cursus stedelijke antropologie 1320x300

Leer hoe culturele achtergronden en verbanden door een stedelijke omgeving veranderen en ook de stad beïnvloeden, om zo de stad tot een betere leefomgeving te maken.

Prijs: € 660,00 exclusief 21 % btw. (Voor fysieke cursussen geldt een extra toeslag van € 160,00 excl. 21 % btw voor 2 dagarrangementen met lunch, koffie, thee en fris).

Locatie: Fysiek of online. De bijbehorende studie excursie vindt plaats in centrum Utrecht.

 

"Stedelijke antropologie onderzoekt waarom wij ons verbonden voelen op een plek, hoe wij deze plek eigen maken, hoe onze culturele achtergrond onze gebouwde omgeving vormt en hoe de gebouwde omgeving weer onze cultuur vormt."

 Data en locatie

 • Deze fysieke klassikale open inschrijving cursus bestaat uit 2 dagen inclusief lunch, koffie en thee en een 1/2 dag fysieke studie excursie in het centrum van Utrecht
 • De interactieve online open inschrijving cursus bestaat uit 4 dagdelen van 2,5 uur en een fysiek studie excursie in het centrum van Utrecht.
 • Een individuele of groepsmaatwerkcursus kan overal in Nederland plaats vinden op variabele dagen, dagdelen en tijden.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeData en tijdenLocatie/VormDocentMeerprijs
 1134 Totaal 2 1/2 dag.
Cursusdagen op donderdagen 2 en 9 juni 2022 van 10:00-16:00 uur. Excursie in Utrecht op 16 juni van 10:00-12:30 uur
Utrecht Drs. Job Gerlings Voor fysieke cursussen geldt een extra toeslag van € 160,00 excl. 21 % btw voor 2 dagarrangementen met lunch, koffie, thee en fris)

 Inhoud van deze cursus

De stedelijke antropologie geeft antwoorden op de volgende drie vragen:

 1. Hoe maken wij onze plek eigen in een stedelijke omgeving, zodat wij ons verbonden voelen met deze plek?
 2. Op welke manier verandert onze cultuur en ons gedrag door een verstedelijkte omgeving?
 3. Op welke manier bepaalt onze culturele achtergrond hoe wij de gebouwde omgeving ontwerpen en inrichten?

Deze cursus biedt in 5 dagdelen handvatten om deze drie vragen te beantwoorden voor jouw werkveld in of met een verstedelijkte omgeving. Aan de hand van de theorie en enkele opdrachten maak je dit werkveld eigen. De cursus zorgt dat jij de verschillende culturele elementen kunt herkennen, je begrijpt hoe een stedelijke omgeving een (sub)cultuur beïnvloed en ook andersom, hoe een (sub)cultuur invloed heeft op de stedelijke omgeving, dat jij de onderzoeksmethodieken in theorie kunt gebruiken binnen de stad of wijk en dat jij een eerste analyse kunt maken van de wisselwerking tussen de mensen en de gebouwde omgeving in de stad of wijk. De cursus wordt afgerond met een fysiek bezoek aan Utrecht van een halve dag, waar je een korte analyse maakt van het gedrag en de stedelijke omgeving.


Leerdoelen:

De cursus heeft tot doel deelnemers inzicht te geven in de wisselwerking tussen cultuur en de gebouwde omgeving op individueel niveau, groepsniveau en institutioneel niveau. De deelnemers kunnen na deze cursus op theoretisch niveau de onderzoeksmethodiek toepassen, culturele elementen herkennen en onderscheiden en de wisselwerking tussen cultuur en stad analyseren.


Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor professionals die werken in het veld waar mensen en de gebouwde omgeving samen komen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ontwerpers zoals architecten en stedenbouwers, buurt- en wijkcoaches, professionals die werken in het veld van leefbaarheidsvraagstukken, ruimtelijke kwaliteit, erfgoed en monumentenzorg, beleidsmakers binnen een stedelijke omgeving, professionals binnen woningbouwverenigingen of adviseurs voor Vereniging van Eigenaren, wooncoaches en andere gerelateerde werkvelden.


Ruimtelijke kwaliteit, stedelijke antropologie of visievorming

 Werken aan een betere leefomgeving en de gebouwde omgeving kun je bij ons doen op basis van drie cursussen, Stedelijke antropologie, Inzicht in de ruimtelijke kwaliteit en visievorming voor een betere woonomgeving. Elke cursus heeft een andere kijk op het vraagstuk hoe wij een betere leefomgeving kunnen maken voor iedere bewoner in de stad. Hieronder vind je een overzicht die per uitgangspunt per cursus aangeeft waar de nadruk ligt. Wil je maatwerk met een doorsnede van deze drie cursussen, neem dan contact met ons op.

 
Stedelijke antropologie
Ruimtelijke kwaliteit
Visievorming
Gericht op de invloed van cultuur op ons gedrag en hoe wij de omgeving inrichten. het ontwerp van de stedelijke ruimte. het formuleren van een ideale leefomgeving en samenleving.
Nadruk op ons sociaal-cultureel gedrag en daarmee gemaakte beslissingen en gevolgen. de gebouwen, groen- en waterstructuren, verkeerstromen, ondergrondse lagen, functies en de verdeling van dit alles. de grote lijnen van een visie, aangevuld met hoe je deze visie kunt realiseren.
Identiteitsvraagstuk gaat over hoe wij onze plek eigen maken en ons gevoel van 'erbij horen' binnen de stedelijke omgeving. gaat over de herkenbaarheid en verbonden zijn aan een plek dankzij visuele objecten zoals monumenten, cultureel erfgoed, groen en functies. gaat hier over het samenbrengen van een ideale samenleving in de gebouwde omgeving en gericht op de toekomst.
Leefbaarheidvraagstuk is sociaal-cultureel gericht, hoe zorg je voor gelijkheid en een plek voor iedereen. is functioneel gericht, kunnen wij alles doen in de ruimte en zorgen onze ingrepen voor een opgeruimde, veilige leefomgeving. is gericht op de ideale leefomgeving en hoe jij de stad wilt inrichten.
  Naar deze cursus Naar deze cursus Naar deze cursus

 Studie informatie

 • Methodiek / leeractiviteiten: Interactieve presentatie, audiovisueel materiaal, discussie en groepswerk.
 • Duur van de cursus: De cursus bestaat uit 2 fysieke lesdagen van 10:00-16:00 uur inclusief een uur lunchpauze. Of uit 4 dagdelen online van ieder 2 1/2 uur met pauzes. Daarnaast als onderdeel van de cursus nog een extra fysieke studie excursie van een dagdeel.
 • Studiebelasting: De studiebelasting ter voorbereiding van de lessen wordt geschat op totaal 2 uur per dagdeel.
 • Certificaat. Aan het einde van deze cursus ontvang je een certificaat. Daar zijn geen extra kosten aan verbonden.
 • Uitvallen les: Als een les door omstandigheden uitvalt (b.v. uitzonderlijke weersomstandigheden of ziekte docent), dan krijg je voordat de les begint bericht van de Samenlevingsacademie. De academie zorgt dat in dit geval een inhaal les gepland wordt
 • Kosten: € 550,00 excl. btw. per persoon en wanneer de cursus fysiek gevolgd wordt met een toeslag van € 80,00 per persoon per dag voor lunch, koffie en thee.
 • Inbegrepen in de prijs: De cursus, online leeromgeving, certificaat.
 • Algemene voorwaarden. Voor deze cursus zijn de algemene voorwaarden van toepassing (link opent in een nieuw scherm).

 Docenten

 


 Inschrijven