Architectuurreis Chicago
De basisinformatie
 • Reisdata: vrijdag 23 - vrijdag 30 juni 2023
 • Reissom: nog niet bekend
 • 8-daagse reis, inclusief vlucht, transfer, logies en ontbijt in 3-sterren hotel, 3 interieurbezoeken in ontwerpen van Frank Lloyd Wright, Chicago Art Institute en meerdere stadswandelingen, 1 interactieve live online lezing en Nederlandstalige begeleiding.
 • Status: Binnenkort boekbaar
SRC Reizen
SRC Reizen

Wij organiseren onze reizen altijd in samenwerking met SRC Reizen. Het KaperGerlings Instituut inititeert de reizen en is verantwoordelijk voor het programma en de eigenaren van het instituut verzorgen de reisbegeleiding. SRC Reizen organiseert het vervoer (bus, trein of vliegtuig), transfer op locaties en het hotel.

Reisleiders
De reisleider

Chicago boeit ons steeds opnieuw. Wij, Job Gerlings (rechts op de foto) en Ralph Kaper (links op de foto) zijn jouw reisleiders. Job is gespecialiseerd in architectuur én hedendaagse kunst en begeleidt de reis inhoudelijk en Ralph begeleidt de reis organisatorisch. We zorgen voor een goede groepscohesie en -sfeer. Je mag iedere avond mee eten en borrelen. Dus ook heel geschikt voor iedereen die alleen reist.

 

Introductie
Chicago is de hoogbouwstad van de Verenigde Staten. Hier werden de eerste wolkenkrabbers gebouwd, bloeide de Amerikaanse architectuur op en nog steeds kent Chicago een van de meest unieke architectonische hoogstandjes van de wereld. Chicago is ook de stad die onlosmakelijk verbonden is met de architect Frank Lloyd Wright, wiens werk wij veelvuldig zullen bezoeken gedurende deze reis. Hoe Chicago tot architectuurhoofdstad van de Verenigde Staten is uitgegroeid en wat de nieuwste trends zijn, ga je zien en beleven met deze unieke architectuurreis.

In de tweede helft van de 19e eeuw volgde na een grote stadsbrand een bouwwoede in Chicago. De stad groeide economisch en vormde het hart van het Amerikaanse treinnetwerk, binnenvaart en wegennetwerk tussen Noord-Zuid en Oost-West. Al snel had de stad ruimte te kort en ging men de hoogte in. Deze unieke bouwbubbel zorgde voor de bloei van de grote architectennamen zoals Burnham & Root, Louis Sullivan en de meest bekende Frank Lloyd Wright. Gezamenlijk worden zij gevat in de First Chicago School. De Second Chicago School draait om de kring rondom Ludwig Mies van der Rohe die vanaf de jaren ’40 de architectuur in Chicago bepaalde. En uiteindelijk de bureaus die nu onze dagelijkse ontwerppraktijk bepalen zoals Skidmore, Owings & Merrill, OMA (Rem Koolhaas) en Frank O. Gehry. Met deze reis maken wij een tijdreis door de architectuur vanaf ongeveer 1880 tot en met nu en de toekomstplannen van morgen.

SRC Reizen en KaperGerlings Instituut zijn sinds enkele jaren vaste partners. Jaarlijks organiseren wij samen een aantal kunst- en architectuurreizen.
Deze reis is een initiatief van Job Gerlings en Ralph Kaper, eigenaren van het KaperGerlings Instituut in samenwerking met SRC Reizen.
Job zorgt daarbij voor de inhoudelijke invulling en verdieping tijdens de reis.
Ralph begeleidt de reis organisatorisch vanuit het instituut voor en tijdens de reis.
SRC-reizen zorgt als reisbureau ervoor dat de reis in totaal goed verloopt onder ANVR/SGR voorwaarden.

Het programma van deze reis ziet er als volgt uit (tussentijdse wijzigingen voorbehouden)

Het merendeel van de afstanden tussen de verschillende locaties wordt overbrugd met de metro. Vanaf de metrohaltes wandelen wij naar de verschillende locaties. Houd er rekening mee dat de afstanden in Chicago een stuk groter zijn dan de afstanden die wij in Nederland gewend zijn. Daarom benadrukken wij dat je goed ter been moet zijn om deel te kunnen nemen aan het programma.

Vrijdag, dag 1, reis naar Chicago
Vandaag vliegen wij vanaf Amsterdam Schiphol naar Chicago, O’Hare Airport.  Vanaf het vliegveld worden wij naar ons hotel gebracht.

Zaterdag, dag 2: The Loop met de First Chicago School en Chicago Architectural Center
Vandaag ontdekken wij de oude wolkenkrabbers en architectuur van Chicago, de First Chicago School periode. Onder leiding van Job Gerlings maken we een tour langs de verschillende hoogtepunten van de late 19e-eeuwse en vroege 20ste-eeuwse architectuur. Juist deze periode in Chicago werd beïnvloed door de Beaux-Arts architectuur van Parijs (de Boulevards van Baron Hausmann) en later door de Art Nouveau. We maken een wandeling door het stadscentrum en bekijken onder andere Burnham & Root’s Rookery met de atriumhal van Frank Lloyd Wright, het Auditorium van Adler en Sullivan en het Marquette Building van Holabird & Roche.

In de middag bezoeken wij het Chicago Architectural Center. Hier vind je exposities over de architectuur in Chicago en krijg je een goede achtergrond op de ontwerpen die wij vandaag al gezien hebben en de komende dagen nog zullen bekijken.

Zondag, dag 3: Robie House en het Illinois Institute of Technology
We beginnen onze dag met een bezoek aan het beroemde Robie House, een van de meest bekende ontwerpen van Frank Lloyd Wright dat de gehele woonarchitectuur heeft doen veranderen. Hier worden wij in het huis rondgeleid door een lokale Engelstalige gids. Na ons bezoek aan Robie House, maken wij een korte wandeling o.l.v. Job Gerlings door Midway Plaisance, een onderdeel van een groter parkcomplex dat is ontworpen door Olmsted & Vaux. Deze parken vormden de inspiratie voor de tuinsteden in de jaren 1900-1910.

We ronden deze dag af met een stadsexcursie o.l.v. Job Gerlings over de campus van het Illinois Institute of Technology. De ontwerpen voor deze campus worden gedomineerd door Ludwig Mies van der Rohe en zijn kring. Van der Rohe bracht als oud-directeur van het Bauhaus de Europese moderne architectuur naar de Verenigde Staten. Met deze excursie bekijken we de bijzondere gebouwen van het Illinois Institute of Technology, waar we ook een ontwerp van de Nederlandse Rem Koolhaas bekijken.  (ca 10 km)

Maandag, dag 4: Millenium Park en het Chicago Art Institute
Vandaag bezoeken wij het Millenium Park. Hier bekijken wij o.l.v. Job Gerlings de bijzondere architectuur van onder andere Skidmore, Owings & Merrill, Frank O. Gehry en Renzo Piano. Ook bekijken wij de Lurie Garden van de tuinarchitecten Gustafson Guthrie Nichol en de Nederlander Piet Oudolf. In het Millenium Park vinden wij ook werken van kunstenaars Anish Kapoor en Jaume Plensa.

Na het Millenium Park wandelen wij naar het Chicago Art Institute. Dit grote kunstmuseum bevat bijzondere werken van onder andere Georges Seurat, Edward Hopper, Grant Wood, El Greco, Claude Monet, Marc Chagall, Francisco Goya, Rembrandt, Fra Bartolommeo en vele anderen (ca 4 km).

Dinsdag, dag 5: Glessner House en China Town
In de ochtend beginnen wij met een bezoek aan John J. Glessner House, ontworpen door Henry Hobson Richardson.  Richardson was fan van een neo-romaanse architectuur en verbond dit met het functionele denken voor een aangenaam woonhuis. Vooral de binnenplaats heeft gelijkenissen met de ontwerpen van de Nederlandse architect HP Berlage. We bekijken het huis binnen onder leiding van een lokale Engelstalige gids. Het huis is deels nog ingericht zoals het door het echtpaar Glessner werd bewoond.

Na ons bezoek aan het Glessner House wandelen wij naar China Town. Al ruim een eeuw woont en werkt hier een grote groep Chinees-Amerikaanse inwoners. Job Gerlings legt gedurende de wandeling naar de wijk en later in de wijk uit hoe de culturele achtergrond van de bewoners een duidelijke stempel drukken op de architectuur. (ca 10 km)

Woensdag, dag 6: Frank Lloyd Wright in Oak Park
Deze dag staat in het teken van architect Frank Lloyd Wright. In de wijk Oak Park, een gegoede middenklasse wijk ten westen van de stad,  staan nog 27 ontwerpen van zijn hand overeind, waaronder zijn eigen woonhuis en Unity Temple. Hier zien wij de strakke lijnen van zijn zogenaamde prairiestijl duidelijk terugkomen.

In de ochtend bezoeken wij eerst het woonhuis en de studio van de architect onder leiding van een lokale Engelstalige gids. Wright heeft deze woning ontworpen, terwijl hij nog als jonge architect werkzaam was in het kantoor van Louis Sullivan. Het huis is een mix van Shingle Style en Art Nouveau en vormt een bijzonder ensemble binnen het gehele oeuvre van Wright.

Na zijn studio wandelen wij naar de Unity Temple. Dit geloofshuis is gebaseerd op het Weense Secession gebouw van de Oostenrijkse architect Joseph Olbrich. Hier brengt Wright vele stromingen samen van de Japanse architectuur, de Wiener Secession en de rationele ontwerpen van zijn leermeester Louis Sullivan. Het bezoek aan de Unity Temple wordt begeleid door een lokale gids.

In de namiddag maken wij o.l.v. Job Gerlings een wandeling door de wijk Oak Park langs meerdere bijzondere villa’s van de hand van Wright.  (ca 20 km)

Donderdag, dag 7: Vrije ochtend in Chicago
Gedurende de ochtend en de vroege middag heeft u op deze dag een vrije tijd. In de middag worden wij gebracht naar de luchthaven van Chicago, waarna wij met een rechtstreekse vlucht terugvliegen naar Amsterdam. Voor intercontinentale vluchten geldt doorgaans nog steeds 3 uur eerder aanwezig zijn.

Vrijdag, dag 8: Terugreis naar Nederland
Op deze dag landen wij op Schiphol in Amsterdam.

Reisdata:
(In verband met de stijgende prijzen van de vliegtickets, raden wij u aan om tijdig te boeken)

(Op een tablet of mobiele telefoon is de onderstaande tabel te schuiven van links naar rechts)

Vertrekdatum Reisduur Status Prijs p.p.
Vrijdag 23 juni - vrijdag 30 juni 2023 8 dagen Binnenkort te boeken xx

Toeslag voor een 1-persoonskamer is € xx,xx per persoon.
Hieronder vind je een overzicht van hetgeen inclusief en exclusief in de reissom is.

Reispartner:

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd in samenwerking met SRC Reizen. In deze samenwerking is SRC Reizen het officiële reisbureau en jouw boekingsgegevens worden met hen gedeeld. Daarmee valt jouw reis onder de ANVR en de SGR. 

Inbegrepen:

 • 1 voorbereidende interactieve live online lezing over de architectuur van Chicago.
 • De vluchten tussen Amsterdam Schiphol en Chicago en terug.
 • Luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Transfers van het vliegveld naar het hotel en vice versa.
 • Overnachting in een 2-persoonskamer voorzien van een bad of een douche en een toilet. Als je alleen reist, dan verblijf je in een 1-persoonkamer.
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt.
 • Begeleiding door KaperGerlings.
 • Entreegelden voor Robie House, Glessner House, Unity Temple en Frank Lloyd Wright huis en studio.
 • Openbaarvervoerskosten in Chicago op basis van een 7-dagen ticket.
 • Audiosysteem.

Niet inbegrepen:

 • Entreegelden tot overige musea
 • Toeslag ruimbagage bij KLM
 • Kosten voor diners en lunch
 • Kosten voor openbaar vervoer buiten de hiervoor genoemde 7-dagen tickets.
 • Calamiteitenfonds € x,xx (verplicht)
 • SGR-bijdrage, € xx per persoon per boeking (verplicht)
 • Administratie kosten € xx,xxper boeking
 • Meerkosten voor een 1-persoonskamer a € xx,xx per persoon.

Groepsgrootte:
Minimaal 15 deelnemers
Maximaal 24 deelnemers

Extra optie: zonder vlucht
Wil je wel mee naar Chicago maar zonder de vlucht bij KLM, dan is dat zeker een optie. Neem daarvoor dan even contact op met SRC Reizen via 050 – 3 123 123.

Annuleren
De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Annuleren van de reis vindt daarom ook plaats op basis van de voorwaarden van SRC Reizen. Deze voorwaarden vind je op deze pagina bij SRC Reizen

Overige informatie:

 • De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Je ontvangt na aanmelding van jouw reis een bevestiging.
 • Indien je een kamer deelt met een reisgenoot en niet op het zelfde adres woont, kun je het adres van jouw medereiziger in het vak opmerkingen vermelden. Je ontvangt dan beiden een factuur van SRC Reizen.

Vervoer

Je vliegt met KLM vanaf Amsterdam Schiphol naar Chicago O'Hare en terug. Tussen de luchthaven en jouw hotel in Chicago wordt een transfer geregeld.

Vluchttijden onder voorbehoud

Vlucht Vluchtnummer Vluchttijden
Amsterdam Schiphol - Chicago O'Hare xx xx
Chicago O'Hare - Amsterdam Schiphol xx xx

 

Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Jouw hotel, onder voorbehoud:

 

Chicago boeit ons nog steeds, daarom gaan wij beiden mee, Job Gerlings (rechts op de foto) als jouw gids en Ralph Kaper (links op de foto) als jouw reisleider. Vanwege de vele georganiseerde bezoeken en de afstanden tussen de locaties, hebben wij onze taken gesplits: Job richt zich volledig op de inhoud en Ralph pakt de reisorganisatie op. Een soepele combinatie. Job is architectuur- en kunsthistoricus en gespecialiseerd in de stedelijke antropologie. Hij kan je alles vertellen over de stad, de architectuur, culturen en de geschiedenis. Ralph is jouw reisleider en verzorgt alle organisatorische zaken. Hij regelt de restaurants, tickets, hotelzaken, entrees en naast het ontzorgen, zorgt hij voor een goede groepssfeer en -cohesie. We staan tijdens de reis alle dagen tot jouw beschikking. Dus als je alleen mee reist kun je altijd aansluiten.