cursus hedendaagse kunst gericht op vraagstukken van nu 1320x300

Cursus hedendaagse kunst gericht op vraagstukken van nu

Bekijk de wereld door de ogen van de eigentijdse kunstenaars, vormgevers en architecten. Hun visie binnen de vakgebieden antropologie, sociologie, politicologie, ecologie, geschiedenis en technologie biedt een geheel nieuwe blik in onze maatschappij. Een toekomst die beter, fijner, gezonder en prettiger kan zijn.

Prijs: vanaf € 220,00 inclusief 21 % btw

Locatie: Online

  Data en tijden

De cursus bestaat uit 8 colleges van 2 uren. Deze cursus bestaat uit 8 lessen van 2 uren. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocent
1002

Vrijdagen, 2021: 2021: 9 oktober (2), 12 november (3), 26 november (4), 10 december (5)
2022: 7 januari (5), 21 januari (6), 4 februari (7), 18 februari (8)
Deze cursus loopt.

10:00-12:00 uur Interactief live online Drs. Job Gerlings

  Inhoud

Hoe wordt de wereld een beetje mooier, beter, fijner, gelijker? Eigentijdse kunstenaars, vormgevers en architecten bieden creatieve nieuwe oplossingen voor eigentijdse vraagstukken. In 8 lessen neemt drs. Job Gerlings je mee aan de hand van verschillende vraagstukken hoe kunstenaars, architecten en vormgevers nieuwe visies presenteren en oplossingen aandragen. Een hernieuwde kijk op onze alledaagse wereld met vraagstukken vanuit de antropologie, sociologie, politicologie, ecologie, geschiedenis en technologie.

Hoe kunnen we bijvoorbeeld verschillende culturen samenbrengen met een meer antropologische kijk? En zien wij meer overeenkomsten tussen verschillende groepen als wij een sociologische kunstenaarsbril opzetten? En hoe zorgen architecten dat onze woonomgeving ecologisch verantwoord wordt. En op welke manier kijken vormgevers, kunstenaars en architecten naar het cradle-to-cradle principe, herbruikbaarheid van materiaal en hoe zoeken zij naar nieuwe materialen?

Juist omdat de grotere kunstmanifestatie zo'n grote invloed hebben, komen de meest recente en aankomende biënnales van Venetië, Lyon, Liverpool, Berlijn, Rotterdam, Chicago, Eindhoven, Sao Paolo, Milaan en meer actief aan bod.

Een cursus waarna je met een frisse blik de wereld in kijkt en mogelijk zelf oplossingen vindt die je eerder niet voor mogelijk gehouden hebt. 

Wil je meer weten over hoe de huidige kunst is ontstaan vanuit een kunsthistorische ontwikkeling? Dan is de cursus hedendaagse kunstvormen begrijpen vanaf 1970 tot nu meer iets voor jou. 

Lesonderdelen:

 1. Technologie, nieuwe mogelijkheden
 2. Antropologie, leren van de ander
 3. Politiek en oppositie
 4. Ecologie en klimaat
 5. Sociologie, tegenstellingen
 6. Geschiedenis het andere verhaal
 7. Kunstgeschiedenis plaatsen in een tijdlijn
 8. Schoonheid en esthetiek

Docent van deze cursus

Job Gerlings

Drs. Job Gerlings

Kunst- en architectuurhistoricus gespecialiseerd in eigentijdse kunst en 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw, gecombineerd met culturele antropologie.


  Aansluitende studiereizen

Mocht je de hedendaagse kunst verder willen ontdekken onder deskundige begeleiding, dan kun je aansluiten bij één (of meerdere) van onze reizen naar onderstaande kunst- en architectuurbiënnales 

 • De kunstbiënnale van Venetië
 • De architectuurbiënnale van Venetië
 • De kunstbiënnale van Lyon
 • Het videofestival OVNI en Camera Camera in Nice
 • Manifesta (reist rond door Europa)

Bekijk het gehele aanbod van studiereizen op onze website (klik hier)


 Inschrijven

Je betaalt pas wanneer de activiteit definitief doorgaat. Je ontvangt dan per e-mail een factuur.

En wil je je voor meer activiteiten tegelijkertijd aanmelden en niet telkens al jouw gegevens moeten intikken? Zet dan in het extra informatieveld de titels en startdata van deze activiteiten of bel ons op 0343-701046.

© bannerfoto: KaperGerlings Instituut