Geen einde van de geschiedenis maar eerder een soort terugkeer naar een negentiende-eeuwse multipolaire wereldorde, met een zwalkende grootmacht en opkomende concurrentie. Hoe moeten we de nieuwe wereldorde duiden? Welke ontwikkelingen zijn er korte en lange termijn? Hoe staat het Westen ervoor anno 2019-2023? Welke rol kan Europa spelen?
Voorkennis is niet vereist. Terugkijken kan!
Prijs: € 285,00
Vorm: Interactief, live online. Relatief kleine groepen. Iedereen aanwezig met beeld en geluid. Vragen tussendoor mogelijk.
Volg onze introductielezing geschiedenis zonder verdere verplichtingen.
Bekijk en schrijf je in!Deze cursus heeft 8 colleges van 2,5 uur die live online worden verzorgd om de twee weken. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.
De oorlog in Oekraïne laat zien dat de geopolitieke macht aan het verschuiven is. Amerika is niet langer de onaantastbare hegemoon. De 21e eeuw zou weleens de eeuw van Azië kunnen worden en van China in het bijzonder. Wat betekent dit voor de wereld en wat zijn de kansen en bedreigingen voor Europa?
In acht lessen bespreken ook we de opkomst van China, de interne problemen van westerse democratieën en natuurlijk de oorlog in Oekraïne. Hoe ging dat in het verleden als nieuwe wereldrijken het stokje overnamen van oude wereldrijken? Wat kunnen we leren van de geschiedenis van China? Is het land zo wezenlijk anders als de westerse wereldrijken uit het verleden? En wat is er aan de hand met het westen zelf? Wat zijn de oorzaken van de toegenomen polarisatie in de VS en (in mindere mate) Europa? Hoe is het met de democratie gesteld in het westen? Welke valkuilen zijn er historisch gezien voor een republiek of een democratie? En verliest het westen macht en invloed in de rest van de wereld? Ten slotte gaat de cursus over de oorlog in Oekraïne. Welke historische mechanismen kunnen we ontwaren uit het gedrag van Poetin en de reactie van het westen en de rest van wereld? Hoe gingen leiders uit het verleden om met nucleaire dreiging en (de)escalatie, en wat kunnen we daar van leren?
Het complete studieprogramma westerse geschiedenis
Deze cursus is onderdeel van het studieprogramma westerse geschiedenis. Dit studieprogramma bestaat uit 5 online cursussen die je zowel los als achter elkaar kunt volgen. De cursussen behandelen de prehistorie en klassieke oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance en Verlichting en de 19e en 20ste eeuw.
Literatuur:
Eerste deel van de cursus (ook bruikbaar voor de voorafgaande geschiedenis cursussen): Marcel van Riessen, Frits Rovers en Arie Wilschut, Oriëntatie op geschiedenis. Basisboek voor de vakdocent, 2020 Koop dit boek via deze link bij bol.com. Dit boek geeft een stevige basis van de westerse geschiedenis.
Tweede deel van de cursus: De Nieuwe Wereldorde (Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt) van Rob de Wijk. Koop dit boek via deze link bij bol.com
Ik ben Erlend van Ark, historicus, docent en schrijver, geboren in 1977. Ik studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en haalde mijn eerste graads docentenopleiding aan de Vrije Universiteit. Afgelopen jaren heb ik gewerkt als geschiedenisdocent en docent Bestuurskunde en werk ik als freelance docent bij verschillende onderwijsinstellingen. Daarnaast werk ik als content schrijver, blogger en spreker voor events. Inmiddels heb ik ook de boeken "De Eerste Wereldoorlog in begrijpelijke taal" en "De Tweede Wereldoorloog in begrijpelijke taal" gepubliceerd. Bij het KaperGerlings Instituut geef ik de cursussen geschiedenis 19e/20e eeuw en de Nieuwe Wereldorde.