Say Cheese! is een voorbode van wat mij te wachten stond bij Museum Voorlinden. En mijn lach was niet meer van mijn gezicht te krijgen, terwijl ik rondliep langs de vele kunstwerken. Een warm welkom in Nederlands jongste museum, waarbij ik hoop op nog vele bijzondere exposities.

Twee tijdelijke exposities en een ‘vleugel’ met de vaste collectie, Museum Voorlinden draait vooral om de tijdelijke exposities. De exposities tijdens mijn bezoek zijn Full Moon en Say Cheese! van Martin Creed. Word je bij de eerste expositie meegenomen om vooral vrij te kijken, bij de tweede expositie mag je de humor van kunst beleven en ook hier is een open vizier van groot belang.

Full Moon

Positief genieten dus in Museum Voorlinden. Geen uitgebreide teksten op de muren of naast de werken. Puur titel, maker en jaartal, vaak op gepaste afstand van de kunst, zodat deze labels het werk niet beïnvloeden. Een boekje per expositie geeft je voldoende informatie voor hen die meer informatie zoeken. Bij Full Moon begin je met een werk van Jan Sluijter, Maannacht IV uit 1912. Vanaf hier word je uitgedaagd om de kunstwerken met een vrije blik te bekijken. En, zeker niet onbelangrijk, de tentoonstellingsmakers willen juist dat jij je eigen lijn uitzet en zelf een oordeel velt (of juist niet).

Ik werd blij van de gebreide overall in Abito van Ornaghi en Prestinari, verdween in de Parallel Planes 11 van Katja Mater, weet nog steeds niet hoe de Eiereimer auf Stuhl met Pappsockel (Hans-Peter Feldmann) in balans staat, heb geroken aan het Lichtbild Köper van Olaf Holzapfel (ruikt naar zoet honing hooi), zag het eindresultaat als de Eiereimer zou vallen in het werk van Marcel Broodthaers (Petite cage avec oeufs) en ik had de hele tentoonstelling gedaan, waarmee Maurizio Nannucci in de laatste zaal afsloot. Geluisterd naar mijn ogen. Ik heb genoten van deze vrije manier van benaderen.

Say Cheese! met Martin Creed

Op de achtergrond van Full Moon hoor je al muziek vanuit de expositie Say Cheese van Martin Creed. Begin je wereld vervreemdende tocht met een stap in zijn ballonnenkamer. Al zoekende naar de uitgang, word je in de wereld van Martin Creed getrokken. Een wereld die alles die wij gewoon vinden bevraagd. Ik heb mij verbaasd, gelachen en genoten, alles over mij heen laten komen. Van op elkaar gestapeld meubilair, een wand vol lampen tot muzikale optredens met een wandelende band en een pianiste die geen toets onberoerd liet. Say Cheese! maakte mij aan het lachen en zorgt dat ik zeker nog een keer terug kom voor een volgende expositie.

En nog veel meer

En let op! Voorlinden biedt nog veel meer. Zoals de video-installatie Sigh van Sam Taylor-Johnson waarin het BBC Concert Orchestra een muziekstuk ‘playbackt’. En ‘verdwaal’ in het werk Open Ended van Richard Serra, voel je klein bij het werk van Ron Mueck en daal af naar het zwembad van Leandro Erlich. En dan heb ikzelf nog geen tijd gehad voor het beeldenpark rondom het museum.  

Martin Creed 'Say Cheese!' is tot 11 juni 2017 te zien in Museum Voorlinden

www.voorlinden.nl  

Introductieafbeelding: ©KaperGerlings Instituut, zaaloverzicht expositie Martin Creed in Museum Voorlinden
Galleryafbeeldingen: ©KaperGerlings Instituut