Bestudeer de architectuur van de Middeleeuwen in Europa en het Midden Oosten met Byzantijnse, Karolingische, Ottoonse, Arabische, Romaanse, Gotische architectuur. Je ontdekt de verbanden met de Romeinse architectuur uit de Oudheid, de onderlinge verbinding tussen de verschillende stromingen en de relatie tot kerk, staat en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen.

Prijs: € 230,00 inclusief 21% btw.

Locatie: online.

Inschrijven Informatie aanvragen Maatwerk aanvragen

 

  Data en tijden

Deze cursus heeft 6 colleges van 2,5 uur die live online worden verzorgd om de twee weken. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocent
1447 Maandagen, 2023: 27 november (1), 4 december (2), 11 december (3), 18 december (4)
2024: 8 januari (5), 15 januari (6). Gaat definitief door.
19:00-21:30 uur Interactief live online Drs. Job Gerlings
1578

Woensdagen. 2024: 20 maart (1), 27 maart (2), 3 april (3), 10 april (4), 17 april (5), 1 mei (6). 24 april geen les.

19:00-21:30 uur Interactief live online Drs. Job Gerlings

  Inhoud

De robuuste bouw van de Romaanse kerken en de luchtige gotische kathedralen zijn zowel een voortzetting van de Romeinse architectuur als een aanschakeling van eigentijdse innovaties. Met deze cursus leer je de middeleeuwse architectuur herkennen, de bouwtechnieken begrijpen en krijg je inzicht in de functionele rol van de gebouwen binnen de middeleeuwse maatschappij. We behandelen de eerste kerken, Karolingische en Ottoonse bouwwerken, de gotische architectuur en zowel de kerken, de burchten als de stadsgebouwen.

Het complete verdiepingsprogramma architectuurgeschiedenis
Met het verdiepingsprogramma kijk je naar stijlontwikkelingen, bouwtechnieken, maatschappelijke veranderingen en de onderlinge verbanden. Je leert over de subtiele verschillen in tijdsperioden en regio's, over het gebruik van gebouwen en hoe je deze goed kunt omschrijven. 

Je kunt deze cursus fysiek klassikaal of interactief live online volgen. Het gehele studieprogramma bestaat uit 5 verdiepingscursussen die ook afzonderlijk te volgen zijn, ook zonder dat je een voorafgaande cursus gevolgd hebt. De vijf verdiepingscursussen omvatten de tijdsvakken Oudheid, de Middeleeuwen (deze cursus), Renaissance & tot en met de Verlichting, 19e en 20ste eeuw en de hedendaagse architectuur

Deze cursus is ook een goede voorbereiding als je interesse hebt om mee te gaan met onze 5-daagse busreis busreis Gotiek in Noord-Frankrijk op 9 augustus 2022.

Literatuur
David Watkin, De Westerse architectuur. Een geschiedenis, 2011 (ISBN 9789058750020, Boom Uitgevers, eerdere edities zijn ook goed). Koop dit boek direct bij bol.com
In de online leeromgeving vind je verder verdiepend materiaal en een samenvatting van deze colleges.Docent van deze cursus

Job Gerlings

Drs. Job Gerlings

Architectuur- en kunsthistoricus gespecialiseerd in 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw en eigentijdse kunst, gecombineerd met culturele antropologie.

Lees meer over deze docent

Aansluitende studiereizen

We organiseren dit jaar (2022) een aansluitende busreis: Gotiek in Noord-Frankrijk. Met deze reis bezoek je de katedralen van het Île de France, het Musée de Cluny voor middeleeuwse kunst in Parijs, een gotisch kasteel met Château Vincennes en de bijzonder hofkapel Saint Chapelle. De reis wordt begeleid door de docent van deze cursus. De reis vindt plaats van 9 augustus t/m 13 augustus 2022. Meer informatie vind je op deze pagina.


 Inschrijven

Je betaalt pas wanneer de activiteit definitief doorgaat. Je ontvangt dan per e-mail een factuur.

En wil je je voor meer activiteiten tegelijkertijd aanmelden en niet telkens al jouw gegevens moeten intikken? Zet dan in het extra informatieveld de titels en startdata van deze activiteiten of bel ons op 0343-701046.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

© bannerfoto: KaperGerlings Instituut, Kathedraal van Reims