Niets is wat het lijkt en alles is mogelijk, dat is de basis voor het werk van Patricia Piccinini, van wie een grote expositie in Kunsthal Rotterdam wordt gepresenteerd. Haar levensechte werken van silicone en menselijk haar geeft ons een kijkje in een mogelijke toekomst. Een toekomst waarin mens, dier en natuur zijn ge-evolueerd. Waar techniek een wezenlijk onderdeel is geworden van ons leven. 

Niets bereid je voor op de werken van Piccinini, ze zijn zo anders en levensecht, dat de eerste kennismaking met haar hyperrealistische werken onwennig is. De wezens zien er levensecht uit en ook zo anders dan wij gewend zijn. Piccinini vraagt zich af of wij een gemanipuleerde toekomst kunnen hebben, waarin huisdieren ook andere rollen verzorgen. Een nieuw vriendje voor de dochter is naast aaibaar ook een beschermer, het andere huisdier is een broedmachine en hoe zien dieren eruit die juist in een machine geboren worden, een kunstmatige baarmoeder?

Naast het vraagstuk over huisdieren en transformatie brengt deze tentoonstelling van Piccinini de vraag naar voren of onze (nabije) toekomst er mogelijk heel anders uit kan zien. In een tijd waarin wij steeds verder gaan met de genetische manipulatie van mens, dier en natuur, waarbij klimaatverandering soorten laat uitsterven en nieuwe soorten erbij komen en wijzelf ook steeds meer technologie toevoegen aan onze manier van leven. Is er dan nog wel plek voor de mens? En is de mens dan het leidende wezen of worden wij eerder lijdend? Kan er een wereld zonder ons voortbestaan?

Piccinini biedt ons een glazen bol waarin wij mogen rondlopen, verbazen, gruwelen en ons laten verleiden. Wat vooral mist is de volwassen mens, of zijn wij, als publiek, juist de missende en nu dus aanwezige schakel? Is het werk 'The Young Family' juist gemaakt om de volwassen mens te behouden, om onze organen te vervangen door betere versies in een toekomst waarin wij mogelijk de zwakke schakel zijn? 

De expositie Metamorphosis van Patricia Piccinini loopt van 25 februari tot 4 juni in Kunsthal Rotterdam. Meer informatie op de website van de Kunsthal.