Moderne kunst en architectuur in Helsinki
De basisinformatie
 • Reisdata: donderdag 27 - maandag 31 juli 2023
 • Reissom: nog niet bekend
 • 5-daagse reis, inclusief vlucht, transfer, logies en ontbijt in 3-sterren hotel, 5-daagse ov-kaart in Helsinki
 • Status: Binnenkort boekbaar
Moderne kunst en architectuur in Helsinki
Pluspunten
 • 1 interactieve live online lezing
 • Villa Didrichsen Villa Gyllenberg
 • Lutherse Dom van Helsinki en Tempelkerk
 • Woonhuis en studio architect Alvar Aalta
 • Musea Kiasma, HAM en Amos Rex
 • Biënnale van Helsinki
 • Mogelijkheid voor samen dineren en borrel
Reisleiders
De reisleider

Wij, Job Gerlings (rechts op de foto) en Ralph Kaper (links op de foto) zijn jouw reisleiders. Job is gespecialiseerd in architectuur, hedendaagse kunst en kunstmanifestaties en begeleidt de reis inhoudelijk en Ralph begeleidt de reis organisatorisch. We zorgen voor een goede groepscohesie en -sfeer. Je mag iedere avond mee eten en borrelen. Dus ook heel geschikt voor iedereen die alleen reist.

SRC Reizen
SRC Reizen

Wij organiseren onze reizen altijd in samenwerking met SRC Reizen. Het KaperGerlings Instituut inititeert de reizen en is verantwoordelijk voor het programma en de eigenaren van het instituut verzorgen de reisbegeleiding. SRC Reizen organiseert het vervoer (bus, trein of vliegtuig), transfer op locaties en het hotel.

 

Introductie

Helsinki is relatief een jonge stad met een bijzondere geschiedenis die verbonden is aan Zweden en Rusland. De stad werd in 1550 gesticht door de Zweedse koning Gustav Vasa als Helsingfors en vanaf 1809 werd Finland een relatief autonoom hertogdom binnen het Russische keizerrijk. Sinds 1812 is Helsinki de hoofdstad van het hertogdom en het latere Finland, nadat het land zich na de Russische revolutie in 1917 wist te ontworstelen uit de greep van Rusland. Juist deze jonge geschiedenis geeft Helsinki een bijzondere en dynamisch karakter. De oudste kern bestaat uit de classicistische Dom en de omliggende wijk en vanaf hier breidde de stad zich uit met Jugendstil, nationale Romantiek, functionalistische en moderne gebouwen. Deze ontwikkeling van een eigen identiteit vinden wij ook terug in de kunstwerken in de vele private en museale collecties die deze stad kent. Veel om te ontdekken in deze stad die wezenlijk een eigen cultuur kent, ingeklemd tussen Rusland en Scandinavië.

Met deze reis ontdekken wij Helsinki aan de hand van de architectuur en kunst met bezoeken aan 3 private verzamelingen die in de oorspronkelijke woonhuizen behouden zijn, het woonhuis en atelier van Alvar Aalto, 3 eigentijdse musea en 1 jonge kunstbiënnale, alsook menig stadswandeling door het hart van Helsinki.

Het KaperGerlings Instituut en SRC Reizen zijn sinds enkele jaren vaste partners. Jaarlijks organiseren wij samen een aantal kunstreizen. Het initiatief, inhoudelijke voorbereiding en de uitvoering voor en tijdens de reis ligt bij het KaperGerlings Instituut en de reisorganisatie (vlucht, hotel en transfers) bij SRC Reizen. Samen zorgen wij voor een prachtig reisprogramma.

Het programma van deze reis ziet er als volgt uit (tussentijdse wijzigingen voorbehouden)

Dag 1, Reis naar Helsinki en uitgebreide stadswandeling
Vandaag vliegen wij naar Helsinki. Na aankomst in de stad, maken wij kennis met de stad door een uitgebreide middagwandeling (grote afstanden overbruggen wij met het openbaar vervoer). Zo bezoeken wij het hart van de stad met het Senaatsplein met de classicistische Lutherse Dom, de markt en de Esplanade. Vervolgens bezoeken wij de wijk Kamppi met de Stiltekapel ontworpen door K2S Architects en duiken wij de via het metrostation naar de ondergrondse stad van Helsinki. We sluiten onze middag af in de wijk Eira met haar bijzondere Jugendstil architectuur.
’s Avonds kun je met de groep dineren (op eigen kosten) of zelf de stad ontdekken. (ca. 800 km)

Dag 2, Museum Didrichsen, Villa Gyllenberg en Villa Aalto
In de ochtend reizen wij naar de wijken Munkkiniemi en Kuusisaari. Hier bezoeken wij het voormalige woonhuis van de Finse architect Aalvar Aalto en zijn vrouw Aino. Dit huis is in 1936 door Aalto ontworpen en is volledig naar al zijn ideeën vormgegeven. Na deze woning wandelen wij naar zijn studio, om ook zijn bijzondere werkplek te bezoeken.

’s Middags bezoeken wij twee kleine museumcollecties die ontstaan zijn uit een privéverzameling: Villa Didrichsen en Villa Gyllenberg. De collectie van het echtpaar Didrichsen omvat 1.000 objecten van hoofdzakelijk Finse en internationale 20ste-eeuwse kunstenaars, samengebracht in een modernistische villa van architect Viljo Revell.
Daarnaast ligt de jaren ’30 woning van het echtpaar Gyllenberg. Dit door Matti Finell ontworpen woonhuis werd in de jaren ’70 uitgebreid met een galerij door Ålander – Packalén – Korsström Architects. In het huis is de collectie van het echtpaar ondergebracht met 19e- en 20ste-eeuwse Finse kunst. In de galerij worden wisselexposities georganiseerd met deze zomer Oosterse Spiritualiteit en hoe deze de Finse kunst heeft beïnvloed.

Dag 3: Wijk Rautatieasema, museum Amos Rex en Kiasma museum
Deze dag wordt gestart met een bezoek aan de Kirpilä Art Collection. Deze kleine private collectie omvat werken vanaf de late 19e eeuw tot en met de jaren ’80. Juhani Kirpilä had de werken gedurende zijn leven verzameld en ondergebracht in zijn appartement op de bovenste verdieping van het appartementencomplex uit 1934, ontworpen door Karl Lindahl. Met een gids bezichtigen wij de bijzondere Finse kunstwerken.

Het appartement biedt prachtig uitzicht over de wijk Töölö, die wij vervolgens bezoeken. Een hoogtepunt van deze wandeling is ons bezoek aan de Tempelkerk in de wijk. Dit hoogtepunt in de architectuur van Helsinki is ontworpen door Timo en Tuomo Suomalainen binnen een ontwerpcompetitie voor deze kerk. Op onze wandeling bewonderen wij ook de unieke ontwerpen van het Parlementsgebouw, Finlandia en de Nationale Bibliotheek.

In de middag bezoeken wij twee musea. Te beginnen met het Kiasma, het museum voor eigentijdse kunst. Dit museum verzamelt en exposeert voornamelijk werk van eigentijdse kunstenaars uit Finland, Scandinavië, de Baltische staten en Rusland. Na Kiasma bezoeken wij het tweede museum voor eigentijdse kunst, Amos Rex. Gedurende deze zomer verzorgt het museum de grote expositie Generation 2023. Een expositie waarvoor 51 jonge kunstenaars (of duo’s) zijn geselecteerd die gezamenlijk een goed beeld geven van de huidige kunstwereld in Finland.

Dag 4: Biënnale van Helsinki in HAM en op het eiland Vallisaari
In 2023 wordt de tweede editie georganiseerd van de Biënnale van Helsinki. De vorige editie heeft lovende kritieken gekregen en heeft hoge verwachtingen geschapen voor deze editie. De biennale staat deze editie onder leiding van de Poolse curator Joasia Krysa. Krysa was ondersteunend curator bij de Documenta15 in 2017 en de Biennale van Liverpool. Tegenwoordig geeft zij naast haar curatorschap les in dit vakgebied aan de Universiteit van Liverpool. Net als bij de vorige editie zal het thema zich richten op kunst en omgeving.

We beginnen deze dag met een bezoek aan HAM, het Helsinki Art Museum dat gehuisvest is op de bovenste twee etages van het Tennispaleis, een ontwerp van Helge Lundström voor de Olympische Spelen van Helsinki in 1940. De HAM vormt één van de twee locaties van deze Biënnale. Na ons bezoek aan de HAM reizen wij per boot naar het eiland Vallisaari, waar het tweede deel van de biënnale te bezoeken is.

Dag 5: Vrije ochtend en terugreis
De ochtend is geheel vrij gelaten voor een eigen programma. Je kunt dan heerlijk shoppen in het beroemde warenhuis Stockmann, bij Galleria Esplanad of in het Forum, dat gebouwd was voor de Olympische Spelen. Of geniet van prachtig design in de wijk Kaartinkaupunki. Je kunt natuurlijk ook de oude architectuur bezoeken in het Seurasaari Openlucht Museum of genieten van een van de kades of stranden aan de zee.

’s Middags reizen wij naar het vliegveld, vanwaar wij vertrekken naar Nederland. (ca. 600 km)

Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist.

Reisdata:
(In verband met de stijgende prijzen van de vliegtickets, raden wij u aan om tijdig te boeken)

(Op een tablet of mobiele telefoon is de onderstaande tabel te schuiven van links naar rechts)

Vertrekdatum Reisduur Status Prijs p.p.
27 - 31 juli 2023 5 dagen Binnenkort te boeken xx

Toeslag voor een 1-persoonskamer is € xx,xx per persoon.
Hieronder vind je een overzicht van hetgeen inclusief en exclusief in de reissom is.

Reispartner:

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd in samenwerking met SRC Reizen. In deze samenwerking is SRC Reizen het officiële reisbureau en jouw boekingsgegevens worden met hen gedeeld. Daarmee valt jouw reis onder de ANVR en de SGR. 

Inbegrepen:

 • 1 voorbereidende interactieve live online lezing over Helsinki en de kunstbiënnale
 • De vluchten tussen Amsterdam Schiphol en Helsinki en terug.
 • Luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Transfers van het vliegveld naar het hotel en vice versa.
 • Overnachting in een 2-persoonskamer voorzien van een bad of een douche en een toilet. Als je alleen reist, dan verblijf je in een 1-persoonkamer.
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt.
 • Begeleiding door KaperGerlings.
 • Openbaarvervoerskosten in Helsinki op basis van een 5-daagse ticket.
 • Audiosysteem.

Niet inbegrepen:

 • Entreegelden tot musea
 • Toeslag ruimbagage bij KLM
 • Kosten voor diners en lunch
 • Kosten voor openbaar vervoer buiten de hiervoor genoemde 5-daagse tickets.
 • Calamiteitenfonds € x,xx (verplicht)
 • SGR-bijdrage, € xx per persoon per boeking (verplicht)
 • Administratie kosten € xx,xxper boeking
 • Meerkosten voor een 1-persoonskamer a € xx,xx per persoon.

Groepsgrootte:
Minimaal 15 deelnemers
Maximaal 24 deelnemers

Extra optie: zonder vlucht
Wil je wel mee naar Helsinki maar zonder de vlucht bij KLM, dan is dat zeker een optie. Neem daarvoor dan even contact op met SRC Reizen via 050 – 3 123 123.

Annuleren
De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Annuleren van de reis vindt daarom ook plaats op basis van de voorwaarden van SRC Reizen. Deze voorwaarden vind je op deze pagina bij SRC Reizen

Overige informatie:

 • De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Je ontvangt na aanmelding van jouw reis een bevestiging.
 • Indien je een kamer deelt met een reisgenoot en niet op het zelfde adres woont, kun je het adres van jouw medereiziger in het vak opmerkingen vermelden. Je ontvangt dan beiden een factuur van SRC Reizen.

Vervoer

Je vliegt met KLM vanaf Amsterdam Schiphol naar Helsinki en terug. Tussen de luchthaven en jouw hotel in Venetië wordt een transfer geregeld.

Vluchttijden onder voorbehoud

Vlucht Vluchtnummer Vluchttijden
Amsterdam Schiphol - Helsinki xx xx
Helsinki - Amsterdam Schiphol  xx xx

 

Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

 

Helsinki is prachtig in de zomer, daarom gaan wij beiden mee, Job Gerlings (rechts op de foto) als jouw gids en Ralph Kaper (links op de foto) als jouw reisleider. Daarnaast is de eerste reis direct in de week na de opening, waardoor Job zich volledig op de inhoud richt en Ralph de reisorganisatie oppakt. Een soepele combinatie. Job is kunst- en architectuurhistoricus en neemt je mee door de stad. Hij kan je alles vertellen over de stad, de kunst, de geschiedenis én over de huidige exposities op de Biënnale van Helsinki en in de musea. Ralph is jouw reisleider en verzorgt alle organisatorische zaken. Hij regelt de restaurants, boottickets, hotelzaken, entrees en naast het ontzorgen, zorgt hij voor een goede groepssfeer en -cohesie. We staan tijdens de reis alle dagen tot jouw beschikking. Dus als je alleen mee reist kun je altijd aansluiten.