cursus visievorming voor een betere woonomgeving 1320x300

Meerdere architecten werken op basis van een theorie aan een betere samenleving en/of woonomgeving. De praktijk moet uitwijzen of het idee ook haalbaar is. Hoe kun je deze theorieën testen en de succesvolle onderdelen opnieuw inzetten bij nieuwbouw, wijkrenovaties of het verbeteren van de sociale cohesie?

Prijs: € 550,00 exclusief 21 % btw. (Voor fysieke cursussen geldt een extra toeslag van € 160,00 excl. 21 % btw voor 2 dagarrangementen met lunch, koffie, thee en fris).

Locatie: Fysiek of online.

Inschrijven Informatie aanvragen

 

"Er is niet zo praktisch en overtuigend als een goede visie."

 Data en locatie

De cursus bestaat uit 4 interactieve live online lessen van 2 uur of 2 fysieke studiedagen op locatie inclusief lunch, koffie en thee.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocentExtra kosten
1211 Vrijdag 19 augustus & 26 augustus 2022

10:00-16:00 uur Buitenplaats de Bergse Bossen, Driebergen (Utrechtse Heuvelrug) Drs. Job Gerlings €80,00 excl. 21 % btw per dag, per persoon voor dagarrangement fris, koffie, thee, lunch en locatiehuur. (Overnachting en diner mogelijk op eigen kosten)
1212 Donderdag 13 oktober & vrijdag 14 oktober 2022 10:00-16:00 uur Buitenplaats de Bergse Bossen, Driebergen (Utrechtse Heuvelrug) Drs. Job Gerlings €80,00 excl. 21 % btw per dag, per persoon voor dagarrangement fris, koffie, thee, lunch en locatiehuur. (Overnachting en diner mogelijk op eigen kosten)

 Inhoud

De wens om met een specifiek ontwerp de samenleving te verbeteren is van alle tijden. De gedachte dat met een perfecte vorm van architectuur of stedenbouw de mens beter maakt, leverde vele nieuwe theorieën op over de juiste architectuur. Door deze theorieën te analyseren en de daadwerkelijk uitgevoerde projecten daarbij mee te nemen, kun je achterhalen welke ideeën nu wel en welke nu niet werken. Om zo te werken aan een betere inclusieve samenleving met de gebouwde omgeving als uitgangspunt.

De architectuurtheorieën gebruiken de elementen van de eerste twee delen van deze cursusreeks met visies op vorm, functie en schaalgrootte, gecombineerd met uitgangspunten voor stijl en vormkeuzen. Aangevuld met economische waarden, de nuttigheidsfactor en efficiëntie vraagstukken, komen we zo tot een totaal concept over hoe architectuur ons leven kan bepalen, vormen en hervormen.

In deze cursus maak je de volgende 3 stappen:

  • Je analyseert meerdere historische architectuurtheorieën;
  • Je analyseert enkele (deels) uitgevoerde ideeën en zoekt naar het succes of de missers;
  • Je werkt aan eigen ideeën om tot een betere gebouwde omgeving te komen door nieuwbouw of wijzigingen in de bestaande omgeving.

In deze cursus werk je aan praktijkvoorbeelden met mensen uit verschillende beroepsdisciplines. Op die manier krijg je nieuwe inzichten dankzij het oog van een andere vakspecialist.

Behandeld wordt:

  • De introductie op de architectuurtheorieën, de geschiedenis en hoe je ze kunt lezen en analyseren.
  • Het vergelijken van enkele uitgevoerde ideeën met de bestudeerde theorieën.
  • Het samenbrengen van de theorie en de praktijk om zo tot de succesvolle elementen opnieuw in te zetten.

Vooraf aan deze cursus krijg je een vijftal architectuurtheorieën digitaal toegestuurd die je leest. Deze vijf theorieën haken aan op de vijf praktijkvoorbeelden die wij gaan bestuderen.


Ruimtelijke kwaliteit, stedelijke antropologie of visievorming

 Werken aan een betere leefomgeving en de gebouwde omgeving kun je bij ons doen op basis van drie cursussen, Stedelijke antropologie, Inzicht in de ruimtelijke kwaliteit en visievorming voor een betere woonomgeving. Elke cursus heeft een andere kijk op het vraagstuk hoe wij een betere leefomgeving kunnen maken voor iedere bewoner in de stad. Hieronder vind je een overzicht die per uitgangspunt per cursus aangeeft waar de nadruk ligt. Wil je maatwerk met een doorsnede van deze drie cursussen, neem dan contact met ons op.

 
Stedelijke antropologie
Ruimtelijke kwaliteit
Visievorming
Gericht op de invloed van cultuur op ons gedrag en hoe wij de omgeving inrichten. het ontwerp van de stedelijke ruimte. het formuleren van een ideale leefomgeving en samenleving.
Nadruk op ons sociaal-cultureel gedrag en daarmee gemaakte beslissingen en gevolgen. de gebouwen, groen- en waterstructuren, verkeerstromen, ondergrondse lagen, functies en de verdeling van dit alles. de grote lijnen van een visie, aangevuld met hoe je deze visie kunt realiseren.
Identiteitsvraagstuk gaat over hoe wij onze plek eigen maken en ons gevoel van 'erbij horen' binnen de stedelijke omgeving. gaat over de herkenbaarheid en verbonden zijn aan een plek dankzij visuele objecten zoals monumenten, cultureel erfgoed, groen en functies. gaat hier over het samenbrengen van een ideale samenleving in de gebouwde omgeving en gericht op de toekomst.
Leefbaarheidvraagstuk is sociaal-cultureel gericht, hoe zorg je voor gelijkheid en een plek voor iedereen. is functioneel gericht, kunnen wij alles doen in de ruimte en zorgen onze ingrepen voor een opgeruimde, veilige leefomgeving. is gericht op de ideale leefomgeving en hoe jij de stad wilt inrichten.
  Naar deze cursus Naar deze cursus Naar deze cursus

Studie informatie

Methodiek Gedurende de les mag je vragen stellen of zienswijzen delen.
Je krijgt toegang tot onze live online klas waar je net zoals in een klaslokaal de docent en alle deelnemers kunt zien en met elkaar kunt spreken. Bij deze cursus willen we dat iedereen zichtbaar is voor de ander, net als in een klaslokaal. Na iedere les krijg
Studiebelasting Als de cursus online is krijg je iedere les krijg je een opdracht voor de volgende les. Het is bij deze cursus niet verplicht om de literatuur vooraf (of achteraf) te lezen. Het helpt je wel om zo de lessen beter te kunnen volgen. De studiebelasting is dan ongeveer in totaal 4 uren. Bij een 2-daagse fysieke cursus worden opdrachten in de groep uitgewerkt.
Benodigdheden PC, Apple, tablet of mobiele telefoon met camera en eventueel koptelefoon of oortelefoon als je geluid slecht is. En een goede internetverbinding.
Niveau: De cursus is op HBO-niveau. Maar dat betekent niet dat je een HBO of universitaire studie moet hebben gevolgd om mee te doen.
Online leeromgeving: Je krijgt toegang tot de bijbehorende online leeromgeving met verdiepende stof en leervragen en opdrachten.
Certificaat: Aan het einde van deze cursus ontvang je een certificaat. Daar zijn geen extra kosten aan verbonden.

Docent van deze cursus

Job Gerlings

Drs. Job Gerlings

Job Gerlings is gespecialiseerd in de hedendaagse architectuur en stedelijke antropologie. Hij heeft zijn vakkennis aangevuld met sociale geografie, geschiedenis en de hedendaagse kunst.

Hij biedt met zijn cursussen, workshops, studiebezoeken, lezingen en reizen handvatten, inzichten en mogelijkheden in het verbeteren van de leefbaarheid van onze leefomgeving.


Inschrijven