Architectuurbiennale van Venetie
De basisinformatie
  • Reisdata: donderdag 5 oktober - maandag 9 oktober 2023
  • Reissom: nog niet bekend
  • 5-daagse reis, inclusief vlucht, transfer, logies en ontbijt, 3-daagse ov-kaart in Venetië, 3-dagenkaart voor de biënnale, 2 bijeenkomsten in Nederland.
  • Status: Binnenkort boekbaar
Houd mij op de hoogte
Verdieping
Professionele studiereis

Deze reis is volledig ingericht als studiereis voor vakprofessionals in de wereld van de bouw, ruimtelijke ordening, ontwerp en het sociale domein binnen de gebouwde leefomgeving. Vooraf komen wij samen om de uitgangspunten van de biënnale te bespreken alsook wat ieder uit zijn of haar bezoek wil halen. Tijdens de reis bekijken wij samen en bespreken wij de ontwerpen en presentaties en na de reis ronden wij het geheel af met een bijeenkomst om ideeën en zienswijzes met elkaar te delen.

Reisleiders
Samen op pad

Om te zorgen dat jij gedurende deze studiereis nergens aan hoeft te denken, verzorgen wij deze reis met ons tweeën. Job (links) zorgt voor de inhoudelijke begeleiding, het klankbord en de studiemomenten. Ralph (rechts) regelt de organisatorische zaken en met zijn theaterachtergrond biedt hij een extra klankbord met betrekking tot ruimtewerking.

 

Introductie

Een keer in de twee jaar wordt de architectuurbiënnale van Venetië georganiseerd. Een grootse tentoonstelling waarin de trends en toekomstperspectieven in de architectuur worden gepresenteerd aan de hand van grootschalige installaties, bijzondere paviljoens en unieke technische hoogstandjes.

Deze editie wordt gecureerd door de Ghanees-Schotse architecte Lesley Lokko. Zij focust zich met de titel ‘The Laboratory of the Future ‘ op architectuur die gaat voor gelijkheid voor mens en natuur. Zij stelt dat raciale ongelijkheid en klimaatverandering twee zijden zijn van eenzelfde munt. Het laboratorium of de werkplaats vormen de plek waar oplossingen voor deze vraagstukken kunnen worden getest en uitgewerkt.

Met een grote expositie op twee locaties (de Giardini en de Arsenale) geeft Lokko kleur aan haar visie op de toekomst, waarin vooral Afrika als uitgangspunt wordt genomen. Naast haar expositie, sturen zo’n 60 landen en 20 NGO’s actuele projecten naar Venetië die worden gepresenteerd in eigen paviljoens in de Giardini en Arsenale of in een van de vele Venetiaanse stadspaleizen.

Met deze reis duiken wij dieper in op de ideeën en ontwerpen die hier gepresenteerd worden. Vooraf bereiden wij onze reis gezamenlijk voor met een studiedag, gedurende onze reis spreken wij met elkaar en meerdere vakprofessionals in de stad en na de reis reflecteren wij op wat wij gezien hebben met een afrondende studiedag.

De reis wordt begeleid door drs. Job Gerlings die vanuit zijn vakspecialisatie van architectuur, stedelijke antropologie en stedenbouw zorgt voor extra verdieping, de gesprekken leidt voor, tijdens en na de reis en zorgt dat wij ook met anderen buiten de reisgroep onze ideeën kunnen uitwisselen. Elke dag wordt afgesloten met een gezamenlijke reflectie en gesprek over de projecten.

Met deze reis staat het bezoek aan de Biënnale centraal. 's Avonds is er ruimte om de Venetiaanse stad te ervaren.