Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis tijdvak 19e en 20ste eeuw 1320x300

Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis | tijdvak : 19e en 20ste eeuw

Met deze cursus krijg je inzicht in de bouwkunst van de 19e en 20ste eeuw. Door verder te kijken dan de gevels ontdek je de grote invloed van de industrialisatie, de gevolgen van een opkomend socialisme en hoe de architectuurontwerpen nog steeds een reflectie zijn van onze maatschappij en hoe wij willen dat de wereld ons ziet.

Prijs: vanaf € 220,00 inclusief 21 % btw

Locatie: Online

  Data en tijden

Deze cursus heeft 6 colleges van 2,5 uur die live online worden verzorgd om de twee weken.
Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocent
 1147 2022: 6 april, 20 april, 4 mei, 18 mei, 1 juni, 15 juni  19:00-21:30 uur interactief live online Drs. Job Gerlings

  Inhoud

De bouwkunst in de 19e en 20ste eeuw kent een enorme bloeiperiode in verschijningsvormen. Vele neo-stijlen worden opgevolgd door de Art Nouveau en de abstractere vormen van De Stijl, het Bauhaus en de Nieuwe Zakelijkheid. Maar in de kern draait het om ratio en functie. Met deze cursus verdiep je je in de architectuur vanaf 1800 tot en met 2000. Waarin de architectuurstijlen de zoektocht verbeelden binnen een snel verandere maatschappij met nieuwe technologieën, bouwtechnieken, sociale vraagstukken, gebouwtypen en een steeds gelijkwaardiger wereld. De architect verandert van een ontwerper van gevels naar een hoogwaardige technisch ingenieur, ontwerper en socioloog in één.

Het complete verdiepingsprogramma architectuurgeschiedenis
Met het verdiepingsprogramma kijk je naar stijlontwikkelingen, bouwtechnieken, maatschappelijke veranderingen en de onderlinge verbanden. Je leert over de subtiele verschillen in tijdsperioden en regio's, over het gebruik van gebouwen en hoe je deze goed kunt omschrijven. 

Je kunt deze cursus fysiek klassikaal of interactief live online volgen. Het gehele studieprogramma bestaat uit 5 verdiepingscursussen die ook afzonderlijk te volgen zijn, ook zonder dat je een voorafgaande cursus gevolgd hebt. De vijf verdiepingscursussen omvatten de tijdsvakken Oudheid, de Middeleeuwen, Renaissance & tot en met de Verlichting, 19e en 20ste eeuw (deze cursus) en de hedendaagse architectuur.

Literatuur
David Watkin, De Westerse architectuur. Een geschiedenis, 2011 (ISBN 9789058750020, Boom Uitgevers, eerdere edities zijn ook goed). Koop dit boek direct bij bol.com
In de online leeromgeving vind je verder verdiepend materiaal en een samenvatting van deze colleges.


Docent van deze cursus

Job Gerlings

Drs. Job Gerlings

Architectuur- en kunsthistoricus gespecialiseerd in 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw en eigentijdse kunst, gecombineerd met culturele antropologie.


 Inschrijven

Je betaalt pas wanneer de activiteit definitief doorgaat. Je ontvangt dan per e-mail een factuur.

En wil je je voor meer activiteiten tegelijkertijd aanmelden en niet telkens al jouw gegevens moeten intikken? Zet dan in het extra informatieveld de titels en startdata van deze activiteiten of bel ons op 0343-701046.

© bannerfoto: thierrytutin via Wikipedia, Duitse paviljoen tijdens de Internationale Tentoonstelling in Barcelona (1929, Spanje)