Excursie naar Aken (Duitsland) - Karolingische middeleeuwen 1320x300

Maak kennis met de middeleeuwse geschiedenis van Karel de Grote en Aken met deze excursie. Je verdiept je in de geschiedenis, architectuur, kunst en cultuur die gedurende 800 na Christus werd gemaakt en de latere geschiedenis op grote schaal beïnvloedde. Bezoek met Nederlands sprekende gidsen in de Dom van Aken en het Rathaus en een stadsrondleiding door de binnenstad.

Vervoer: Je kunt meerijden in een busje naar Aken, zie 'Vervoer' hieronder voor meer informatie

Prijs: € 75,00 inclusief 21% btw, (inclusief stadsrondleiding en 2 rondleidingen op locaties) doorgangsgarantie!

Locatie: Aken, Duitsland

Inschrijven Informatie aanvragen Maatwerk aanvragen

 

  Data en tijden

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdGidsen
1537 Zondag, 24 maart 2024, doorgangsgarantie 12:30-17:00 uur drs. Job Gerlings en 2 Nederlands sprekende gidsen.

Inbegrepen in de deelnemersbijdrage zijn:

  • entree in de Dom van Aken
  • Entree Rathaus.
  • Rondleidingen in beide locaties door een Nederlands sprekende gids.
  • Architectuur- en geschiedenis rondleiding in het centrum door drs. Job Gerlings

Optioneel:

  • van Utrecht naar Aken en terug. Als je dat wilt kost dat € 35,00 incl. btw extra.

Niet inbegrepen en facultatief is het bezoek aan de schatkamer van de Dom. Daar mogen i.v.m. de kleinere ruimte geen groepsrondleidingen plaatsvinden. Als je de schatkamer wilt bezoeken: Entree is € 5,00. Audiotour € 3,00. Open t/m 18:00 uur.


  Inhoud

Aken was voor Karel de Grote de belangrijkste hofstad gedurende zijn regeringsperiode. Naar Romeins voorbeeld bouwde hij hier zijn keizerlijke paleis of palts (beide woorden zijn afgeleid van de Romeinse berg Palatino (Latijn= Palatium), waar de Romeinse keizerpaleizen op gebouwd waren). Met de bouw van zijn troonzaal, het huidige stadhuis en zijn hofkapel, de huidige Akense Dom, laat hij een zichtbare herinnering achter aan zijn regeringsperiode. En door de gehele stad zijn nog sporen te vinden van de aantrekkingskracht die zijn hof op latere vorsten had.

Met deze excursie starten we ons bezoek met een rondleiding in het Rathaus (stadhuis van Aken). Dit 14e-eeuwse stadhuis is gebouwd op de fundamenten van de keizersaula van Karel de Grote. Hier werden de banqueten gegeven, nadat de koning was gekroond in de Dom. Met deze geschiedenis op zak maken we een stadswandeling door Aken langs de verschillende historische plekken van de stad. Aansluitend bezoeken wij de Akense Dom met de paltskapel. Deze paltskapel vormde het religieuze hart van het keizerlijke complex en was het decor voor de kroning van zo'n 30 koningen. Daarnaast vormde de paltskapel een inspiratie voor vele vorsten en kerkelijke hoofden voor de bouw van hun nieuwe kapel.

Met deze excursie worden de vroege en late middeleeuwen tastbaar en wordt je bewust van de grote invloed die dit specifieke vorstelijke hof had op de periode die daarna volgt.

Programma

Tijd
Activiteit
12:00 - 12:30 uur  Verzamelen bij restaurant Hexenhof, Strangenhäuschen 18, op directe loopafstand van het Rathaus. (www.hexenhof-aachen.de) 
12:30 - 12:45 uur  Verzamelen voor het Rathaus en bij regen in de hal van het Rathaus 
12:45 - 13:45 uur  Rondleiding het Rathaus 
13:45 - 14:30 uur  Koffiepauze 
14:30 - 15:30 uur  Stadswandeling door Aken langs verschillende historische plekken door Drs. Job Gerlings
15:30 - 16:00 uur  Koffiepauze 
16:00 - 17:00 uur  Rondleiding door de Dom met nederlands sprekende gids. Op eigen gelegenheid kun je ook nog de schatkamer bezoeken (de entree van de schatkamer is niet inbegrepen in de prijs).
17:00 uur Einde van de excursie. Als je het gezellig vindt kun je nog samen met ons bij restaurant Hexenhof eten. 

STARTLOCATIE

Startplaats, vervoer en parkeren:
Adres: Centre Charlemagne (Neues Stadtmuseum Aachen), Katschhof 1, 52062 Aachen (Duitsland)

Verzamelplaats: Centre Charlemagne
Vervoer: met eigen vervoer. Is dit een probleem, neem dan contact met ons op:  telefoonnummer: 0343 70 10 46
Parkeergelegenheid: Parkeren kun je in de volgende garages:
Parkhaus Couvenstraße, Couvenstraße 4, 52062 Aachen
Parkhaus Am Dom, Jesuitenstraße 12, Aachen

Reistijden:
Met de auto vanaf Amsterdam Zuid, is ongeveer 3 uur (zonder files)
Met de auto vanaf Utrecht, stadscentrum, is ongeveer 2,5 uur (zonder files)
Met de trein is de reistijd vanaf Utrecht Centraal naar Aachen Hbf tussen de 2,5 uur en 3 uur. Retourprijs: € 57,86 vol tarief of € 34,72 met 40% korting (prijswijzigingen voorbehouden)

VERVOER

Wil je niet zelf rijden naar Aken en vind je de trein teveel gedoe, dan kun je met ons meerijden. Wij hebben een busje voor meerdere passagiers (maximaal 7 personen). De kostprijs is € 35,00 per persoon om mee te rijden.


  Begeleiders van deze excursie

De gids in het Rathaus is mevrouw Monika Staffel. De stadsrondleidingen worden gegeven door Job Gerlings of Monika Staffel. De Domrondleiding door een door de Dom georganiseerde gids. Alle gidsen spreken Nederlands. Excursie leider is Job Gerlings of Ralph Kaper.


 Inschrijven

Je betaalt pas wanneer de activiteit definitief doorgaat. Je ontvangt dan per e-mail een factuur.

En wil je je voor meer activiteiten tegelijkertijd aanmelden en niet telkens al jouw gegevens moeten intikken? Zet dan in het extra informatieveld de titels en startdata van deze activiteiten of bel ons op 0343-701046.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

© bannerfoto: Dom van Aken, א (Aleph) via Wikipedia