Houd je van de oude kunst, dan houd je ook van Philip Haas. Deze Amerikaanse kunstenaar gebruikt de kunstgeschiedenis als basis voor zijn zeer realistische werken. Als bekende sceniast (genomineerd voor de Palm d'Or in 1995 met zijn film Angels & Insects) laat hij in deze retrospectief zien dat zijn sculpturale werk en fotografie evensterk is als zijn films. Met dit retrospectief presenteert Museum Flehite een ode aan deze kunstenaar en aan de kracht van reflectie.

Al bij de achterdeur aan de grachtzijde start een kunsthistorische tour met een kunstwerk (niet van Haas) gebaseerd op een camera obscura. De wereld wordt omgedraaid gepresenteerd. Dit is een mooie voorbode op het werk van Philip Haas. Met zijn kunstobjecten, films en performances grijpt hij terug op de kunst die hem als kunsthistoricus inspireerde. Vooral de Italiaanse meesters staan centraal in zijn werk, terwijl hij veel inspiratie vond in het werk van James Ensor voor zijn vierluik Skeletons Warming Themselves

Net als Damien Hirst speelt Haas met de kunstgeschiedenis en onze verwachtingen. Schilderijen worden gepresenteerd in sculpturale vorm, plafondschilderingen veranderen in een film en het maakproces inspireert evenzeer als de eindwerken. In zijn performance (in de expositie gepresenteerd als filmverslag) zegt hij "Sculpture is de mother of all arts". En net als bij Hirst vormen de sculpturen een kunsthistorisch verhaal dat zowel fictief als feit is. De werken reflecteren bekende kunstwerken en roepen de vraag op of je deze al eerder hebt gezien. En de vraag waar de werken van Haas anders zijn dan de oudere voorbeelden.

Een bezoek aan de expositie Sculture Breathes Life, A Philip Haas Retrospective is een feest van herkenning. Wanneer je van oude kunst houdt, kun je hier achterhalen hoe goed jouw kunsthistorische kennis is. Houd je meer van eigentijdse kunst, dan zorgen de eigentijdse invulling van Haas een nieuw perspectief op de realistische kunst.

Sculpture Breathes Life, A Philip Haas Retrospective is tot en met 25 juni 2023 te zien in Museum Flehite in Amersfoort. Bekijk hier meer op de website van het museum.

Wil je uitleg bij de kunst én ook andere collecties ontdekken? Ga dan mee op excursie met Job naar Amersfoort. Kijk hier voor meer informatie.