Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling

Vetrekdata: donderdag 21 oktober en donderdag 4 november 2021

Status: Vertrekgarantie

Reissom: vanaf € 598,00 per persoon

4-daagse busreis, inclusief vervoer, logies en ontbijt in 3-sterren hotel, 3 rondleidingen, 2 stadswandelingen, 1 online lezing en Nederlandstalige begeleiding.

Deze reis wordt verzorgd door SRC Reizen i.s.m. KaperGerlings Instituut. Daardoor valt deze reis onder de ANVR, de SGR en de boekingsvoorwaarden van SRC Reizen.

Lees verder hieronder

Nederland is rijk aan Art Nouveau, Jugendstil en Amsterdamse School architectuur. Samen met de ontwerpen van architect Berlage vormen deze de hoogtepunten van de Nederlandse architectuur tussen 1900 en 1926. Met deze 4-daagse busreis ontdekken wij de parels van deze stijlen in Den Haag, op de Hoge Veluwe, in Groningen stad en provincie en in Amsterdam.

In samenwerking met

Lees verder hieronder

De wens om een nieuwe ontwerp- en architectuurstijl te vinden vormde de aanjager achter de Art Nouveau, Jugendstil en de Amsterdamse School. De rijke bloemmotieven, bijzondere nieuwe vormen in de gebouwen blijven mij nog steeds boeien. Voor mij telkens weer een reden om door Nederland te toeren. Ga je met mij mee?

Lees verder hieronder

Inhoud

De Nederlandse kunstenaars aan het einde van de 19e eeuw hadden een drijfveer: een nieuwe stijl creëren die modern was en de eigen cultuur verbeeldde. Bovendien moest de aandacht gevestigd worden op de oude ambachten als tegenhanger van de massaproductie. Met de gotische en romaanse kunst en architectuur als inspiratiebronnen ontstond de sierlijke kunststijl art nouveau. Maar ook in de architectuur wilde men niet langer de oude bouwstijlen imiteren en ging men op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen.

Terwijl de art nouveau floreerde ontwikkelden de Amsterdamse architect en stedenbouwkundige Berlage een nieuwe, sobere en rationale bouwstijl gebaseerd op de middeleeuwse romaanse architectuur. De jonge generatie na Berlage vond echter dat niet het verstand, maar simpelweg de wil om kunst te maken tot echte schoonheid leidde en ontwikkelde als tegengeluid een nieuwe, abstractere bouwstijl waarin verschillende vormen samenkwamen: de succesvolle Amsterdamse School. De in 1901 aangenomen Woningwet bood Berlage en de architecten van de Amsterdamse School een prachtige kans: Amsterdamse krottenwijken werden gesloopt en maakten plaats voor grootse bouwprojecten van de idealistische architecten. De Amsterdamse School-architecten decoreerden het straatbeeld met uitbundige, dynamische en rijkversierde architectuur. En dat bleek zelfs buiten Amsterdam een succes: ook de rijkere bovenlaag van Den Haag tot in Groningen wilde een huis in de stijl van de Amsterdamse School.

Op deze korte kunstreis ontdek je in ons eigen land de kunst en architectuur van de Amsterdamse School en de art nouveau. Jouw reis begint in dé art nouveau-hoofdstad van Nederland, Den Haag, waar je tijdens een stadswandeling de goed bewaarde art nouveau-huizen bewondert. Op de Veluwe maak je vervolgens kennis met het werk van Berlage, de man die we kunnen zien als voorloper van de Amsterdamse School. Het bijzondere Jachthuis Hubertus, de woning van het echtpaar Kröller-Muller, is grotendeels van zijn hand. In het noorden van Nederland maak je daarna kennis met de art nouveau en de Amsterdamse School die de stad Groningen rijk is. Ook ga je in de provincie op zoek naar typische Amsterdamse School-woningen en -gebouwen. Jouw reis is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Amsterdam. Hier breng je een bezoek aan het Amsterdamse School-museum Het Schip en wandel je door de beroemde Spaarndammerbuurt vol prachtige voorbeelden van de Amsterdamse School. Met de Beurs van Berlage komt er een einde aan deze heerlijke korte kunsttrip zo dicht bij huis.”

Vast en facultatief programma

Het programma van deze reis ziet er als volgt uit (tussentijdse wijzigingen voorbehouden)

Dag 1: Art Nouveau in Den Haag en Jachthuis Sint Hubertus
Rond 1900 werden er in Den Haag binnen een tijdsbestek van 25 jaar maar liefst 120 art nouveau-gebouwen voltooid, waarvan een kwart tot de absolute top van de kunststroming behoren. Gebouwen werden kunstwerken met rijk versierde gevels, prachtige glas-in-loodramen met bladmotieven en sierlijke gietijzeren balkonnetjes. Het bleef niet alleen bij de buitenzijde, ook interieurs werden aangepakt met decoratieve trapleuningen, muurschilderingen met bloemen, vogels en vrouwelijk naakt, elegante meubels en lampen. Tijdens een wandeling door Den Haag bekijken we een aantal van deze sierlijk versierde panden en leren we meer over de verschillende kenmerken van de art nouveau. Ook maakt u kennis met het werk van de architecten Bosboom, De Wolf en Mutters, die een belangrijke bijdrage leverden aan art nouveau in Nederland. Gedurende de wandeling staan we ook stil bij enkele ontwerpen van Berlage en de Bijenkorf van P.L. Kramer als topper binnen de Amsterdamse School. Na de stadswandeling rijden we naar het Nationale Park de Hoge Veluwe, waar ons picknickpakket voor de lunch klaarstaat. Met een gids brengen we een bezoek aan het Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buiten- en woonverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. In opdracht van Helene Kröller-Müller bouwde de architect Berlage het Jachthuis, maar door hoogoplopende spanningen tussen beide, stapte Berlage vlak voor het einde op. De Belgische architect, ontwerper en kunstschilder Henry van de Velde, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau, voltooide het project. Het buitenverblijf bevat de kenmerkende elementen van Berlage, aangevuld met beeldhouwwerk van onder anderen Hildo Krop en Lambertus Zijl en de typische De Stijl-kleuren van Bart van der Leck. We overnachten in de omgeving van Apeldoorn. (ca. 240 km)

Dag 2: Art Nouveau en Amsterdamse School in Groningen
We rijden naar de thuisbasis van SRC Reizen, Groningen, waar we een stadswandeling maken. Tijdens de wandeling wisselen de art nouveau-kunstwerken en de Amsterdamse School-bouwwerken elkaar af. We zien onder andere het bijzondere gebouw Huize Tavenier, in Groningen bekend als de voormalige kraamkliniek. Het huis heeft prachtige art nouveau-details zoals houtsnijwerken, glas-in-loodramen en geëtst glas. Op het oude gebouw van het Nieuwsblad van het Noorden bewonderen we de prachtige tegeltableaus met bloemmotieven. Aan het monumentale pand van het kantoor Gemeentewerken, vroeger een kantoorgebouw met politiepost, zien we de typische Amsterdamse School-stijl terug. Het pand is ontworpen door de architect S.J. Bouwma, die verantwoordelijk is voor de bouw van transformatorstations tot scholen en van brugwachtershuisjes tot lantaarnpalen. In 1903 ontwierp ingenieur Mulock Houwer een uitbreidingsplan voor de stad Groningen dat moest zorgen voor een betere leef- en woonomstandigheden voor de arbeiders. Na advies van stedenbouwkundige Berlage werd het plan in 1906 goedgekeurd. De Oosterparkwijk werd pas tussen 1925 en 1935 gebouwd, als een model arbeiderswijk, ruim opgezet met veel groen en voorzieningen en aandacht voor de architectuur. Dit zien we dan ook allemaal terug tijdens een wandeling door deze wijk. We voelen de ‘dorpse sfeer’ en bekijken niet alleen de woonhuizen, maar ook de scholen die geheel in de Amsterdamse School-stijl gebouwd zijn. Na het bezoek aan de Oosterparkwijk brengen we een bezoek aan het Wiebengacomplex in de Korrewegwijk. Van de buitenzijde is dit in eerste instantie niet een typisch Amsterdamse School-gebouw: er is hier gekozen voor ‘het nieuwe bouwen’, skeletbouw in beton en staal. Maar in het interieur vinden we overduidelijk nog een aantal Amsterdamse School-elementen terug. Dicht bij het complex ligt het woningencomplex Bernouilleplein, ontworpen door architect Jo Boer. Volgens velen een van zijn hoogtepunten! We zien hier verschillende metselvormen, een afwisseling van soorten daken en een opvallend kleurgebruik. In meerdere bouwwerken zien we dat de kleuren worden gebruikt als vormgevend element. De architecten hebben zich hier duidelijk laten inspireren door de kunstenaarsvereniging ‘De Ploeg’, waarmee zij nauwe contacten onderhielden. Na een prachtige dag vol architectuur rijden we naar het hotel in Groningen, waar we twee nachten verblijven. (ca. 200 km)

Dag 3: Het Hogeland en een architectuurwandeling door Usquert
De Amsterdamse School-architectuur beperkte zich dus niet alleen tot Amsterdam, al bouwden de Amsterdamse School-architecten niet voor de provincie. De meeste bouwwerken werden gebouwd door architecten uit de provincie zelf, die hun opleiding in Amsterdam hadden gevolgd of de ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedenbouw in de hoofdstad in de gaten hielden. Vandaag zien we op het Hogeland dan ook een aantal prachtige boerderijen, villa’s en kerken in Amsterdamse School-stijl ontworpen zijn door architecten uit de provincie. In Appingedam bezoeken we de gereformeerde kerk ontworpen door Evert Rozema. Deze architect was tevens de ontwerper van de muurschilderingen in de kerk. Hier zien we weer een duidelijke kruisbestuiving tussen schilders van ‘De Ploeg’ en de architecten. Dezelfde architect Rozema ontwierp ook een aantal woonhuizen in deze omgeving. Via Loppersum en Middelstum rijden we naar het villadorp Usquert. Rond 1900 werden er veel villa’s als rentenierswoningen gebouwd voor de rijke boeren en dat zien we hier zeker terug! We starten onze architectuurwandeling door het dorp met een rondleiding door een karakteristieke villa in art nouveau-stijl, waar de vrouw des huizes meer vertelt over haar bijzondere woning. We eindigen het dorpsbezoek met een rondleiding door een villa in Amsterdamse School-stijl. En uiteraard zien we ook het Raadhuis, dat gebouwd is door Berlage! (ca. 90km)

NB: Wanneer je kiest voor vertrek op 17 juni of 4 november dan is een bezoek aan beide villa's in Usquert niet mogelijk. Uiteraard bekijken wij de villa's wel van de buitenzijde.

Dag 4: Museum Het Schip en Amsterdamse School in Amsterdam
We rijden naar Amsterdam, naar de oorsprong van de Amsterdamse School. We starten met een bezoek aan museum Het Schip, het centrum van én een van de beste voorbeelden van de Amsterdamse School. We krijgen een uitgebreide rondleiding door het museum, het bijbehorende postkantoor en de museumwoning. Het Schip is ontworpen door de architect Michel de Klerk en samen met Piet Kramer en Jo van der Mey legde hij de basis voor de Amsterdamse School. Het gebouwencomplex bevat alle elementen die de Amsterdamse School zo typeert, met het bijzondere metselwerk, de golvende gevels, uitstekende ramen en erkers en het gebruik van beeldhouwkunst in de gevels en het interieur. Het museum bevat ook een grote collectie meubels, die de allesomvattendheid van de kunst- en architectuurstijl goed weergeven. Aansluitend maken we een wandeling door de Spaarndammerbuurt. Deze arme buurt werd door de Woningwet van 1901 opgebouwd met goede woningen voor de arbeiders die in de nieuwe havens werkten. Er was veel aandacht voor groen in de wijk, zo werden er meerdere plantsoenen aangelegd. De wijk telt naast Het Schip ook andere voorbeelden van de Amsterdamse School én enkele woonblokken die gebaseerd zijn op de latere art nouveau-stijl binnen Nederland. Vervolgens brengen we een kort bezoek aan de nieuwe wijk De Houthavens, die tegen de Spaarndammerbuurt is gebouwd. Hier ontdekken wij de nieuwste architectuur, geïnspireerd op de Amsterdamse School. Vervolgens gaan wij naar de Prins Hendrikkade, waar we het voormalige en imposante Scheepvaarthuis bewonderen. Dit tegenwoordige Grand hotel Amrat is één van de belangrijkste gebouwen in de Amsterdamse School-stijl. Voor dit project werkten vele beeldhouwers, glaskunstenaars en architecten samen met als doel een herinnering te geven aan de historie van onze zeevaart. De rijk gedecoreerde gevels verbeelden een schip in de wilde zee. Na het Scheepvaarthuis wandelen wij via de Wallen naar de Beurs van Berlage. Dit hoogtepunt aan het begin van Berlages carrière inspireerde alle architecten na hem. De strakke gevels, de verwijzingen naar historische gebouwen, de kenmerkende beeldhouwwerken van Lambertus Zijl en de moderne toepassing van baksteen en natuursteen vinden wij terug in dit gebouw. Met de touringcar reizen we vanaf de Beurs over de Berlage-as in de Rivierenbuurt met woonblokken in de Amsterdamse School-stijl naar het Amstelstation, waar deze kunsttrip tot een einde komt. (ca. 240 km)

Online lezing

Met een online lezing verzorgt kunst- en architectuurhistoricus Job Gerlings, jouw reisleider voorafgaand aan jouw reis een inleiding over de art nouveau en de Amsterdamse School. Tevens een ideale gelegenheid om jouw reisleider en reisgenoten te leren kennen! Na het maken van jouw reservering ontvang je meer informatie over de datum en het tijdstip van deze online lezing.

Veilig op reis

Om veilig en zeker te reizen hebben wij enkele vaste gedragsregels waaraan iedereen die meereist zich houdt. Deze regels zijn simpel en helder:

 • We volgen overal de regels rondom de COVID19 maatregelen die door de lokale overheden zijn vastgesteld
 • Iederen neemt voldoende mondkapjes mee en ontsmettingsmiddel (denk aan handalcohol)
 • Iedereen houdt gepaste afstand van minimaal 1,5 meter tot elkaar (tenzij je tot eenzelfde huishouden behoort). Iets dat wij kunnen handhaven dankzij de audiosets die meegaan op reis.
 • Ben je ziek? Dan blijf je thuis. 

Onze reispartner SRC Reizen heeft daarnaast enkele reisvoorwaarden toegevoegd aan haar bestaande pakket, om ook het boeken met zo min mogelijk risico te laten verlopen. Deze actievoorwaarden zijn gelden als je vóór 1 april 2021 je inschrijft voor deelname aan een reis.

Lees alles over de actievoorwaarden van SRC Reizen via deze link.

Reisgegevens en reissom

Reisdata:

VertrekdatumReisduurStatusPrijs p.p.*Boeken via SRC Reizen
Donderdag 21 oktober 2021 4 dagen Boekbaar, vertrekgarantie € 598
Donderdag 4 november 2021 4 dagen Boekbaar, vertrekgarantie € 598

Toeslag voor een 1-persoonskamer is € 187,- per persoon.
Hieronder vind je een overzicht van hetgeen inclusief en exclusief in de reissom is.

*: de prijs per persoon (p.p.) is gebaseerd op een boeking voor 2 personen op een 2-persoonskamer. Reis je alleen, dan komt een toeslag boven op de prijs per persoon, voor het gebruik van een 2-persoonskamer door 1 persoon.

Reispartner:

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd in samenwerking met SRC Reizen. In deze samenwerking is SRC Reizen het officiële reisbureau en jouw boekingsgegevens worden met hen gedeeld. Daarmee valt jouw reis onder de ANVR. 

Opstap- en uitstapplaatsen:

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.00 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Den Haag | vertrek 09.30 uur station NS
Tourbushalte, Busplatform CS, Rijnstraat

De uitstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amsterdam | Station NS Amsterdam Amstel
Bushalte voorzijde MEININGER Hotel, Julianaplein 6
Amersfoort | station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein

Let op: op de terugreis wordt Den Haag als uitstapplaats niet aangedaan!

 

Inbegrepen

 • Busreis per SRC-comfort class-touringcar via de opstapplaats Den Haag CS en de uitstapplaats Amsterdam Amstel Station.
 • Verblijf in een middenklassehotel in de omgeving van Apeldoorn en een centraal gelegen hotel in Groningen.
 • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van een bad en/of een douche en een toilet. Als u alleen reist, dan verblijft u in een 2-persoonskamer voor alleengebruik.
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt. Op dag 1 is ook een picknicklunch inbegrepen.
 • De excursies zoals omschreven.
 • Rondleiding met gids door Jachthuis Sint Hubertus.
 • Rondleiding twee karakteristieke villa’s in villadorp Usquert.
 • Rondleiding met gids in museum Het Schip.
 • Voor vertrek een online lezing van circa 1 uur over de art nouveau en de Amsterdams School verzorgt door KaperGerlings Instituut.
 • Audiosysteem.
 • Toeristenbelasting.
 • Begeleiding door een deskundige reisleider, soms bijgestaan door een plaatselijke gids.
 • 100% CO₂-compensatie van uw reis: de uitstoot van het vervoer en het verblijf wordt door SRC Reizen gecompenseerd, zowel voor de reizigers als voor de reisleider. Lees meer over de volledige CO₂-compensatie.

Niet inbegrepen:

 • Entreegelden (ca € 45,-)
 • Kosten voor diners en lunch onderweg
 • Fooien
 • SGR bijdrage, € 5,00 per persoon

Groepsgrootte:
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers

Annuleren

De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Annuleren van de reis vindt daarom ook plaats op basis van de voorwaarden van SRC Reizen. Deze voorwaarden vind je op deze pagina bij SRC Reizen

Overige informatie:

 • De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Boeken en de verdere organisatie wordt verzorgd door SRC Reizen. KaperGerlings Instituut verzorgt de begeleiding van de reis en de online lezing.

Hotels

Hieronder vind je informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat je verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kun je geen rechten ontlenen. Bij jouw reisbescheiden ontvang je de definitieve hotelgegevens.

Hotel Van der Valk Apeldoorn - Apeldoorn
Dit hotel is 2018 gebouwd aan de rand van Apeldoorn. Het moderne en knusse hotel beschikt over een restaurant, een hotelbar, een tuin, een zwembad en een welness- en fitnesscentrum. Alle comfortabele kamers beschikken over koffie-en theefaciliteiten, gratis wifi en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Van der Valk hotel Apeldoorn
 
Hotel Martini - Groningen
Het Martini Hotel is gevestigd in een monumentaal pand in het gezellige centrum van Groningen, op zo'n 10 minuten lopen van het treinstation. Tegen betaling kunt u gebruikmaken van parkeergelegenheid op het terrein. Op loopafstand vindt u het Groninger Museum en de Martinitoren, maar ook verschillende winkels en restaurants. Voor een maaltijd kunt u tevens terecht in het sfeervolle restaurant van het hotel, WEEVA. U kunt gebruikmaken van de lift en in het gehele hotel is gratis wifi beschikbaar. Uw hotelkamer is voorzien van een een bureau, een tv en een badkamer met een douche en een toilet. De toeristenbelasting is inbegrepen.

Bekijk de website van Martini Hotel

Jouw gids en reisleider

De Gotiek is een bijzondere kunst en architectuurperiode waarin Frankrijk een eigen gezicht krijgt. Elk beeld en elke kerk vertelt een stukje geschiedenis, Bijbels verhaal en een kunsthistorische ontwikkeling.  Er is zo veel te vertellen en te zien, dat wij de taken hebben opgesplitst. Drs. Job Gerlings (links op de foto) als jouw architectuur- en kunsthistorische gids en Ralph Kaper (rechts op de foto) als de organisatorische reisleider. Zo kunnen wij beiden ons richten op ons werk en heb jij een zo ontspannen en informatief mogelijke reis.

En het grote voordeel is, bij calamiteiten kunnen wij ons splitsen en zorgen dat alles soepel blijft verlopen. We staan tijdens de reis alle dagen tot jouw beschikking. Dus als je alleen mee reist kun je altijd aansluiten.

Impressie

Afbeeldingsbronnen:
Beurs van Berlage: fotograaf Mtcv, via Wikipedia
Museum Het Schip: foto KaperGerlings
Den Haag, Denneweg 56: fotograaf Rudolphous via Wikipedia
Villa Biwema, Usquert: fotograaf M. Mastenbroek, via Wikipedia
Jachtslot Sint Hubertus, Hoge Veluwe: China Crisis via Wikipedia
Vml kantoor Nieuwsblad van het Noorden, Groningen: fotograaf Erik Warmelink via Wikipedia

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons