Tussen 28 januari en 7 mei 2023 presenteert Kunsthal Kade in Amersfoort een expositie met werk van Folkert de Jong (Alkmaar, 1972). Een tentoonstelling vol met objecten uit het 25-jarig oeuvre van De Jong, dat zowel vrolijk en aantrekkelijk, alsook beangstigd en bedreigend is en reflecteert op onze huidige samenleving. De Jong maakt werk dat onze samenleving nodig heeft.

Dat geëngageerde kunst een lage drempel kan hebben, bewijst het werk van Folkert de Jong. Vrolijke lichtblauwe en lichtroze figuratieve figuren die herkenbaar zijn voor ons allen. Mannen, vrouwen en apen sieren het museum. Een groot deel van de figuren hebben zelfs een glimlach, terwijl je voelt dat dit niet correspondeert met de setting. Hier worden we geconfrontreerd met de kracht van het werk van De Jong. Een wereld die schuurt, die niet is wat het lijkt. 

Folkert de Jong is gefascineerd door psychische en lichamelijke condities van de mens en pakt met zijn beelden vaak terug naar historische gebeurtenissen en sociale en politieke vraagstukken. Zijn figuren zijn breekbaar en wekken empathie, terwijl het naargeestige altijd op de achtergrond loert. Je voelt dat het niet klopt.

In Amersfoort neem De Jong jou mee door zijn wereld. Met een eerste stellage treed je een onbekende wereld binnen, het Vagevuur. Deze wereld is onprettig, beangstigend, zeker wanneer je de roze isolatiecel binnenkomt. Niets klopt en alles klopt tegelijkertijd. Zo ook met zijn 17e-eeuwse mensfiguren. Volledig zwart gemaakt roepen zij een een driedimensionale versie op van 'The monuments of regents' van Natasja Kensmil. Ook al lachen de figuren van De Jong, hier roept hun aanwezigheid ongemak op, dit klopt niet. 

Zo gaat de gehele expositie verder. Tekeningen die schoonheid en geweld samenbrengen, krachtige iconografische beelden van de Pièta en een lijdende Christus anders presenteert, de mens vergelijkt met Planet of the Apes, protesten spiegelt en ons confrontreert met het naakte menselijke lichaam, Folkerts eigen lichaam.

De tentoonstelling van Folkert de Jong, Ministry of Fear Foam is groots in een relatief kleine setting. Het werk vult krachtig de ruimte en neemt je mee in een emotionele rollercoaster. Zowel deze review als de tentoonstelling zelf laten zien: het werk heeft vrijwel geen tekst en uitleg nodig. Ga naar Kunsthal Kade en dompel je onder de in de zachte wereld van lichtblauw en lichtroze van Folkert de Jong.

De expositie is nog tot en met 7 mei 2023 te zien in Kunsthal Kade in Amersfoort. Meer informatie en kaarten vind je op de website van het museum.