Geen einde van de geschiedenis maar eerder een soort terugkeer naar een negentiende-eeuwse multipolaire wereldorde, met een zwalkende grootmacht en opkomende concurrentie. Hoe moeten we de nieuwe wereldorde duiden? Welke ontwikkelingen zijn er korte en lange termijn? Hoe staat het Westen ervoor anno 2019-2023? Welke rol kan Europa spelen?

Voorkennis is niet vereist. Terugkijken kan!

Prijs: € 285,00 inclusief 21% btw.

Vorm: Interactief, live online. Relatief kleine groepen. Iedereen aanwezig met beeld en geluid. Vragen tussendoor mogelijk.

Inschrijven Informatie aanvragen Maatwerk aanvragen

 

  Data en tijden

Deze cursus heeft 8 colleges van 2,5 uur die live online worden verzorgd om de twee weken. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocent
1455

Vrijdagen 2023: 17 maart (1), 24 maart (2), 31 maart (3), 14 april (4), 28 april (5), 12 mei (6), 26 mei (7), 9 juni (8). Gaat definitief door, terugkijken van het eerste college kan!

9:30-12:00 uur Interactief live online Drs. Erlend van Ark

  Inhoud

De oorlog in Oekraïne laat zien dat de geopolitieke macht aan het verschuiven is. Amerika is niet langer de onaantastbare hegemoon. De 21e eeuw zou weleens de eeuw van Azië kunnen worden en van China in het bijzonder. Wat betekent dit voor de wereld en wat zijn de kansen en bedreigingen voor Europa?

In acht lessen bespreken ook we de opkomst van China, de interne problemen van westerse democratieën en natuurlijk de oorlog in Oekraïne. Hoe ging dat in het verleden als nieuwe wereldrijken het stokje overnamen van oude wereldrijken? Wat kunnen we leren van de geschiedenis van China? Is het land zo wezenlijk anders als de westerse wereldrijken uit het verleden? En wat is er aan de hand met het westen zelf? Wat zijn de oorzaken van de toegenomen polarisatie in de VS en (in mindere mate) Europa? Hoe is het met de democratie gesteld in het westen? Welke valkuilen zijn er historisch gezien voor een republiek of een democratie? En verliest het westen macht en invloed in de rest van de wereld? Ten slotte gaat de cursus over de oorlog in Oekraïne. Welke historische mechanismen kunnen we ontwaren uit het gedrag van Poetin en de reactie van het westen en de rest van wereld? Hoe gingen leiders uit het verleden om met nucleaire dreiging en (de)escalatie, en wat kunnen we daar van leren?

Het complete studieprogramma westerse geschiedenis
Deze cursus is onderdeel van het studieprogramma westerse geschiedenis. Dit studieprogramma bestaat uit 5 online cursussen die je zowel los als achter elkaar kunt volgen. De cursussen behandelen de prehistorie en klassieke oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance en Verlichting en de 19e en 20ste eeuw.

Literatuur:
Eerste deel van de cursus (ook bruikbaar voor de voorafgaande geschiedenis cursussen): Marcel van Riessen, Frits Rovers en Arie Wilschut,  Oriëntatie op geschiedenis. Basisboek voor de vakdocent, 2020 Koop dit boek via deze link bij bol.com. Dit boek geeft een stevige basis van de westerse geschiedenis. 
Tweede deel van de cursus: De Nieuwe Wereldorde (Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt) van Rob de Wijk. Koop dit boek via deze link bij bol.com


Docent van deze cursus

Erlend van Ark

Drs. Erlend van Ark

Historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van de 19e en 20ste eeuw en auteur van de boeken De Eerste Wereldoorlog en begrijpelijke taal en De Tweede Wereldoorlog in begrijpelijke taal.


 Inschrijven

Je betaalt pas wanneer de activiteit definitief doorgaat. Je ontvangt dan per e-mail een factuur.

En wil je je voor meer activiteiten tegelijkertijd aanmelden en niet telkens al jouw gegevens moeten intikken? Zet dan in het extra informatieveld de titels en startdata van deze activiteiten of bel ons op 0343-701046.

© bannerfoto: PxHere