Excursie naar Aken (Duitsland) - Karolingische middeleeuwen

Maak kennis met de middeleeuwse geschiedenis van Karel de Grote en Aken met deze excursie. Je verdiept je in de geschiedenis, architectuur, kunst en cultuur die gedurende 800 na Christus werd gemaakt en de latere geschiedenis op grote schaal beïnvloedde. Bezoek met Nederlands sprekende gidsen in de Dom van Aken en het Rathaus en een stadsrondleiding door de binnenstad.

Vervoer: Helaas is onze vervoersoptie volgeboekt. Naar Aken kun je met eigen auto of met de trein.

Prijs: € 75,00 inclusief 21% btw, (inclusief stadsrondleiding en 2 rondleidingen op locaties) doorgangsgarantie!

Locatie: Aken, Duitsland

 

 

Aken was voor Karel de Grote de belangrijkste hofstad gedurende zijn regeringsperiode. Naar Romeins voorbeeld bouwde hij hier zijn keizerlijke paleis of palts (beide woorden zijn afgeleid van de Romeinse berg Palatino (Latijn= Palatium), waar de Romeinse keizerpaleizen op gebouwd waren). Met de bouw van zijn troonzaal, het huidige stadhuis en zijn hofkapel, de huidige Akense Dom, laat hij een zichtbare herinnering achter aan zijn regeringsperiode. En door de gehele stad zijn nog sporen te vinden van de aantrekkingskracht die zijn hof op latere vorsten had.

Met deze excursie starten we ons bezoek met een rondleiding in het Rathaus (stadhuis van Aken). Dit 14e-eeuwse stadhuis is gebouwd op de fundamenten van de keizersaula van Karel de Grote. Hier werden de banqueten gegeven, nadat de koning was gekroond in de Dom. Met deze geschiedenis op zak maken we een stadswandeling door Aken langs de verschillende historische plekken van de stad. Aansluitend bezoeken wij de Akense Dom met de paltskapel. Deze paltskapel vormde het religieuze hart van het keizerlijke complex en was het decor voor de kroning van zo'n 30 koningen. Daarnaast vormde de paltskapel een inspiratie voor vele vorsten en kerkelijke hoofden voor de bouw van hun nieuwe kapel.

Met deze excursie worden de vroege en late middeleeuwen tastbaar en wordt je bewust van de grote invloed die dit specifieke vorstelijke hof had op de periode die daarna volgt.

Programma

Tijd
Activiteit
12:00 - 12:30 uur  Verzamelen bij restaurant Hexenhof, Krämerstraße 7, 52062 Aachen, Duitsland, op directe loopafstand van het Rathaus. (www.hexenhof-aachen.de) 
12:45 - 14:15 uur  Rondleiding het Rathaus 
14:15 - 14:45 uur  Koffiepauze (of op eigen gelegenheid naar de Domschatkamer)
14:45 - 15:45 uur  Stadswandeling door Aken langs verschillende historische plekken door Drs. Job Gerlings
15:30 - 16:00 uur  Koffiepauze 
16:00 - 16:45 uur  Rondleiding door de Dom met nederlands sprekende gids. Op eigen gelegenheid kun je ook nog de schatkamer bezoeken (de entree van de schatkamer is niet inbegrepen in de prijs).
17:00 uur Einde van de excursie. Als je het gezellig vindt kun je nog samen met ons bij restaurant Hexenhof eten. 

Inbegrepen in de deelnemersbijdrage zijn:

  • entree in de Dom van Aken
  • Entree Rathaus.
  • Rondleidingen in beide locaties door een Nederlands sprekende gids.
  • Architectuur- en geschiedenis rondleiding in het centrum door drs. Job Gerlings

Niet inbegrepen en facultatief is het bezoek aan de schatkamer van de Dom. Daar mogen i.v.m. de kleinere ruimte geen groepsrondleidingen plaatsvinden. Als je de schatkamer wilt bezoeken: Entree is € 7,00. Audiotour € 3,00. Open t/m 18:00 uur.

© bannerfoto: Dom van Aken, א (Aleph) via Wikipedia

Docenten

Job Gerlings

Directeur

Architectuur- en kunsthistoricus gespecialiseerd in 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw en eigentijdse kunst, gecombineerd met culturele antropologie.

Ralph Kaper

Directeur - eigenaar

Muziektheatermaker en eventorganisator, tijdens excursies en reizen zorg ik voor de organisatorische begeleiding. Bij sommige reizen ben ik ook inhoudelijke reisleider, wanneer de onderdelen raken aan mijn werk als muziektheatermaker.

Excursie naar Aken (Duitsland) - Karolingische middeleeuwen

Evenement-informatie
Startdatum Wordt nog gepland
Prijs per persoon €75,00
Productcode 481