Lezing architectuurgeschiedenis - introductie 1320x300

Wil je weten of architectuurgeschiedenis beantwoordt aan jouw interesses? Volg dan deze lezing waarmee je in 1 uur de geschiedenis van de architectuur in grote stappen doorloopt. Zo krijg je snel inzicht in hoe de verschillende stijlen elkaar opvolgen en hoe architectuur onze cultuur en onze cultuur de architectuur beïnvloeden.

Prijs: € 18,00 inclusief 21 % btw Nu tijdelijk gratis, wel tijdig afmelden als je toch niet zou kunnen!

Locatie: online.

Inschrijven Informatie aanvragen Maatwerk aanvragen

 

  Data en tijden

Deze introductielezing duurt 1 uur en wordt online verzorgd. Online lezingen en cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas. De lezing wordt niet opgenomen.
Als je door omstandigheden de lezing toch niet kan bijwonen graag een dag van te voren doorgeven. Het komt vaker dat men niet afmeldt en de lezing niet volgt. De docent wacht dan voor niets. In die zin is het niet vrijblijvend.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

Code Datum Tijden Vorm Docent
1495 Woensdag 14 februari 2024 19:30-20:30 uur Interactief online (Zoom) Drs. Job Gerlings
1606 Woensdag 21 februari 2024 09:30-10:30 uur Interactief online (Zoom) Drs. Job Gerlings
1607 Woensdag 21 februari 2024 19:30-20:30 uur Interactief online (Zoom) Drs. Job Gerlings
1609 Dinsdag 27 februari 2024 19:30-20:30 uur Interactief online (Zoom) Drs. Job Gerlings
1608 Woensdag 28 februari 2024 19:30-20:30 uur Interactief online (Zoom) Drs. Job Gerlings

  Inhoud

Architectuur bevindt zich overal om ons heen. Er is geen gebouw dat niet door iemand ontworpen is. Bovendien laten de gebouwen en steden ons zien, hoe wij denken of dachten over de ideale woonomgeving. En daarmee is elke architectuurstijl een reflectie van tijd, plaats, cultuur en maatschappelijke ontwikkelingen rondom politiek, hygiëne en sociale klassen.

Daarmee is architectuur ook een symbool van de macht. Zij die op dat moment de macht in handen hebben, bepalen het decor van deze macht. De bloeiende kerkenbouw gedurende de Middeleeuwen, de grootschalige vorstelijke paleizen tijdens de Barok en de opkomst van stedenbouw wanneer de burgerij machtiger wordt. Door inzicht te krijgen in deze ontwikkelingen, krijg je ook inzicht in de lokale cultuur en gewoonten.

Door de architectuur te bestuderen, kun je op een gegeven moment ook culturen begrijpen. Elk bezoek aan een nieuwe stad, regio of land wordt leuker, geeft verdieping en zorgt dat jouw trip een nieuwe dimensie krijgt. 

Wil je weten of architectuurgeschiedenis beantwoordt aan jouw interesses? Volg dan deze lezing waarmee je in 1 uur de geschiedenis van de architectuur in grote stappen doorloopt. Zo krijg je snel inzicht in hoe de verschillende stijlen elkaar opvolgen en hoe architectuur onze cultuur en onze cultuur de architectuur beïnvloeden. 

Literatuur
David Watkin, De Westerse architectuur. Een geschiedenis, 2011 (ISBN 9789058750020, Boom Uitgevers, eerdere edities zijn ook goed). Koop dit boek direct bij bol.com
In de online leeromgeving vind je verder verdiepend materiaal en een samenvatting van deze colleges.


Docent van deze cursus

Drs. Job Gerlings

Kunst- en architectuurhistoricus, vooral gespecialiseerd in de eigentijdse kunst en kunstmanifestaties, de 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw gecombineerd met culturele antropologie en vraagstukken t.a.v. leefbaarheid en leefomgeving (visievorming woonomgeving, ruimtelijke kwaliteit en stedelijke antropologie).
Heeft de geschiedenis leergang ontwikkeld voor ons instituut en geeft westerse geschiedenis t/m 21e eeuw.


 Inschrijven

Je betaalt pas wanneer de activiteit definitief doorgaat. Je ontvangt dan per e-mail een factuur.

En wil je je voor meer activiteiten tegelijkertijd aanmelden en niet telkens al jouw gegevens moeten intikken? Zet dan in het extra informatieveld de titels en startdata van deze activiteiten of bel ons op 0343-701046.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

© bannerfoto: Schloß Sans Soucci, Postdam (Duitsland), foto KaperGerlings Instituut