Op 23 mei 2020 start de 17e architectuurbiënnale van Venetië met de grote vraag 'How will we live together?'. Een wezensvraagstuk waarin het together door de curator Hashim Sarkis twee-ledig wordt ingezet. Om een idee te krijgen, wat de biënnale in petto heeft, zetten wij zijn visie en een korte biografie van Sarkis voor jou op een rij.

Wie is Hashim Sarkis?

Altijd fijn om een beeld te hebben van de curator. Wanneer je zijn (of haar, als de curator een vrouw is, zoals in 2016) werk kent, dan krijg je ook een beeld op welke manier hij zijn expositie inricht. Sarkis is universitair docent en eigenaar van Hashim Sarkis Studios (HSS), opgericht in 1998. Hij heeft les gegeven in landschapsarchitectuur en stedenbouw aan de Harvard Universiteit, gaf las aan de Rhode Island School of Design, Yale Universiteit, de American University in Beirut, en aan het Metropolis Program in Barcelona. Sinds 2015 is hij decaan aan de School of Architecture and Planning, onderdeel van  Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Massachusetts. 

Sarkis is met deze achtergrond in het onderwijs gewend aan het onderwijzen, samenwerken met anderen en schrijven. Dit laatste is ook terecht te zien in zijn boeken over moderne architectuur en theorie.

Zijn ontwerp praktijk bij HSS heeft een breed portfolio. Van sociale woningbouw en villabouw tot aan stedenbouwkundige planvorming en parkinrichting. Huizen, kantoren en scholen die rekening houden met hun omgeving met een strakke vormgeving die doet denken aan werk van Le Corbusier of de Mexicaanse architect Luis Barragan. Constant een verbingen tussen het gebouw en zijn omgeving. 


Afbeeldingen via Architizer

'How will we live together?'

Dat verband met het gebouw en zijn omgeving zit in het thema van Hashim Sarkis opgenomen. Hoe kunnen wij met elkaar leven? En die vraag is voor Sarkis breed te interpreteren. Samenleven als individuen binnen het groter geheel, zowel in de echte als digitale omgeving, in nieuwe en meer diverse vormen van bewoning, waar gelijkheid, inclusiviteit en gemeenschap bepalende factoren zijn en wij mensen zorg dragen voor de planeet. Sarkis beoogt een biënnale waarin wij een toekomstvisie krijgen op een nieuwe vorm van samenleven. Dat is wat wij nu, in een wereld van politieke verdeelheid, groeiende ongelijkheid en klimaatproblematiek nodig hebben. 

Together!

En together is breder dan alleen een blik op hoe wij kunnen samenleven. Sarkis doelt ook op het proces naar de biënnale toe, waarin architecten hun visies en planvorming uitwerken samen met andere beroepsgroepen. Van handwerklieden, kunstenaars, politici, journalisten en sociale wetenschappers tot en met de gewone burger. Voor deze biennale wordt de architect aangezet als aanjager en beheerder van ons gezamelijk ruimtelijke convenant.

Hoe dan?

Dit is natuurlijk vooruitlopen op het daadwerkelijke evenement. In de aankondiging van het curatorschap van Hashim Sarkis wordt een stukje van de opdracht aan de uitgenodigde architectenbureaus vrijgegeven. Zij zijn gevraagd om de visies ook te betrekken op het materiaal, de ruimte en de culturele aspecten waarmee architectuur ons inspireert in manieren van samenleving. Tastbaar maken dus, met de nadruk op de architectonische karakteristieken.

En de curatoren van de deelnemende landen is gevraagd om één van de thema's binnen 'How will we live together?' uit te lichten. Hoe zij dat gaan doen, dat wordt in de komende maanden duidelijk. Voor Nederland is al een visie uitgezet door Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Lees hier meer over de Nederlandse plannen.

Ga je mee?

Blij geworden van het thema of geintrigeerd geraakt en bovenalles: Je wilt dit zien! Ga dan mee in 2020 naar Venetië. We hebben twee reizen klaar staan voor jou, kijk op deze pagina naar de architectuurreis naar Venetië en ga mee.

(introductie afbeelding: 16e architectuurbiënnale van Venetië, bijdrage van Hall McKnight, Unique instruments, expectant spaces. Foto: KaperGerlings)