Kunst biedt ons een kans om de wereld op een andere manier te bekijken of om mogelijke oplossingen te proberen in een veilige omgeving. Met deze cursus krijg jij inzicht in de werken en visie van kunstenaars, vormgevers en architecten. Met werken uit de meest recente Documenta en biënnales van Venetië, Lyon, Liverpool, Berlijn, Rotterdam, Chicago, Eindhoven, Sao Paolo, Milaan en meer. Laat je inspireren door de kunstenaarsvisies op antropologie, sociologie, politicologie, ecologie, geschiedenis en technologie.

Voorkennis is niet vereist

Prijs: € 285,00 inclusief 21% btw.

Locatie: fysiek of interactief online (live, je kunt direct mondeling vragen stellen en met medecursisten en docent de werken bespreken)

Inschrijven Informatie aanvragen Maatwerk aanvragen

 

  Data en tijden

De cursus bestaat uit 8 colleges van 2,5 uren. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog is mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.

De fysieke cursus bestaat uit 4 studiedagen (2 colleges per dag) met ruime lunchtijd ertussen. Deze studiedagen vinden 1x in de twee weken plaats.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocent
---

Nieuwe data in 2024

--- --- Drs. Job Gerlings

  Inhoud

Hoe wordt de wereld een beetje mooier, beter, fijner, gelijker? Eigentijdse kunstenaars, vormgevers en architecten bieden creatieve nieuwe oplossingen voor eigentijdse vraagstukken. In 8 lessen neemt drs. Job Gerlings je mee aan de hand van verschillende vraagstukken hoe kunstenaars, architecten en vormgevers nieuwe visies presenteren en oplossingen aandragen. Een hernieuwde kijk op onze alledaagse wereld met vraagstukken vanuit de antropologie, sociologie, politicologie, ecologie, geschiedenis en technologie.

Hoe kunnen we bijvoorbeeld verschillende culturen samenbrengen met een meer antropologische kijk? En zien wij meer overeenkomsten tussen verschillende groepen als wij een sociologische kunstenaarsbril opzetten? En hoe zorgen architecten dat onze woonomgeving ecologisch verantwoord wordt. En op welke manier kijken vormgevers, kunstenaars en architecten naar het cradle-to-cradle principe, herbruikbaarheid van materiaal en hoe zoeken zij naar nieuwe materialen?

Juist omdat de grotere kunstmanifestaties zo'n grote invloed hebben, komen de meest recente en aankomende biënnales van Venetië, Lyon, Liverpool, Berlijn, Rotterdam, Chicago, Eindhoven, Sao Paolo, Milaan en meer actief aan bod.

Een cursus waarna je met een frisse blik de wereld in kijkt en mogelijk zelf oplossingen vindt die je eerder niet voor mogelijk gehouden hebt. 

Wil je meer weten over hoe de huidige kunst is ontstaan vanuit een kunsthistorische ontwikkeling? Dan is de cursus hedendaagse kunstvormen begrijpen vanaf 1970 tot nu meer iets voor jou. 

Lesonderdelen:

 1. Technologie, nieuwe mogelijkheden
 2. Antropologie, leren van de ander
 3. Politiek en oppositie
 4. Ecologie en klimaat
 5. Sociologie, tegenstellingen
 6. Geschiedenis het andere verhaal
 7. Kunstgeschiedenis plaatsen in een tijdlijn
 8. Schoonheid en esthetiek

Docent van deze cursus

Job Gerlings

Drs. Job Gerlings

Kunst- en architectuurhistoricus gespecialiseerd in eigentijdse kunst en 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw, gecombineerd met culturele antropologie.


  Aansluitende studiereizen

Mocht je de hedendaagse kunst verder willen ontdekken onder deskundige begeleiding, dan kun je aansluiten bij één (of meerdere) van onze reizen naar onderstaande kunst- en architectuurbiënnales 

 • De kunstbiënnale van Venetië
 • De architectuurbiënnale van Venetië
 • De kunstbiënnale van Lyon
 • Het videofestival OVNI en Camera Camera in Nice
 • Manifesta (reist rond door Europa)

Bekijk het gehele aanbod van studiereizen op onze website (klik hier)


 Inschrijven

Je betaalt pas wanneer de activiteit definitief doorgaat. Je ontvangt dan per e-mail een factuur.

En wil je je voor meer activiteiten tegelijkertijd aanmelden en niet telkens al jouw gegevens moeten intikken? Zet dan in het extra informatieveld de titels en startdata van deze activiteiten of bel ons op 0343-701046.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

© bannerfoto: KaperGerlings Instituut