Vanaf 20 april 2024 kun je de 60ste kunstbiënnale van Venetië bezoeken. Een grootse expositie waar je zeker twee volle dagen mee zoet bent. En drie als je ook de stadspaleizen met exposities wilt bezoeken. En er is nog meer, want de vele musea gebruiken dit event om bijzondere tentoonstellingen te programmeren met moderne of eigentijdse kunstenaars. Hier vind je een overzicht van de vele extra exposities in de stad, buiten de tentoonstellingen die als wezenlijk onderdeel van de kunstbiënnale worden georganiseerd.
Galleria dell’Accademia
Willem De Kooning l’Italia
17 april – 15 september 2024
De Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Willem De Kooning (Rotterdam, 1904 – 1997, East Hampton, USA) is een van de grote kunstenaars in de 20ste eeuw. Met zijn abstract expressieve schilderijen, bracht hij een nieuwe vorm van werken. Voor- en achtergrond werden één en zijn werkwijze ‘gestural painting’ werd de nieuwe trend in de kunstwereld, waarbij de manier waarop de kunstenaar schildert, hij of zij zijn emoties uitdrukt.
Tussen 1959 en 1969 verbleef De Kooning meerdere keren in Italië en uiteindelijk zou zijn werk zes keer op de Venetiaanse kunstbiënnale worden geëxposeerd (1950, 1954, 1956, 1978, 1986 en 1988). Maar vooral de perioden dat hij in Italië werkte, had grote invloed op zijn werk. In deze expositie wordt deze Italiaanse invloed en de werken die hij in Italië maakte centraal gesteld. Met 75 kunstwerken wordt dit de grootste presentatie over Willem De Kooning die ooit in Italië is georganiseerd. Zo wordt zijn ontwikkeling vanaf begin jaren ’50 tot aan de jaren ’70 getoond.
Lees meer over de expositie Willem De Kooning l'Italia bij Galleria dell'Accademia
Galleria dell'Accademia en Berggruen Institute Europe
Elective Affinities
24 maart - 23 juni 2024
Op twee locaties, Galleria dell'Accademia en Casa dei Tre Oci op het eiland Giudecca, wordt de expositie Elective Affinities georganiseerd. Dit tentoonstelling is opgebouwd uit een selectie uit het Museum Berggruen in Berlijn, onderdeel van de Neue Nationalgallerie in de Duitse hoofdstad, met werken van Picasso, Matisse, Klee, Giacometti en Cézanne. De werken hangen in de vaste collectie van de Galleria en bij Casa dei Tre Oci zijn werken vanuit de Galleria tussen de andere werken gehangen. Zo interacteren de kunstwerken met elkaar, waarbij overeenkomsten in iconografie en onderwerp tot een uitwisselingen leiden.
Lees meer over deze expositie Elective Affinities bij Galleria dell'Accademia
Punta della Dogana
Pierre Huyghe – Liminal
17 maart – 24 november 2024
Pierre Huyghe (Parijs, 1962) maakt werk dat hangt tussen rollenspel, fictie, herinnering, plek en antropomorfisme. Een tentoonstelling is voor hem de plek om een nieuwe plaats te creëren die voor ons een beroep doet op onze herinneringen en (fictieve) verhalen die de plek op roepen. Wat doe je op deze plek, welke rol heb jij hier? Om vervolgens bewust te worden dat de plek niet klopt met onze herinneringen, en wat is het dan wel?
De kunstwerken van Huyghe balanceren op het vlak van menselijke en niet-menselijke wezens of misschien meer machines. Zij bevinden zich op plekken die voor ons herkenbaar zijn en toch ook weer niet kloppen met ons beeld. Net als de wezens die worden gepresenteerd. In eerste instantie denk je te herkennen wat het is, om vervolgens opnieuw op een dwaalspoor gezet te worden.
Met Liminal heeft Huyghe een tussenwereld gecreëerd. Dit is de ruimte waar feiten en fictie elkaar raken, in elkaar overgaan en elkaar beïnvloeden. In Punta della Dogana heeft hij de gehele ruimte tot zijn beschikking en zijn wij te gast of misschien juist een wezenlijk onderdeel van zijn wereld.
Pierre Huyghe is internationaal bekend en heeft al meerdere grote exposities gehad, waaronder een rondreizende overzichtstentoonstelling in 2014-2015 in Centre Pompidou (Parijs), Ludwig Museum (Keulen) en het Los Angeles County Museum (USA). In 2023 had hij in EMMA (Espoo Museum of Modern Art, Finland) de tentoonstelling Chimeras en in een kleiner overzicht van zijn werk uit de Pinault Collection in Bourse de Commerce in Parijs.
Lees meer over de expositie Liminal van Pierre Huyghe bij Punta della Dogana
Palazzo Grassi
Julie Mehretu – Ensemble
17 maart 2024 – 6 januari 2025
In Palazzo Grassi kun je een oeuvretentoonstelling bezoeken van het werk van Julie Mehretu (Addis Ababa, Ethiopië, 1970). Mehretu is opgegroeid in een mengeling van culturen met een Ethiopische vader, een Joods-Amerikaanse moeder, geboren in Ethiopië en vanaf haar zevende woonachtig in Amerika. In haar werk ligt de nadruk op de effecten van stedelijke sociaalpolitieke veranderingen. Dit is de eerste expositie die haar werk zo uitgebreid exposeert met stukken uit de Pinault Collectie, aangevuld met werken vanuit verschillende musea.
Mehretu maakt abstracte schilderijen en drukwerk, die een samensmelting vormen van tekeningen van gebouwen, stadstructuren, plattegronden van de infrastructuur en ook weerkaarten en andere informatie die in beeld zijn gebracht. Gezamenlijk ontstaat een abstract werk, waarbij vooral de structuur of chaos naar voren komt.
Mehretu heeft zelf meegewerkt aan de opbouw van deze tentoonstelling. Mede daardoor is de expositie aangevuld met kunst van bevriende kunstenaars die haar werk hebben beïnvloed. Deze hangen bij elkaar, zodat je aan de hand van haar werk en dat van haar vrienden, haar eigen werkontwikkeling kunt ontdekken.
Lees meer over de tentoonstelling Ensemble van Julie Mehretu bij Palazzo Grassi
Peggy Guggenheim Museum
Jean Cocteau: The Juggler’s Revenge
13 april – 16 september 2024
De kunst van Jean Cocteau (1889 – 1963) is zeer divers. Hij schreef gedichten, toneelstukken, romans en ontwierp, maakte films, was beeldend kunstenaar en criticus. Met zijn werk was Cocteau meest belangrijke Surrealisten, zit in de Avant-Garde van het interbellum en cruciaal binnen de Dada. Gedurende zijn leven werd weleens gesuggereerd dat hij een Uomo Universale was, een Renaissance man.
Met deze expositie organiseert het Guggenheim de grootste retrospectief van Cocteau binnen Italië. In deze tentoonstelling staat zijn veelzijdigheid in de beeldende kunst centraal met sieraden, grafiek, ontwerper, filmmaker en muurschilder.
Lees meer over de tentoonstelling Jean Cocteau: The Juggler's Revenge bij Peggy Guggenheim Museum
Museum Fortuny
Eva Jospin, Selva
10 april – 24 november 2024
Voor sommigen is het werk van Eva Jospin (Parijs, 1975) al bekend, dankzij een grote expositie in het NoordBrabants Museum in de zomer van 2021. Haar fragiele werken van karton en restafval van planten, vezels en metaal, creëert zij een nieuw sprookjesachtig landschap. Een omgeving vol planten, bomen, taken, bladeren en geologische formaties en architectonische structuren.
Hier in Palazzo Pesaro met de collectie van Mariano Fortuny, wordt een verbinding gemaakt tussen de aanwezige vaste collectie en architectuur en de wereld van Jospin.
Lees meer over deze tentoonstelling Selva van Eva Jospin bij Museum Fortuny
Casa di Carlo Goldoni
Eva Marisaldi, Biribisso
21 maart – 24 november 2024
Voor het woonhuis van de toneelschrijver Carlo Goldoni (1707 – 1793) is de Italiaanse kunstenares Eva Marisaldi (Bologna, 1966) gevraagd een uniek werk te maken. Haar kunstenaarspraktijk is getekend door installaties, beeldhouwwerken, grafiek en video’s die haar analyse van de omgeving weerspiegelen. Ze vertelt kleine verhalen met haar werk over de privésfeer van het individu gecombineerd met het openbare karakter van de sociale omgeving.
Als bezoeker wordt je uitgedaagd om met haar analyse mee te gaan. Haar werk is bevreemdend, waardoor je moet zoeken wat Marisaldi wil vertellen, en kan ook dwingend zijn, zodat je letterlijk jouw pad moet verleggen. Met haar werk wil zij deze keer haar analyse van de werken van Goldoni verbeelden in zijn woonhuis.
Lees meer over de expositie Biribisso van Eva Marisaldi bij Casa di Carlo Goldini
Museo Correr
Francesco Vezzoli – Musei delle Lacrime
17 april – 24 november 2024
Bijna 30 jaar geleden begon Francesco Vezzoli (Italië, 1971) met het borduren van tranen op grote meesterwerken uit de kunstgeschiedenis. De hoeveelheid vormden samen een eigen museumcollectie, de Musea van de Tranen. Zelf kwam Vezzoli tot de conclusie dat je allerlei activiteiten en emoties terug vindt in de kunstgeschiedenis, maar dat huilen maar zeer weinig voorkomt. Tranen zijn opvallend afwezig en werden gezien als teken van zwakte. En dat is niet hoe wij de kunst willen hebben.
In Museo Correr hangen de werken van Vezzoli in combinatie met de vaste collectie van het museum. Zo wordt een nieuwe kunsthistorische wereld gecreëerd, waarbij Vezzoli naast de tranen ook speelt met de iconografie. Met deze beeldtaal reflecteert hij met oude kunst op moderne thema’s als identiteit, eigenaarschap, emotie en hoe het verleden kan worden ervaren, zonder deze te ontkennen of te wissen.
Lees meer bij Museo Correr over de expositie Musei delle Lacrime van Francesco Vezzoli
Het Kantmuseum (Museo del Merletto)
Fragile Stories
14 juni 2024 – 8 januari 2025
Op Burano gelegen Museo del Merletto organiseert in het kader van de 4e Kantbiënnale de tentoonstelling Fragile Stories met werk van Mandy Bonnell en Déirdre Kelly. Zij maken fijn papierwerk en kaarten, geïnspireerd op de esthetiek van het kantwerk. Met hun werk leggen zij patronen bloot over de sociale context waarbinnen het kantwerk in Venetië werd gemaakt.
Lees meer bij Museo del Merletto over de expositie Fragile Stories
700 jaar vieren Marco Polo
Zelf vind ik het altijd een vreemde aangelegenheid, de viering dat iemand zoveel jaar geleden is overleden. Alsof je blij bent met zijn dood. Buiten dat geeft dit natuurlijk een mooie aanleiding voor een Marco Polo jaar in Venetië. Als een van de beroemdste bewoners van de stad, werd Marco Polo (1254 – 1324) bekend met zijn wereldreis die hij vastlegde in zijn boek Il Milione.
In het kader van deze viering organiseren meerdere musea exposities over Polo of aan hem verbonden thema.
Het Doge Paleis organiseert De werelden van Marco Polo. De reis van de 13e-eeuwse Venetiaanse handelaar. Aan de hand van unieke objecten vanuit vele musea over de gehele wereld, wordt zijn leven en reis in beeld gebracht.
Palazzo Mocenigo organiseert de expositie Marco Polo. De kostuums van Enrico Sabbatini, waarbij de kleding van een grootse theatervoorstelling uit 1982 centraal staan.