Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling

Vetrekdata: woensdag 14 juli 2021 tot en met zondag 18 juli 2021

Reissom: nog te bepalen per persoon

5-daagse reis, inclusief treinreis naar Berlijn, logies en ontbijt in 3-sterren hotel en 3-daagse ov-kaart.

Een van de cultureel en historisch meest bruisende steden van Europa is Berlijn. Op elke hoek van de straat is er iets anders te zien en te beleven. Ontdek deze unieke stad in combinatie met het vorstelijke Potsdam.

Lees verder hieronder

Berlijn verbaast ons iedere keer. Deze prachtige stad heeft zoveel te bieden met de kunst, architectuur en bijzondere geschiedenis die hier op straat te vinden is. Wij gaan samen mee, Job Gerlings (links op de foto) als jouw gids en Ralph Kaper (rechts op de foto) als jouw reisleider. Daardoor kan Job zich volledig op de inhoud richten en Ralph pakt de reisorganisatie op. Een soepele combinatie.

Lees verder hieronder

Inhoud

Met deze reis maken wij een fysieke tocht door de tijd en geschiedenis van Berlijn. Telkens duik je aan de hand van de architectuur in andere verhalen en personen die het gezicht van Berlijn bepaald hebben. De stad vertelt een bijzondere geschiedenis van een opkomende politieke mogendheid en een groeiend machtcentrum. Reisleider drs. Job Gerlings neemt ons mee in de verhalen rondom de paleizen, kerken, huizen en kantoren die de verschillende tijdslagen zo mooi zichtbaar maken.

Vanaf het moment dat Pruisen met Berlijn als hoofdstad een koninkrijk wordt, wordt de invloed van de Pruisische koningen ook steeds groter. Hun positie van koning van Pruisen verandert in de 19e eeuw tot keizer van Duitsland en na de val van de Duitse keizers gaat het land verder als republiek. Met deze reis gaan wij deze groei van de Duitsland zien in deze drie perioden in de stad.

De eerste periode is de tijd van de koningen van Pruisen met onder meer het grote paleis op het Museum Insel, de aanleg van Unter den Linden en de Brandenburger Tor. Maar ook Charlottenburg en de koninklijke paleizen in Potsdam zoals het Neue Palais en Sanssouci behoren tot deze periode. Vervolgens breekt in de 19e eeuw de tijd aan van de keizers en de ontwikkeling van Duitsland tot een land. Dat gaan wij zien in de Dom kerk op het Museum Inseln, de Siegessaule in Tiergarten, de Joodse Synagoge en de Reichstag.

De derde periode is de tijd na de val van de Duitse keizers in 1918. De hoofdstad krijgt een nieuwe gezicht en raakt zwaar gehavend door de Tweede Wereldoorlog en gespleten dankzij de Muur. Met een bezoek aan Checkpoint Charlie, de Muur, Topographie des Terrors, het DDR Museum, de Gedächtniskirche en Kurfürstendam

Op de eerste dag maken wij een korte wandeling langs de Reichstag en het regeringscentrum van Berlijn. Om vervolgens op de tweede dag vooral het oude Oost-Berlijn te ontdekken met Alexanderplatz, de Karl-Marx-Allee en het DDR Museum. 's Middags bezoeken wij het Duits Historisch Museum, zodat de geschiedenisverhalen aan elkaar verbonden worden. Op de derde dag gaan wij naar West-Berlijn op de fiets, waar we de Muur bezoeken, Checkpoint Charlie en de Kurfürstendamm met de Gedächtniskirche. De vierde dag brengt ons naar Potsdam. Dit is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg en vormde het buitenverblijf van de Pruisische koningen en Duitse keizers met het Neue Palast en Sanssouci. Onze laatste dag geeft ons de mogelijkheid om in de nabijheid van het hotel het Tränenpalast te bezoeken om vervolgens onze reis naar Nederland in te zetten.

Vast en facultatief programma

De reis proberen wij zo ontspannen mogelijk te maken, ondanks alle mogelijke maatregelen waaraan wij ons moeten houden in Berlijn. Daarom is het programma zo opgezet dat we de afstanden in de stad zowel te voet, met de fiets of het openbaar vervoer kunnen overbruggen. Mochten locaties gesloten zijn, dan wordt de vrijgekomen tijd opgevuld met een passende vervanging. We proberen in het gevulde programma voldoende tijd vrij te houden voor een moment voor jezelf. Voel je vrij om een onderdeel over te slaan als je iets anders in dezelfde wijk wilt bekijken.
Daarnaast is het leuk en prettig om 's avonds op verhaal te komen. Wij organiseren elke avond de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren (wel op eigen kosten) of iets te drinken ter afsluiting van de dag. Ook dit is vrijblijvend.

Het programma van deze reis ziet er als volgt uit (tussentijdse wijzigingen voorbehouden)

Dag 1, Reis naar Berlijn en stadswandeling:
Vandaag reizen wij naar Berlijn. In de middag om 16.00 uur verzamelen wij in de lobby van het hotel voor onze eerste stadswandeling. Zo leer je niet alleen een beetje van de omgeving kennen, ook heb je de kans om medereizigers te leren kennen. De wandeling brengt ons naar het nabijgelegen regeringscentrum van Duitsland met de Reichstag en de belangrijkste parlementsgebouwen nabij de Spree. Vervolgens lopen wij via de Brandenburger Tor over Unter den Linden naar de Friedrichstrasse en terug naar ons hotel. 's Avonds eten wij in de nabijheid van het hotel (dinerkosten zijn ieder voor zich).

Dag 2, Oost-Berlijn, Alexanderplatz, Museuminsel en Deutschen Historischen Museum
Met de S-Bahn reizen wij naar het Alexanderplatz. Dit centrale plein in het voormalige Oost-Berlijn is bekendgeworden dankzij de televisietoren die boven de stad uitsteekt. Vanaf het station wandelen wij naar de Karl-Marx -Allee waar wij de Stalinistische architectuur bekijken. Vervolgens lopen wij terug richting het Museuminsel. Onderweg bekijken wij het Altes Stadthaus en het Rotes Rathaus die samen het begin en het einde van het Keizerrijk omvatten. We maken een tussenstop bij het DDR Museum.

Na de lunch bekijken wij op het Museuminsel het herbouwde Stadtschloss van de Hohenzollerns. Dit voornamelijk barokke paleis nam een centrale plaats in, in de stedenbouwkundige ontwikkeling van Berlijn. Ook bezoeken wij de 19e-eeuwse Dom op het eiland. Vervolgens steken wij het water over en ontdekken de Duitse geschiedenis in het Deutsche Historischen Museum in het Zeughaus, het voormalige stallencomplex van de koningen van Pruisen. Na het museumbezoek is er ruimte om zelf een museum op het Museuminsel te bezoeken of om te genieten van de stad.

Dag 3: West-Berlijn, Kurfürstendamm en Charlottenburg
Vandaag staat het vroegere West-Berlijn centraal. Allereerst bezoeken wij Checkpoint Charlie, de vroegere Amerikaanse grensovergang tussen oost en west. We volgen een stukje van de voormalige muur en brengen een bezoek aan Topographie des Terrors. Dit museum vertelt over de geschiedenis en wandaden van de Gestapo, SS en Reichssicherheitshauptamt gedurende het Derde Rijk. De kantoren van deze diensten stonden op de plek van het huidige museum.
Na ons bezoek reizen wij verder naar de Kurfürstendamm, de winkelstraat van West Berlijn en de Gedächtniskirche. Na de lunch bezoeken wij de Gedächtniskirche, het herdenkingspunt voor de Tweede Wereldoorlog, terwijl de bouwgeschiedenis van het gebouw verweven is met de keizerlijke dynastie van de Hohenzollerns. Vervolgens zetten wij onze tocht voort naar Charlottenburg, het laat 17e-eeuwse buitenverblijf van de keurvorsten van Brandenburg. Na Charlottenburg gaan wij weer terug naar ons hotel.

De mogelijk bestaat om deze dag niet met openbaar vervoer maar met de fiets te bereizen. (prijs per persoon € 12,50 per dag, NIET bij de reis inbegrepen). De fietsverhuurder ligt op krap 5 minuten lopen van het hotel.

Dag 4: Potsdam
Met de trein reizen wij vandaag naar Potsdam. Deze stad is de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg en kan in haar relatie tot Berlijn vergeleken worden met Versailles. Hier lieten de koningen van Pruisen en later de Duitse keizers hun buitenverblijven bouwen. We beginnen ons bezoek aan deze stad met een bezoek aan het Neues Palais. Dit grote barokke paleis is gebouwd in opdracht van Frederik de Grote. Na ons bezoek wandelen wij via de tuin naar het zomerverblijf Sanssouci. Dit paleis is het toonbeeld van de Duitse rococo architectuur.

Na Sanssouci hebben wij vrije tijd in Potsdam. Hier kun je nog verder wandelen door de paleistuinen, Charlottenhof bezoeken of richting het centrum van de stad met het Holländische Viertel, de Einstein Turm in het Wissenschaftspark of genieten van een hapje en drankje op een van de terrassen. In de namiddag reizen wij terug naar Berlijn.

Dag 5: Tränenpalast, vrije ochtend en terugreis naar Nederland
Als laatste bezoeken wij gezamenlijk het Tränenpalast in de ochtend. Deze voormalige douanepost was de grensovergang tussen oost en west voor de Berlijners zelf. Hier werd menig traantje weggepinkt bij het afscheid van familie. Vandaar Tränenpalast. Op deze plek worden de persoonlijke verhalen vertelt over de periode van de Berlijnse Muur. Een bouwwerk dat de grootste invloed op de Berlijnse bevolking heeft gehad in de recente geschiedenis. Na het Tränenpalast hebben wij de rest van de dag vrij, totdat onze reis teruggaat naar Nederland en wij afscheid nemen van deze bijzondere stad.

Veilig reizen

Om veilig en zeker te reizen hebben wij enkele vaste gedragsregels waaraan iedereen die meereist zich houdt. Deze regels zijn simpel en helder:

 • We volgen overal de regels rondom de COVID19 maatregelen die door de lokale overheden zijn vastgesteld
 • Iederen neemt voldoende mondkapjes mee en ontsmettingsmiddel (denk aan handalcohol)
 • Iedereen houdt gepaste afstand van minimaal 1,5 meter tot elkaar (tenzij je tot eenzelfde huishouden behoort). Iets dat wij kunnen handhaven dankzij de audiosets die meegaan op reis.
 • Ben je ziek? Dan blijf je thuis. 

Onze reispartner SRC Reizen heeft daarnaast enkele reisvoorwaarden toegevoegd aan haar bestaande pakket, om ook het boeken met zo min mogelijk risico te laten verlopen. Deze actievoorwaarden zijn gelden als je op uiterlijk 1 april 2021 je inschrijft voor deelname aan een reis.

Lees alles over de actievoorwaarden van SRC Reizen via deze link.

Reisgegevens en reissom

Reisdata:

VertrekdatumReisduurStatusPrijs p.p. 
Woensdag 14 juli 5 dagen Boekbaar € xx,00

Toeslag voor een 1-persoonskamer is € xx,00 per persoon.
Hieronder vind je een overzicht van hetgeen inclusief en exclusief in de reissom is.

Reispartner:

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd in samenwerking met SRC Reizen. In deze samenwerking is SRC Reizen het officiële reisbureau en jouw boekingsgegevens worden met hen gedeeld. Daarmee valt jouw reis onder de ANVR en de SGR.

Inbegrepen:

 • De treinreis van Amersfoort naar Berlin en terug
 • Overnachting in een 2-persoonskamer voorzien van een bad of een douche en een toilet. Als je alleen reist, dan verblijf je in een 1-persoonkamer
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Begeleiding door KaperGerlings
 • OV kaart in Berlijn
 • Audiosysteem

Niet inbegrepen:

 • Entreegelden tot musea
 • Kosten voor diners en lunch
 • Calamiteitenfonds € 2,50 (verplicht)
 • Administratie kosten € 20,00 per adres
 • Meerkosten voor een 1-persoonskamer a € xx,00 per persoon.

Groepsgrootte:
Minimaal 10 deelnemers
Maximaal 20 deelnemers

Annuleren
De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Annuleren van de reis vindt daarom ook plaats op basis van de voorwaarden van SRC Reizen. Deze voorwaarden vind je op deze pagina bij SRC Reizen

Overige informatie:

 • De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Je ontvangt na aanmelding van jouw reis een bevestiging. Nadat het minimum aantal deelnemers van 15 is bereikt, worden de facturen verstuurd.
 • Indien je een kamer deelt met een reisgenoot en niet op het zelfde adres woont, kun je het adres van jouw medereiziger in het vak opmerkingen vermelden. Je ontvangt dan beiden een factuur van SRC Reizen.

Vervoer

Je reist met de trein van Amersfoort naar Berlijn Hauptbahnhof en terug. Vanaf Berlin Hauptbahnhof is het een 15 minuten lopen naar het hotel of met de S-Bahn naar Friedrichstrasse Bahnhof om vandaar in 3 minuten naar het hotel te lopen.

Treintijden onder voorbehoud

TreinTreinnummerTreintijden
Amersfoort - Berlin Hauptbahnhof   09:25 - 15:10 uur
Berlin Hauptbahnhof - Amersfoort   16.55 - 21:55 uur

Jouw hotel, onder voorbehoud:
Je verblijft in Hotel Leonardo Berlin Mitte. Dit hotel is centraal gelegen aan de Spree nabij het openbaarvervoersknooppunt Friedrichstrasse Bahnhof. Ook liggen nabij het hotel meerdere restaurants en bars met ieder een eigen internationale kaart. De belangrijkste te bezoeken locaties in Berlijn liggen op loopafstand of zijn in enkele minuten met het openbaar vervoer te bereiken.

Jouw gids en reisleider

Berlijn blijft ons steeds verbazen. De stad is een hotspot voor de creatieve wereld en is nog steeds aan het opbouwen na de val van de Berlijnse Muur in 1989. Wij gaan beiden mee, Job Gerlings (links op de foto) als jouw gids en Ralph Kaper (rechts op de foto) als jouw reisleider. Daardoor kan Job zich volledig op de inhoud richten en Ralph pakt de reisorganisatie op. Een soepele combinatie.
Job is kunst- en architectuurhistoricus en neemt je mee door Berlijn. Hij kan je alles vertellen over de stad, de architectuur én de geschiedenis.
Ralph is jouw reisleider en verzorgt alle organisatorische zaken. Hij regelt de restaurants, openbaar vervoerskaarten, hotelzaken, entrees en naast het ontzorgen, zorgt hij voor een goede groepssfeer en -cohesie.
We staan tijdens de reis alle dagen tot jouw beschikking. Dus als je alleen mee reist kun je altijd aansluiten.

Impressie

Afbeeldingenbron:
Achtergrondfoto: Nikolaus Bader via Pixabay
Foto Sanssouci: PeterBe via Pixabay
Het Chinese theehuis in park Sanssouci: Nicole Klesy via Pixabay
De Orangerie in park Sanssouci: Ted Coombs via Pixabay
Neue Palais in Potsdam: neufal54 via Pixabay
Berlijn luchtfoto met Spree, Dom en Fernsehturm: andre_berlin via Pixabay

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons