Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis: tijdvak Renaissance tot en met de Verlichting

Met deze cursus krijg je inzicht hoe de architectuur van de Renaissance, Barok en het Classicisme tijdens de Verlichting in relatie stonden tot verstand, emotie en beleving. Juist door de ontwikkeling van de architectuur te verbinden met onderwerpen als geschiedenis en de sociaal-maatschappelijke veranderingen komt deze architectuur tot leven.

Prijs: € 230,00 inclusief 21% btw.

Extra: Bespaar € 200,- door je in te schrijven voor de gehele leergang architectuurgeschiedenis.

Locatie: online.

Architectuur wordt gedurende de Renaissance steeds meer en machtsmiddel van de staat en kerk. Gebouwen dienen ter overweldiging van de bezoeker en een uitdrukking van de positie en (al)macht van de eigenaar en bewoner. In deze cursus verdiep je je in de ontwikkeling van de Renaissance architectuur in Italië en Frankrijk, de opvolgende barokke architectuur van de absolutische vorsten, de paus en de Nederlandse Republiek om uit te komen bij het Classicisme waarin de rede en regelmatig de voedingsbodem wordt van de 19e en 20ste-eeuwse architectuur.

Deze cursus heeft 6 colleges van 2,5 uur die live online worden verzorgd om de twee weken. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.

Het complete verdiepingsprogramma architectuurgeschiedenis

Met het verdiepingsprogramma kijk je naar stijlontwikkelingen, bouwtechnieken, maatschappelijke veranderingen en de onderlinge verbanden. Je leert over de subtiele verschillen in tijdsperioden en regio's, over het gebruik van gebouwen en hoe je deze goed kunt omschrijven. 

Je kunt deze cursus fysiek klassikaal of interactief live online volgen. Het gehele studieprogramma bestaat uit 5 verdiepingscursussen die ook afzonderlijk te volgen zijn, ook zonder dat je een voorafgaande cursus gevolgd hebt. De vijf verdiepingscursussen omvatten de tijdsvakken Oudheid, de Middeleeuwen, Renaissance & tot en met de Verlichting (deze cursus), 19e en 20ste eeuw en de hedendaagse architectuur.

Literatuur
David Watkin, De Westerse architectuur. Een geschiedenis, 2011 (ISBN 9789058750020, Boom Uitgevers, eerdere edities zijn ook goed). Koop dit boek direct bij bol.com
In de online leeromgeving vind je verder verdiepend materiaal en een samenvatting van deze colleges.

Docenten

Job Gerlings

Directeur

Architectuur- en kunsthistoricus gespecialiseerd in 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw en eigentijdse kunst, gecombineerd met culturele antropologie.

Verdiepingscursus architectuurgeschiedenis | tijdvak : de Renaissance tot en met de Verlichting

Startdatum Code Data colleges Locatie Prijs per persoon Inschrijven
25 september 2024, 19:00 1579 Woensdagen. 2024: 25 september (1), 2 oktober (2), 9 oktober (3), 16 oktober (4), 23 oktober (5) en 30 oktober (6). Online, interactief live €230,00