Zes boeken, een kunstzinnige website, twee programmaboekjes voor op locatie en extra plattegronden, het helpt allemaal niet om Documenta 14 in Kassel nu echt een behapbare kunsttentoonstelling te maken. Learning from Athens als uitgangspunt voor deze documenta zet de bezoeker direct op het verkeerde been. Vervolgens leidt het zoeken naar een goede bruikbare stadsplattegrond tot een onmogelijke opgave en in de locaties zorgt de kunst voor vele vraagtekens. Hoogtijd voor een reddingsvest, zodat je niet ten ondergaat in de Documenta 14 tijdens je bezoek aan Kassel.

Voorkennis is een noodzaak, want Scymzcyk heeft wel degelijk een gefundeerd uitgangspunt: leren van Athene, waarbij Athene staat als metafoor voor de huidige wereldproblematiek. Scymzcyk is opzoek naar een oplossing voor de ongelijkheid in de wereld. Om een oplossing te vinden, wil hij eerst het echte probleem definiëren. En dat is het grote doel van Documenta 14: het probleem zichtbaar en voelbaar maken. In de praktijk levert dit een flinke dosis zelfkritiek op, waarin de kunst ondergeschikt is aan het hogere doel.

Dus de 14de documenta is niet een alledaags museumbezoek. Het zwarte randje is duidelijk voelbaar, alsook de urgentie om een oplossing te vinden. Beter gezegd, je bent na het bezoek aan de hoofdlocatie Der Neue Galerie wel toe aan iets positiefs. Ons advies is: bereid je goed voor. Verdiep je in zijn thema, hoe de kunst en locaties zijn opgebouwd en welke werken nu gezamenlijk de rode draad vormen. Gelukkig kent Documenta 14 ook mooie kunstwerken.

10 aanraders
De 10 toppers die wij je graag voorschotelen, zijn samengesteld op basis van onze ervaring en de bevindingen van de deelnemers uit onze reisgroep.

 1. Bill Viola, The Raft
  Fridericianum, 3e verdieping
 2. Sergio Zevallos, The War Machine
  Der Neue Gallerie, 2e verdieping
 3. Khvay Samnang, Preah Kunlong
  Natuurkundig museum in het Ottoneum
 4. Nomin Bold, One day in Mongolia
  Natuurkundig museum in het Ottoneum
 5. Angela Melitopoulos, Crossings
  Giesshaus
 6. Britta Marakatt-Labba, Historja
  Documenta Halle
 7. Gauri Gill, The Mark on the Wall en Acts of Appearance. Gill ism Rajesh Vangad: Fields of Sight , Building the City en The Drought, The Flood
  Hessisches Landesmuseum
 8. Marta Minujín, The Parthenon of books
  Friedrichsplatz
 9. Jonas Mekas, meerdere films
  Bali-Kinos
 10. Douglas Gordon, I had nowhere to go
  Cinestar

Plus 1
Bij evenementen als Documenta zijn er altijd partijen die meeliften op de bezoekersstroom die een evenement als deze opgang brengt. Een van deze partijen is de Lutherse kerk in Kassel. Gelegen aan de Karlplatz, dichtbij de Cinestar is deze plek centraal gelegen en makkelijk op te nemen in je programma. Hier vind je onze tip voor buiten documenta:

Shilpta Cupta en het duo Thomas Kilpper en Massimo Ricciardo.
Lutherse kerk, Karlplatz

{gallery}Kassel 10 toppers{/gallery}