Architectuurbiennale van Venetie
De basisinformatie
 • Reisdata: donderdag 5 oktober - maandag 9 oktober 2023
 • Reissom: nog niet bekend
 • 5-daagse reis, inclusief vlucht, transfer, logies en ontbijt, 3-daagse ov-kaart in Venetië, 3-dagenkaart voor de biënnale, 2 bijeenkomsten in Nederland.
 • Status: Binnenkort boekbaar
Verdieping
Professionele studiereis

Deze reis is volledig ingericht als studiereis voor vakprofessionals in de wereld van de bouw, ruimtelijke ordening, ontwerp en het sociale domein binnen de gebouwde leefomgeving. Vooraf komen wij samen om de uitgangspunten van de biënnale te bespreken alsook wat ieder uit zijn of haar bezoek wil halen. Tijdens de reis bekijken wij samen en bespreken wij de ontwerpen en presentaties en na de reis ronden wij het geheel af met een bijeenkomst om ideeën en zienswijzes met elkaar te delen.

Reisleiders
Samen op pad

Om te zorgen dat jij gedurende deze studiereis nergens aan hoeft te denken, verzorgen wij deze reis met ons tweeën. Job (links) zorgt voor de inhoudelijke begeleiding, het klankbord en de studiemomenten. Ralph (rechts) regelt de organisatorische zaken en met zijn theaterachtergrond biedt hij een extra klankbord met betrekking tot ruimtewerking.

 

Introductie

Een keer in de twee jaar wordt de architectuurbiënnale van Venetië georganiseerd. Een grootse tentoonstelling waarin de trends en toekomstperspectieven in de architectuur worden gepresenteerd aan de hand van grootschalige installaties, bijzondere paviljoens en unieke technische hoogstandjes.

De grootsheid van de architectuurbiënnale biedt de uitstekende omgeving voor een studie over hedendaagse vraagstukken over inclusief bouwen en ontwerpen, ruimtelijkheid en ideeën om de klimatologische vraagstukken te beantwoorden. Doordat er vanuit meerdere hoeken van de wereld projecten worden aangedragen en de hoofdcurator zelf een brede tentoonstelling presenteert, vind je hier veel inspiratie en reflectie.

Deze editie wordt gecureerd door de Ghanees-Schotse architecte Lesley Lokko. Zij focust zich met de titel ‘The Laboratory of the Future ‘ op architectuur die gaat voor gelijkheid voor mens en natuur. Zij stelt dat raciale ongelijkheid en klimaatverandering twee zijden zijn van eenzelfde munt. Het laboratorium / de werkplaats vormt de plek waar oplossingen voor deze vraagstukken kunnen worden getest en uitgewerkt.

Met een grote expositie op twee locaties (de Giardini en de Arsenale) geeft Lokko kleur aan haar visie op de toekomst, waarin vooral Afrika als uitgangspunt wordt genomen. Naast haar expositie, sturen zo’n 60 landen en 20 NGO’s actuele projecten naar Venetië die worden gepresenteerd in eigen paviljoens in de Giardini en Arsenale of in een van de vele Venetiaanse stadspaleizen.

De reis bereiden wij voor met een gezamelijke studiedag in Nederland. Dan geeft drs. Job Gerlings al een eerste overzicht over de biënnale, het thema en de invulling door Lesley Lokko. Daarna gaan we gezamenlijk in op de vraagstukken en onze verwachtingen.

Gedurende de reis verdiep je je samen in de vele projecten. Op enkele plekken zorgen wij voor extra verdieping met architecten of curatoren die meer toelichting geven op de presentaties en installaties. Elke dag wordt afgesloten met een gezamenlijke reflectie en gesprek over de projecten.

Na onze reis hebben wij een tweede studiedag, waarin wij terugblikken op onze reis en de ideeën vertalen naar de eigen praktijk. Wat kun je nu met deze voorbeelden, hoe ga je dat zelf toepassen en hoe kunnen anderen binnen de groep jou verder helpen?

Het programma van deze reis ziet er als volgt uit (dit programma wordt verder aangevuld in de komende periode)

Dag 1, Reis naar Venetië
Vandaag vliegen wij naar Venetië. Na aankomst in de stad, maken wij een kleine wandeling in de buurt van het hotel. ’s Avonds kun je met de groep dineren (op eigen kosten) of zelf de stad ontdekken. (ca. 800 km)

Dag 2, De Venetiaanse binnenstad

In het historische centrum van Venetië hebben meerdere landen en NGO’s een stadspaleis, kerk of andere locatie gehuurd om hun bijdrage aan deze architectuurbiënnale te presenteren. Het grote geluk is dat we zo niet alleen bijzondere komende architectonische ontwerpen en ideeën zien, ook de paleizen zelf zijn unieke locaties om te bezoeken. Wij ronden onze stadswandeling af bij het European Cultural Center dat elke editie groots uitpakt met architectonische installaties en presentaties van over de gehele wereld.

Dag 3: De Giardini
Aan de oostkant van Venetië ligt het oude stadspark Giardini di Popolo, in de volksmond de Giardini. Dit 19e-eeuwse park is de oudste locatie van de Venetiaanse biënnale. Deze ochtend bezoeken wij deze Giardini. Hier vinden wij het centrale tentoonstellingspaviljoen waar Lesley Lokko het eerste deel van haar expositie presenteert.

Na het centrale paviljoen bezoeken wij ook de landenpaviljoens op dit terrein. Dertig landen presenteren hier hun eigen inzendingen. Hier vinden wij onder anderen Nederland, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Brazilië, Polen, Oostenrijk en velen meer.

Dag 4: De Arsenale
De Arsenale is de oude marinehaven van Venetië dat in de 16e eeuw is ontworpen door de maniëristische architect Jacopo Sansovino. In de Corderie, de oude touwslagerij, wordt sinds 1980 ook de biënnale gehouden. In deze Corderie vinden wij het tweede deel van de expositie 'The Laboratory of the Future' van Lesley Lokko. Ook in deze expositie neemt Job je mee langs de vele werken en ontwerpen.

Na deze centrale expositie bevinden zich ook hier bijna 30 landen die een eigen inzending presenteren. Hier vind je onder meer de Philipijnen, Zuid-Afrika, Turkeij, China, Italië, Ierland en vele anderen.

Dag 5: Terugreis
In de ochtend heb je een heerlijke vrije ochtend.

Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist.

Reisdata:
(In verband met de stijgende prijzen van de vliegtickets, raden wij u aan om tijdig te boeken)

(Op een tablet of mobiele telefoon is de onderstaande tabel te schuiven van links naar rechts)

Vertrekdatum Reisduur Status Prijs p.p.
Dinsdag 31 mei - 6 juni 2023 5 dagen Binnenkort te boeken xx

Toeslag voor een 1-persoonskamer is € xx,xx per persoon.
Hieronder vind je een overzicht van hetgeen inclusief en exclusief in de reissom is.

Reispartner:

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd in samenwerking met SRC Reizen. In deze samenwerking is SRC Reizen het officiële reisbureau en jouw boekingsgegevens worden met hen gedeeld. Daarmee valt jouw reis onder de ANVR en de SGR. 

Inbegrepen:

 • 1 voorbereidende interactieve live online lezing over de architectuurbiënnale
 • De vluchten tussen Amsterdam Schiphol en Italië en terug.
 • Luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Transfers van het vliegveld naar het hotel en vice versa.
 • Overnachting in een 2-persoonskamer voorzien van een bad of een douche en een toilet. Als je alleen reist, dan verblijf je in een 1-persoonkamer.
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt.
 • Begeleiding door KaperGerlings.
 • Een 2-daagse entreekaart tot de architectuurbiënnale van Venetië.
 • Openbaarvervoerskosten in Venetië op basis van een 72-uurs ticket in verband met het reizen naar de architectuurbiënnale (Arsenale en Giardini).
 • Audiosysteem.

Niet inbegrepen:

 • Entreegelden tot musea en kerken
 • Toeslag ruimbagage bij KLM
 • Kosten voor diners en lunch
 • Kosten voor openbaar vervoer buiten de hiervoor genoemde 72-uurs tickets.
 • Calamiteitenfonds € x,xx (verplicht)
 • SGR-bijdrage, € xx per persoon per boeking (verplicht)
 • Administratie kosten € xx,xxper boeking
 • Meerkosten voor een 1-persoonskamer a € xx,xx per persoon.

Groepsgrootte:
Minimaal 15 deelnemers
Maximaal 24 deelnemers

Extra optie: zonder vlucht
Wil je wel mee naar Venetië maar zonder de vlucht bij KLM, dan is dat zeker een optie. Neem daarvoor dan even contact op met SRC Reizen via 050 – 3 123 123.

Annuleren
De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Annuleren van de reis vindt daarom ook plaats op basis van de voorwaarden van SRC Reizen. Deze voorwaarden vind je op deze pagina bij SRC Reizen

Overige informatie:

 • De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Je ontvangt na aanmelding van jouw reis een bevestiging.
 • Indien je een kamer deelt met een reisgenoot en niet op het zelfde adres woont, kun je het adres van jouw medereiziger in het vak opmerkingen vermelden. Je ontvangt dan beiden een factuur van SRC Reizen.

Vervoer

Je vliegt met KLM vanaf Amsterdam Schiphol naar Marco Polo Venetië en terug. Tussen de luchthaven en jouw hotel in Venetië wordt een transfer geregeld.

Vluchttijden onder voorbehoud

Vlucht Vluchtnummer Vluchttijden
Amsterdam Schiphol - Venetië Marco Polo  KL1655  09:10 - 10:50 uur 
Venetië Marco Polo - Amsterdam Schiphol  KL1656   16.55 - 18:55 uur 

 

Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Jouw hotel, onder voorbehoud:
Je verblijft in Hotel Rigel op het eiland Lido di Venezia. Deelnemers aan onze reizen naar Venetië voorgaande jaren waren enthousiast over dit hotel. Service, kamers en ontbijt zijn goed bevallen.
Het 3-sterrenhotel is centraal gelegen op loopafstand van de boothalte die jou naar Venetië stad brengt, een paar boothaltes van San Marco, Arsenale en Giardini.
Op 10 minuten lopen van de hotels ligt het Venetiaanse strand.

 

Venetië is één van onze favoriete reizen, daarom gaan wij beiden mee, Job Gerlings (rechts op de foto) als jouw gids en Ralph Kaper (links op de foto) als jouw reisleider. Daarnaast is de eerste reis direct in de week na de opening, waardoor Job zich volledig op de inhoud richt en Ralph de reisorganisatie oppakt. Een soepele combinatie. Job is kunst- en architectuurhistoricus en neemt je mee door de Biënnale en Venetië. Hij kan je alles vertellen over de stad, de kunst, de geschiedenis én over de huidige exposities op de Biënnale van Venetië. Ralph is jouw reisleider en verzorgt alle organisatorische zaken. Hij regelt de restaurants, boottickets, hotelzaken, entrees en naast het ontzorgen, zorgt hij voor een goede groepssfeer en -cohesie. We staan tijdens de reis alle dagen tot jouw beschikking. Dus als je alleen mee reist kun je altijd aansluiten.