Architectuur en stedenbouw

Architectuurgeschiedenis

De leerlijn architectuur en stedenbouw bestaat uit een globalere cursus van 8 x 2 1/2 uren architectuurgeschiedenis van 0 tot nu en een verdiepingsleergang met 5 chronologisch opgebouwde tijdsvlakken van de Oudheid t/m de hedendaagse architectuur. Deze laatst genoemde cursussen worden in volgorde op dezelfde dag, tijden en regelmaat door gepland (dus b.v. cursus Middeleeuwen na Oudheid). Je kunt ook een specifiek tijdsvlak volgen zonder een voorafgaand tijdsvlak te hebben gevolgd. 
De cursussen bestaan uit interactieve, live online lezingen met Zoom. Er is gewoon gelegenheid om vragen te stellen. Iedereen neemt deel met beeld en geluid en het is alsof je samen in een klas zit. Op aanvraag (vooraf) kan een les worden opgenomen als je verhinderd bent om een les te volgen. Beelden van cursisten zijn daarbij niet in beeld. Wil je een indruk krijgen van de les en/of het lesgeven van de docent, dan kun je ook een introductielezing volgen.

introductielezing architectuurgeschiedenis van 0 tot nu
Introductielezing architectuurgeschiedenis (Tijdelijk gratis)

Ontdek de wereld van de architectuur van 0 tot nu in één uur.

Ga naar deze lezing
Cursus architectuurgeschiedenis van 0 tot nu
Cursus architectuurgeschiedenis van 0 tot nu

In 8 colleges van 2,5 uur leer jij de architectuurstijlen herkennen en ontdek je de ideeën en oorzaken achter de stijlen.

Ga naar deze cursus
Verdiepingsleergang architectuurgeschiedenis Oudheid tot nu
leergangkorting
Complete verdiepingsleergang architectuurgeschiedenis van oudheid tot nu

Verdiep je in de architectuurgeschiedenis en volg de 5 verdiepingscursussen architectuurgeschiedenis in 1 geheel.
Bespaar € 200,00 i.p.v. losse cursussen!

Ga naar deze leergang
Verdieping cursus architectuurgeschiedenis Oudheid
Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis: tijdvak Oudheid

De start van onze geschiedenis van de bouw begint in de klassieke oudheid en de prehistorie. Vanaf de eerste hut tot aan de grootste paleizen van de Romeinse keizers.

Ga naar deze cursus
Verdieping cursus architectuurgeschiedenis Middeleeuwen
Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis: tijdvak Middeleeuwen

De bijzondere bouwwerken van de Middeleeuwen met de unieke kerken, statige kathedralen, sterke burchten en bijzondere stadswoningen.

Ga naar deze cursus
introductielezing architectuurgeschiedenis van 0 tot nu
Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis: tijdvak Renaissance t/m Verlichting

Wanneer de klassieke architectuur herboren wordt in Florence breekt een periode aan van grootse paleizen en kerken die ons moeten verleiden, gecombineerd een bewustwording van een goed ontworpen gebouw.

Ga naar deze cursus
Cursus architectuurgeschiedenis van 19e en 20ste eeuw
Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis: tijdvak 19e en 20ste eeuw

De opkomst van het functionele ontwerp, discussie over stijlen en de abstrahering van de architectuur. Gecombineerd met een bewustwording van sociaal welzijn en enorme stedenbouwkundige uitbreidingen bepaalt deze periode hoe onze huidige wereld eruit ziet.

Ga naar deze cursus
Verdieping cursus architectuurgeschiedenis hedendaags nu
Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis: tijdvak Hedendaags

Hoe zit onze huidige moderne architectuur eruit? Welke architecten bepalen nu de ideeën over een goed ontwerp, welke veranderingen komen op ons af en hoe zorgen architecten en stedenbouwkundigen dat ook de stad van morgen bewoonbaar blijft?

Ga naar deze cursus

 

Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis | tijdvak : de Renaissance tot en met de Verlichting

Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis | tijdvak : de Renaissance tot en met de Verlichting

Met deze cursus krijg je inzicht hoe de architectuur van de Renaissance, Barok en het Classicisme tijdens de Verlichting in relatie stonden tot verstand, emotie en beleving. Juist door de ontwikkeling van de architectuur te verbinden met onderwerpen als geschiedenis en de sociaal-maatschappelijke veranderingen komt deze architectuur tot leven.

Startdatum 25 september 2024, 19:00
Einddatum 30 oktober 2024, 21:30
Prijs per persoon €230,00
Productcode 62
Evenementcode 1579
College data Woensdagen. 2024: 25 september (1), 2 oktober (2), 9 oktober (3), 16 oktober (4), 23 oktober (5) en 30 oktober (6).
Locatie Online, interactief live
Cursus architectuurgeschiedenis van 0 tot nu

Cursus architectuurgeschiedenis van 0 tot nu

Met deze cursus van 8 interactieve live online colleges van 2 1/2 uur doorloop je de Westerse architectuurgeschiedenis in grote lijnen. Je begint bij de basis van de Egyptische, Assyrische en Griekse architectuur, waarna je met de Romeinse bouwkunst via de middeleeuwen, de renaissance en de barokke en classicistische vormen belandt in de 19e eeuw en de 20ste eeuw. Je eindigt deze cursus met de hedendaagse architectuur.

Startdatum 01 oktober 2024, 19:00
Einddatum 21 januari 2025, 21:30
Prijs per persoon €285,00
Docent Drs. Job Gerlings
Productcode 6
Minimum aantal deelnemers 5
Evenementcode 1630
College data 2024: 1 oktober (1), 15 oktober (2), 29 oktober (3), 12 november (4), 26 november (5), 10 december (6) en 7 januari (7) en 21 januari (8) 2025
Locatie Online, interactief live
Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis | tijdvak : 19e en 20ste eeuw

Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis | tijdvak : 19e en 20ste eeuw

Dankzij het onderwijs aan de Academie des Beaux-Arts en de École polytechnique in Parijs, kwam het functionele ontwerp op. De discussie over stijl ging samen met de betekenis van architectuur, de functie van het gebouw en de nieuwe bouwmaterialen die werden ontwikkeld. Van stijl naar abstractie zorgde voor de opkomst van het Bauhaus en de glazen wolkenkrabbers in de jaren '50 en '60 en de Post-Modernisten vanaf de jaren '80.  Deze cursus neemt je mee in de ontwikkeling van de architectuur, samen met de geschiedenis van de 19e en 20ste eeuw.

Startdatum 06 november 2024, 19:00
Einddatum 11 december 2024, 21:30
Prijs per persoon €230,00
Productcode 63
Evenementcode 1580
College data Woensdagen. 2024: 6 november (1), 13 november (2), 20 november (3), 27 november (4), 4 december (5) en 11 december (6).
Locatie Online, interactief live
Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis | tijdvak : hedendaags

Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis | tijdvak : hedendaags

Met deze cursus krijg je inzicht in de architectuur en stedenbouw van nu. Je verdiept je in de technologie, nieuwe vormen en een andere wereldvisie met ecologische en duurzame ontwerpen.

Startdatum 19 februari 2025, 19:00
Einddatum 10 juni 2025, 21:30
Prijs per persoon €230,00
Productcode 57
Evenementcode 1581
College data 2025, woensdagen: 19 februari (1), 26 februari (2), 5 maart (3), 12 maart (4), 19 maart (5) en 26 maart (6).
Locatie Online, interactief live