Winnaars World Architecture Festival 2023

Jaarlijks wordt het World Architecture Festival georganiseerd. Dit grote prijzenfestival binnen de architectuur, stedenbouw, landschap en interieurwereld is uniek te noemen. Alle genomineerden presenteren hun project live aan de jury gedurende het evenement. Hierdoor ontstaan er inspirerende verhalen, gesprekken en debatten over de ontwerpen en gerealiseerde projecten. Nominatie verloopt door het zelf insturen van projecten (en daarbij betaal je een deelnemersbijdrage), waarna een jury de selectie maakt. Dit jaar werd het event van 29 november tot en met 1 december 2023 georganiseerd in Singapore onder het toeziend oog van journalisten en vakgenoten. Tijdens elk festival worden meerdere winnaars gekozen. Ieder binnen een eigen categorie. Hieronder delen wij een paar winnaars van de editie van 2023.

Huizhen High School in China

World Building of the Year
Huizhen High School in China door Approach Design Studio/Zhejiang University of Technology Engineering Design Group

Een school en een landschapspark in één complex, dat is wat hier is gecreëerd. Juist door een bouwdeel volledig als landschapspark over meerdere verdiepingen heen te ontwerpen, kunnen de leerlingen vanuit alle lagen van het gebouw direct naar het groen lopen en hebben zij vanuit bijna alle lokalen zicht op de stuk groen. Door in het park ook vele hoekjes en paviljoens te plaatsen, willen de architecten de studenten plekken bieden om daadwerkelijk even uit het zicht niets te doen. Een plek voor echte ontspanning.

Het groene bouwblok zorgt voor een mooie natuurlijke overgang tussen de school en het sportterrein. Juist door de vermenging van groen en gebouw, valt het ontwerp enorm op tussen de bestaande hoogbouw en in de wijk en de drukke snelweg naast het schoolcomplex.

Bekijk meer van dit project >

The Probiotic Tower, Egypte

Future Project of the Year
The Probiotic Tower, Egypte door Design and More International

De toekomst begint nu! Design and More International heeft gezocht naar een manier om klimaat adaptief te ontwerpen binnen de overvolle stad. Zij kwamen tot de conclusie dat het slimmer en klimaatvriendelijker is om bestaande gebouwen die leeg staan, opnieuw te gebruiken. Daarnaast zien zij in algen de ideale manier om CO2 in de stad te absorberen. Die twee dingen hebben zij gecombineerd met hun Probiotoc Toren. De toren is een oude watertoren die in ongebruik is geraakt. In de toren hebben zij een algenproductie en biocentrale geplaatst. De algen nemen CO2 op uit de buurt. De volgroeide algen worden daarna gebruikt in de biocentrale als brandstof. In het gebouw is ook een afvalwaterverwerkingscentrale gebouwd met riet. Het riet zorgt dat het water gereinigd wordt en het afval van het riet is opnieuw een bron voor de biocentrale.

Een mooi project dat klimaat adaptief ontwerpen ook toegankelijk maakt in landen die minder geld te besteden hebben.

Bekijk meer van dit project >

19 Waterloo Street, Australia

World Interior of the Year
19 Waterloo Street, Australia door SJB (Veren)

Hoe kun je leven op een grondoppervlak van slechts 30 vierkante meter? SJB heeft een woning ontworpen dat een efficient gebruik maakt van het vloeroppervlak en de vele uitzichten op de stad. Het trappenhuis is in dit ontwerp leidend en zorgt dat je alle kamers kunt bereiken. Daarnaast hebben de ontwerpers een keuze gemaakt die overeenkomt met het werk van de Oostenrijkse architect Adolf Loos: speel met plafondhoogten en win daarmee ruimte. In dit woonhuis zijn de functionele kamers zoals badkamers, pantries en inloopkasten maar 2,10 meter hoog. Terwijl de leefruimten zoals de woonkamer, studeerkamer en slaapkamer 3,60 meter hoog zijn. En dankzij de goed geplaatste ramen, gebruik van dure materialen (bladgoud in de studeerkamer, bronzen voordeuren) en een goede luchtcirculatie heb je hier een unieke woning die klein is maar groots aanvoelt.

Bekijk meer van dit project >

Benjakitti Forest Park

Landscape of the Year
Benjakitti Forest Park: transformatie van een tabaksfabriek naar een stedelijk ecologische heiligdom, Thailand door TURENSCAPE, Arsom silp Community and Environmental Architect

Wat doe je met een oud fabriekscomplex dat ook nog eens in een gebied ligt dat erg gevoelig is voor overstromingen én vervuiling? TURENSCAPE heeft deze uitdaging aangepakt met een prachtig landschapspark op het terrein van een voormalige tabaksfabriek in hartje Bangkok. Met een zeer beperkt budget is gekozen om veel van het bestaande groen te behouden en om het gebied tot een wedland te transformen. De harde ondergrond werd poreus gemaakt en zo kon het water weer worden opgenomen in de grond. De lokale vegetatie vond daardoor (met een beetje hulp) ook zijn weg terug, zodat het park groen werd zonder al te veel nieuwe planten te hoeven kopen. Het park is zo aangelegd dat het overtollig regenwater kan opvangen, dat direct ook kan filteren dankzij de beplanting en voor het lokale wildleven een gezonde leefomgeving is geworden. En de lokale begroeiïng is bestand tegen periode van droogte, waardoor ook tijdens dat seizoen er geen grote problemen gaan ontstaan. De mens is hier te gast met loopbruggen en afgebakende paden die leiden naar de omliggende fabrieksgebouwen. Deze gebouwen zijn hergebruikt als sportcentrum en museum.

Bekijk meer van dit project >