Ontmoetings-/studiedag architectuur & stedenbouw, kunst en reizen 1320x300

Ontmoetings-/studiedag architectuur & stedenbouw, kunst en reizen | zondag 15 mei 2022

We organiseren jaarlijks een aantal ontmoetingsdagen met een gevarieerd programma van lezingen over moderne en hedendaagse kunst, geschiedenis, architectuur en stedenbouw in de vorm van studiedagen. Deze keer geeft Job Gerlings, mede eigenaar van het KaperGerlings Instituut weer 4 verschillende lezingen. Dit alles vind plaats in Utrecht Oost.

Prijs: vanaf € 49,50 inclusief 21 % btw

Locatie: fysiek in Utrecht Oost, Podium Oost

  Data en tijden

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatieDocent
1146 Zondag 15 mei 2022 (Gaat definitief door) 10:00-15:00 uur Podium-Oost Oudwijkerdwarsstraat 148, Utrecht  drs. Job Gerlings

De deelnemersbijdrage is inclusief lunch en de hele dag koffie en thee.


  Inhoud

We organiseren jaarlijks een aantal ontmoetingsdagen met een gevarieerd programma van lezingen over moderne en hedendaagse kunst, geschiedenis, architectuur en stedenbouw in de vorm van studiedagen. Deze keer geeft Job Gerlings, mede eigenaar van het KaperGerlings Instituut weer 4 verschillende lezingen. Dit alles vind plaats in Utrecht Oost.

Hoe origineel zijn wij?

De vier lezingen bieden allen een andere blik op kunst, architectuur en samenleving. Job neemt je in ieder lezing mee aan de hand van een nieuwe kijk op vertrouwde elementen met de basisvraag: Hoe origineel zijn wij?

Want is de fotografie wel zo vernieuwend ten opzichte van de schilder- en beeldhouwkunst? En wat zeggen de grote internationale kunstmanifestaties over haar bezoekers en hoe kijkt deze wereld naar ons? Met het volksbouwen neemt Job je mee in de gebouwen die niet zijn ontworpen door architecten, maar zijn ontstaan op basis van behoeften en lokaal verkrijgbaar bouwmateriaal. Juist deze gebouwen zeggen veel over wie wij zijn of waren. En met de lezing over de twee internationaal bekende kunstenaars, Shilpa Gupta en Lawrence Abu Hamdan, laat Job aan de hand van hun werk zien, dat we woorden wel willen stoppen, maar dat deze altijd gehoord worden.

Programma

Tijd
Activiteit
10.00 -10.30 uur Welkom en ontvangst
10.30 - 11.15 uur Lezing 1: Kunstbeschouwing van de fotografie, hoe fotografen lenen van de schilder- en beeldhouwkunst
11:30 - 12:15 uur Lezing 2: De kunstbiënnales als eigentijds cultureel fenomeen, waarbij de tentoonstellingen verworden zijn tot identificatie van een internationale sociale klasse.
12:15-13:15 uur Lunch (inbegrepen in de prijs)
13.15 - 14:00 uur Lezing 3: Volksbouwen, hoe de manier van bouwen en inrichten bepaald wordt door lokale cultuur.
14:15-15:00 uur Lezing 4: Shilpa Gupta en Lawrence Abu Hamdan en stem en geluid in de kunst. Hoe dat wat niet gehoord mag worden, een stem krijgt.

LOCATIE

Startplaats, vervoer en parkeren:
Adres: Podium Oost, Oudwijkerdwarsstraat 148, Utrecht 

Vervoer: Podium Oost is gelegen nabij het Wilhelminapark in Utrecht. Parkeren is hier niet gratis.

Met het openbaar vervoer kun je vanaf Utrecht Centraal reizen met buslijn 8 naar Wilhelminapark en uitstappen bij de Homeruslaan. Dan is het nog ongeveer 4 minuten lopen naar Podium Oost.


Docent van deze cursus

Job Gerlings

Drs. Job Gerlings

Kunst- en architectuurhistoricus gespecialiseerd in eigentijdse kunst en 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw, gecombineerd met culturele antropologie.

 


 Inschrijven

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

© bannerfoto: KaperGerlings Instituut; kunstwerk Carlos Cruz-Diez, Chromosaturation, 1965, expositie Kinetische kunst in de Kunsthal in Rotterdam, 2021