thuis. 

Onze reispartner SRC Reizen heeft daarnaast enkele reisvoorwaarden toegevoegd aan haar bestaande pakket, om ook het boeken met zo min mogelijk risico te laten verlopen. Deze actievoorwaarden zijn gelden als je vóór 1 april 2021 je inschrijft voor deelname aan een reis.

Lees alles over de actievoorwaarden van SRC Reizen via deze link.

Reisgegevens en reissom

Reisdata:

Door het last-minute karakter van jouw boeking, is de boeking op aanvraag. SRC Reizen neemt contact met jou op, nadat je je boeking hebt gemaakt. Bellen met SRC Reizen kan ook: 050 - 3 123 123 en vermeldt daarbij het reisnummer DETE04.

VertrekdatumReisduurStatusPrijs p.p. 
Woensdag 14 juli 5 dagen Boekbaar € 798,00

Toeslag voor een 1-persoonskamer is € 217,00 per persoon.
Hieronder vind je een overzicht van hetgeen inclusief en exclusief in de reissom is.

Reispartner:

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd in samenwerking met SRC Reizen. In deze samenwerking is SRC Reizen het officiële reisbureau en jouw boekingsgegevens worden met hen gedeeld. Daarmee valt jouw reis onder de ANVR en de SGR.

Inbegrepen:

 • De treinreis van Amersfoort naar Berlin en terug
 • Overnachting in een 2-persoonskamer voorzien van een bad of een douche en een toilet. Als je alleen reist, dan verblijf je in een 1-persoonkamer
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Begeleiding door KaperGerlings
 • OV kaart in Berlijn
 • Treinreis Berlijn - Potsdam en vice versa
 • Audiosysteem

Niet inbegrepen:

 • Entreegelden tot musea (ongeveer € 40,- voor de genoemde musea)
 • Kosten voor diners en lunch
 • Calamiteitenfonds/SGR bijdrage € 7,50 (verplicht)
 • Meerkosten voor een 1-persoonskamer a € 217,00 per persoon.

Groepsgrootte:
Minimaal 12 deelnemers
Maximaal 20 deelnemers

Annuleren
De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Annuleren van de reis vindt daarom ook plaats op basis van de voorwaarden van SRC Reizen. Deze voorwaarden vind je op deze pagina bij SRC Reizen

Overige informatie:

 • De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Je ontvangt na aanmelding van jouw reis een bevestiging. Nadat het minimum aantal deelnemers van 12 is bereikt, worden de facturen verstuurd.
 • Indien je een kamer deelt met een reisgenoot en niet op het zelfde adres woont, kun je het adres van jouw medereiziger in het vak opmerkingen vermelden. Je ontvangt dan beiden een factuur van SRC Reizen.

Vervoer

Je reist met de trein van Amersfoort naar Berlijn Hauptbahnhof en terug. Vanaf Berlin Hauptbahnhof is het een 15 minuten lopen naar het hotel of met de S-Bahn naar Friedrichstrasse Bahnhof om vandaar in 3 minuten naar het hotel te lopen.

Treintijden onder voorbehoud

TreinTreinnummerTreintijden
Amersfoort - Berlin Hauptbahnhof   09:44 - 15:22 uur
Berlin Hauptbahnhof - Amersfoort   14.34 - 21:00 uur

Jouw hotel, onder voorbehoud:
Je verblijft in Hotel Leonardo Berlin Mitte. Dit hotel is centraal gelegen aan de Spree nabij het openbaarvervoersknooppunt Friedrichstrasse Bahnhof. Ook liggen nabij het hotel meerdere restaurants en bars met ieder een eigen internationale kaart. De belangrijkste te bezoeken locaties in Berlijn liggen op loopafstand of zijn in enkele minuten met het openbaar vervoer te bereiken.

Bekijk hier de website van hotel

Jouw gids en reisleider

Berlijn blijft ons steeds verbazen. De stad is een hotspot voor de creatieve wereld en is nog steeds aan het opbouwen na de val van de Berlijnse Muur in 1989. Wij gaan beiden mee, Job Gerlings (links op de foto) als jouw gids en Ralph Kaper (rechts op de foto) als jouw reisleider. Daardoor kan Job zich volledig op de inhoud richten en Ralph pakt de reisorganisatie op. Een soepele combinatie.
Job is kunst- en architectuurhistoricus en neemt je mee door Berlijn. Hij kan je alles vertellen over de stad, de architectuur én de geschiedenis.
Ralph is jouw reisleider en verzorgt alle organisatorische zaken. Hij regelt de restaurants, openbaar vervoerskaarten, hotelzaken, entrees en naast het ontzorgen, zorgt hij voor een goede groepssfeer en -cohesie.
We staan tijdens de reis alle dagen tot jouw beschikking. Dus als je alleen mee reist kun je altijd aansluiten.

Impressie

Afbeeldingenbron:
Achtergrondfoto: Nikolaus Bader via Pixabay
Foto Sanssouci: PeterBe via Pixabay
Het Chinese theehuis in park Sanssouci: Nicole Klesy via Pixabay
De Orangerie in park Sanssouci: Ted Coombs via Pixabay
Neue Palais in Potsdam: neufal54 via Pixabay
Berlijn luchtfoto met Spree, Dom en Fernsehturm: andre_berlin via Pixabay

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons