In 2023 opent in Brussel een nieuwe museumwoning, het Hôtel Hannon als Maison Hannon Art Nouveau Museum. Dit bijzondere huis ligt in Sint Gillis op de kruising tussen de Brugmannlaan en de Avenue de la Junction niet ver van het Hortamuseum in de gemeente. Het huis bevat vele unieke kunstwerken en meubels die hun weg teruggevonden hebben naar hun oorspronkelijke setting.

Het Hôtel Hannon werd in 1902 gebouwd in opdracht van Eduoard Hannon, een ingenieur binnen het chemische concern Institut Solvay (de zoon van de oprichter van dit instituut, Armand Solvay, liet door Victor Horta het Hôtel Solvay bouwen, eveneens een hoogtepunt van de Art Nouveau in Brussel). Hôtel Hannon werd ontworpen door architect Jules Brunfaut en heeft naast de Belgische Art Nouveau ook Franse elementen in het ontwerp toegevoegd. Uniek in het interieur zijn onder meer het fresco 'De geneugten van het leven' van Paul Baudion uit 1904 en het glas-in-lood van meesterglasmaker Raphael Evaldre.

Het Museum Hannon zal op de begane grond het woonhuis tonen van Eduoard Hannon met originele meubels en kunstwerken die een goed beeld vormen van het leven aan het begin van de 20ste eeuw. Inclusief werken van Emile Gallé, een van de toppers binnen de toegepaste vormgeving van weleer.

Op de eerste verdieping wordt de ruimte gewijd aan vier verschillende Belgische Art Nouveau architecten aan de hand van tijdelijke tentoonstellingen. Dit zijn Victor Horta, Henry van de Velde, Paul Hankar en Gustave Serrurier-Bovy.

Gezamenlijk een prachtige reden om Brussel te bezoeken. Voor de echte liefhebber, op 15 en 22 januari 2023 gaat het huis al tijdelijk open voor bezoekers. Vanaf het voorjaar is het museum voor iedereen toegankelijk.