Job Gerlings

Drs. Job Gerlings, mede-eigenaar

Drs. Job Gerlings is gespecialiseerd in architectuur en hedendaagse kunst. Hij biedt met zijn cursussen, workshops, studiebezoeken, lezingen en reizen handvatten, inzichten en mogelijkheden in het verbeteren van de leefbaarheid van onze leefomgeving en begrijpen van de eigentijdse kunst.

Met zijn werk wil hij anderen bewust maken van de kracht van architectuur en eigentijdse kunst om sociale en maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Dankzij zijn brede werkveld waarin hij ook stedenbouw, stedelijke antropologie, geschiedenis, planologie en marketing tot zijn kennispakket mag rekenen, zorgt hij voor een brede benadering van vraagstukken binnen de openbare ruimte en de eigentijdse kunst. Door de vele studiebezoeken en reizen zorgt hij dat hij actief op de hoogte blijft van de vraagstukken en oplossingen in architectuur en hedendaagse kunst.


 


Bij KaperGerlings Instituut

Job Gerlings is mede-oprichter en -eigenaar van het KaperGerlings Instituut. Binnen dit instituut is hij verantwoordelijk voor het product management, kwaliteit, accreditatie, communicatie en branding. Daarnaast is Job hoofddocent voor de vakgebieden architectuur, stedelijke antropologie en hedendaagse kunst. Hij zorgt voor de inhoudelijke begeleiding van de verschillende studiereizen die vanuit het KaperGerlings Instituut worden georganiseerd.

Binnen het instituut heeft Job de leergangen architectuurgeschiedenis, geschiedenis, culturele en stedelijke antropologie en hedendaagse kunst opgebouwd en ontwikkeld. Hij is voor deze leerlijnen ook verantwoordelijk voor het up-to-date houden van deze vakgebieden binnen het instituut.

 

Opleiding

JaarOpleidingInstituut
 2011 - 2012 Business2Business Marketing, NIMA B NIMA
2010 - 2011 Algemene marketing, NIMA A NIMA
2000 - 2005 Kunst- en architectuurgeschiedenis met vakken sociale geografie en monumentenzorg Universiteit Utrecht
1999 - 2000 Cultuur- en Wetenschapstudies Universiteit Maastricht

In de jaren na deze opleidingen heeft Job zich verder ontwikkeld in de hedendaagse architectuur en kunst en de culturele en stedelijke antropologie.

 

Publicaties

JaarPublicatie
Gepland 2022 Carlos Cruz-Diez, art on architecture (werktitel, Engels-Spaanstalige publicatie), Cruz-Diez Foundation, Parijs
2009 Cultureel erfgoed en locatie, STAP (co-auteur)
2008

'Cultural Heritage on the (geographical) map', gepubliceerd in Jennifer Trant and David Bearman, Museums and the web 2008. Proceedings. Montreal
Lees hier deze publicatie

2008 'Wat Was Waar, geschiedenis op een plek', geplubliceerd in Archievenblad 2008, 1 februari, pp 22-23
2005 B.J. Koldeweij, theorie in praktijk (ongepubliceerde onderzoekscriptie)

 

Bestuurservaring

JaarBestuur
2015 - 2019 Lid Raad van Toezicht Kunst Centraal, Bunnik
2010 - 2012 Bestuurslid KNOB (Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond), Delft

Na zijn bestuursfunctie bij Kunst Centraal heeft Job geen nieuwe bestuursfuncties aangenomen om zich volledig te kunnen richten op het KaperGerlings Instituut.

 

Werkervaring

Na zijn universitaire studie heeft Job jaren ervaring opgedaan in de monumentenzorg met de inventarisatie en aanwijzing van monumenten. Daarnaast werkte hij als business consultant en marketing- en communicatiespecialist voor organisaties als Landschap Erfgoed Utrecht, NIOD, Australian Trade Commission en Stichting Nederland Monumentenland.

In zijn werk als architectuurhistoricus voor onder meer Bureau Monumenten & Archeologie Amsterdam, vereniging De Hollandsche Molens, Stichting Open Monumentendag en WatWasWaar.nl stond de relatie tussen erfgoed, locatie en publiek centraal, zowel fysiek op locatie als online waarmee de geschiedenis, de gebouwen en bronnenmateriaal via beeldbanken, digitale kaarten en online platforms toegankelijk werd. In deze projecten combineerde hij zijn kennis over architectuur met zijn marketing en communicatie achtergrond.

De afgelopen 12 jaar werkte hij ook als on-line marketing en communicatie consultant en event manager in de cultuursector. Andere klanten waren o.a. Nederland Monumentenland, vereniging De Hollandsche Molens, NIOD, Landschap Erfgoed Utrecht, Stichting Open Monumentendag en DanzAlterna. In 2014 organiseerde hij met zijn bedrijf JMG Marketing (opgegaan in het KaperGerlings Instituut) het Cultuurcongres voor marketing & sales in de cultuursector.