cursus inzicht in de ruimtelijke kwaliteit 1320x300

Deze cursus helpt hen die betrokken zijn bij de ruimtelijke kwaliteit, maar geen of weinig architectuurgerichte opleiding hebben gehad door hen handvatten te geven in de uitwisseling tussen ruimte, architectuur en cultuur, zodat zij beter kunnen adviseren en begeleiden van nieuwe plannen in de openbare ruimte.

Prijs: € 660,00 exclusief 21 % btw. (Voor fysieke cursussen geldt een extra toeslag van € 160,00 excl. 21 % btw voor 2 dagarrangementen met lunch, koffie, thee en fris).

Locatie: Fysiek of online. De bijbehorende studie excursie vindt plaats in centrum Utrecht.

 

"De ruimtelijke kwaliteit zorgt voor een leefbare wijk als je alle elementen meeneemt van de stedenbouw, het ontwerp van de openbare ruimte, herkenbaarheid en identiteit van de buurt en het daadwerkelijke gebruik van de plek."

 Data en locatie

  • Deze fysieke klassikale open inschrijving cursus bestaat uit 2 dagen inclusief lunch, koffie en thee en een 1/2 dag fysieke studie excursie in het centrum van Utrecht.
  • De interactieve online open inschrijving cursus bestaat uit 4 dagdelen van 2,5 uur en een fysiek studie excursie van een dagdeel in het centrum van Utrecht.
  • Een individuele of groepsmaatwerkcursus kan overal in Nederland plaats vinden op variabele dagen, dagdelen en tijden.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocentTotale kosten
1171 Dinsdagen 7 en 14 juni 10:00-16:00 uur  Aristo Utrecht Lunetten Drs. Job Gerlings € 710,00 excl. 21 % btw (incl. 2 dagen dagarrangement met lunch) 

 Inhoud

Werk jij aan de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van de woonomgeving, ben je betrokken bij sociaal-maatschappelijke interventies in woonwijken, maar heb je weinig kennis over het stedenbouwkundige en ruimtelijke deel van dit vakgebied. Met deze cursus werk jij aan een goede basiskennis over de vorming van de gebouwde omgeving. Zodat jij actief kunt meedenken en reflecteren op plannen en ideeën om de woonomgeving te verbeteren en goed leefbaar te houden.

Ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid gaan samen over het prettig kunnen leven in de gebouwde omgeving. De ruimtelijke kwaliteit kijkt naar de inrichting van de omgeving en de leefbaarheid gaat over het gebruik van deze omgeving. Gezamenlijk werken zij aan een goede leefbare gebouwde omgeving.

Met de ruimtelijke kwaliteit werk je aan de inrichting van de openbare ruimte van grootse stedenbouwkundige plannen tot aan de kleine ingrepen op straatniveau. Je bent je bewust van de vele elementen die invloed hebben op de leefbaarheid van een stad zoals de densiteit (dichtheid), de functionele mix, de bereikbaarheid van de functies, de bestaande systemen van het groen, waterhuishouding, verkeer en ondergrondse infrastructuur alsook de effecten van hoog- of laagbouw, brede of smalle straten op ons gevoel van welzijn.

De ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid zijn geen kosten baten analyses en ideeën over een leefbare woonomgeving verschillen per persoon. Met deze cursus krijg je een gedegen inzicht in de facetten van de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van onze leefomgeving. Je werkt aan de hand van de basis van de stedenbouw naar het ontwerp van de openbare ruimte met gebruikmaking van herkenbaarheid en identiteit en het daadwerkelijke gebruik van de stad.

De cursus wordt afgerond met een fysiek bezoek aan Utrecht van een halve dag, waar je de ruimtelijke kwaliteit in de stad analyseert.


Leerdoelen:

Aan de hand van de cursus kunnen de cursisten de verschillende onderdelen van een stedenbouwkundig ontwerp of ingreep beschrijven, de toepassingen van deze onderdelen interpreteren en op theoretisch niveau ook hanteren bij gesprekken om vervolgens de verschillende elementen te structureren op een manier waarop zij vinden dat deze de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van de gebouwde omgeving versterken.


Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor professionals die zich bezig houden met sociaal-maatschappelijke leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit in de gebouwde omgeving en die op zoek zijn naar een brede basiskennis over hoe stedenbouw zorgt voor een leefbare leefomgeving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ambtenaren (gemeentelijk, provinciaal of rijksoverheid) die als projectmanager/adviseur/beleidsmaker betrokken zijn bij stedenbouwkundige ingrepen of sociaal-maatschappelijke projecten, buurt- en cultuurcoaches die zich bezighouden met leefbaarheidsvraagstukken, politici of andere betrokkenen bij planvorming over ruimtelijke kwaliteit, leefbaarhed en stedenbouw, medewerkers binnen bouwbedrijven die hun kennis over dit werkveld willen verbreden en medewerkers bij woningbouwverenigingen of vastgoedbedrijven die willen werken aan de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van hun vastgoed.


Ruimtelijke kwaliteit, stedelijke antropologie of visievorming

 Werken aan een betere leefomgeving en de gebouwde omgeving kun je bij ons doen op basis van drie cursussen, Stedelijke antropologie, Inzicht in de ruimtelijke kwaliteit en visievorming voor een betere woonomgeving. Elke cursus heeft een andere kijk op het vraagstuk hoe wij een betere leefomgeving kunnen maken voor iedere bewoner in de stad. Hieronder vind je een overzicht die per uitgangspunt per cursus aangeeft waar de nadruk ligt. Wil je maatwerk met een doorsnede van deze drie cursussen, neem dan contact met ons op.

 
Stedelijke antropologie
Ruimtelijke kwaliteit
Visievorming
Gericht op de invloed van cultuur op ons gedrag en hoe wij de omgeving inrichten. het ontwerp van de stedelijke ruimte. het formuleren van een ideale leefomgeving en samenleving.
Nadruk op ons sociaal-cultureel gedrag en daarmee gemaakte beslissingen en gevolgen. de gebouwen, groen- en waterstructuren, verkeerstromen, ondergrondse lagen, functies en de verdeling van dit alles. de grote lijnen van een visie, aangevuld met hoe je deze visie kunt realiseren.
Identiteitsvraagstuk gaat over hoe wij onze plek eigen maken en ons gevoel van 'erbij horen' binnen de stedelijke omgeving. gaat over de herkenbaarheid en verbonden zijn aan een plek dankzij visuele objecten zoals monumenten, cultureel erfgoed, groen en functies. gaat hier over het samenbrengen van een ideale samenleving in de gebouwde omgeving en gericht op de toekomst.
Leefbaarheidvraagstuk is sociaal-cultureel gericht, hoe zorg je voor gelijkheid en een plek voor iedereen. is functioneel gericht, kunnen wij alles doen in de ruimte en zorgen onze ingrepen voor een opgeruimde, veilige leefomgeving. is gericht op de ideale leefomgeving en hoe jij de stad wilt inrichten.
  Naar deze cursus Naar deze cursus Naar deze cursus

 Studie informatie

Methodiek Gedurende de les mag je vragen stellen of zienswijzen delen.
Je krijgt toegang tot onze live online klas waar je net zoals in een klaslokaal de docent en alle deelnemers kunt zien en met elkaar kunt spreken. Bij deze cursus willen we dat iedereen zichtbaar is voor de ander, net als in een klaslokaal. Na iedere les krijg
Studiebelasting Als de cursus online is krijg je iedere les krijg je een opdracht voor de volgende les. Het is bij deze cursus niet verplicht om de literatuur vooraf (of achteraf) te lezen. Het helpt je wel om zo de lessen beter te kunnen volgen. De studiebelasting is dan ongeveer in totaal 4 uren. Bij een 2-daagse fysieke cursus worden opdrachten in de groep uitgewerkt.
Benodigdheden PC, Apple, tablet of mobiele telefoon met camera en eventueel koptelefoon of oortelefoon als je geluid slecht is. En een goede internetverbinding.
Niveau: De cursus is op HBO-niveau. Maar dat betekent niet dat je een HBO of universitaire studie moet hebben gevolgd om mee te doen.
Online leeromgeving: Je krijgt toegang tot de bijbehorende online leeromgeving met verdiepende stof en leervragen en opdrachten.
Certificaat: Aan het einde van deze cursus ontvang je een certificaat. Daar zijn geen extra kosten aan verbonden.

 Docent


Inschrijven

 

 

Fotocredits: © Travelblog via Pexels