Het studieblok Middeleeuwen behandelt het feodale stelsel met de drie standen, de verspreiding van het Christendom en de opkomst van de Islam, het begin van de Europese staten, de bloei van de handel en de (nieuwe) steden en de macht van de kerk en de staat.

Voorkennis is niet vereist

Prijs: € 285,00

Vorm: Interactief, live online. Relatief kleine groepen. Iedereen aanwezig met beeld en geluid. Vragen tussendoor mogelijk.

Inschrijven Informatie aanvragen Maatwerk aanvragen

 

  Data en tijden

Deze cursus heeft 8 colleges van 2,5 uur die live online worden verzorgd om de twee weken. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.
Leergang:

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocent
1583 Donderdagen 2024, 15 februari (1), 29 februari (2), 21 maart (3), 4 april (4), 18 april (5), 2 mei (6), 23 mei (7) en 6 juni (8). Deze cursus gaat defintief door! 19:00-21:30 uur Interactief live online Drs. Dianne Timmerman

  Inhoud

Meer willen begrijpen hoe onze samenleving is ontstaan? Dan is deze cursus iets voor jou. In 8 lessen van 2½ uur verdiep je je in de geschiedenis van de Middeleeuwen. Gedurende deze periode krijgt Europa haar vorm met de landsgrenzen, het politieke bestel, de invloed van de Christelijke religie en de doorontwikkeling van de economie. De docent gaat in op het ontstaan van het politieke bestel, de opkomst van de steden, de handel, het feodale stelsel, de Islam en de strijd tussen de kerk en staat en de kruistochten. Ook ga je dieper in op de oorzaken en gevolgen van oorlogen, vredes, de sociale en maatschappelijke veranderingen en de lessen die wij hieruit kunnen leren. Deze cursus zorgt dat je de hoofdlijnen van deze periode kunt benoemen, de historische figuren kunt plaatsen en goed inzicht krijgt in het leven van toen. 

Het complete studieprogramma westerse geschiedenis
Deze cursus is onderdeel van het studieprogramma westerse geschiedenis. Dit studieprogramma bestaat uit 5 online cursussen die je zowel los als achter elkaar kunt volgen. De cursussen behandelen de prehistorie en klassieke oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance en Verlichting en de 19e en 20ste eeuw.

Literatuur:
Marcel van Riessen, Frits Rovers en Arie Wilschut,  Oriëntatie op geschiedenis. Basisboek voor de vakdocent, 2020 Koop dit boek via deze link bij bol.com 
Dit boek geeft een stevige basis van de westerse geschiedenis. 
In de online leeromgeving vind je verder verdiepend materiaal en een samenvatting van de colleges.

Excursie en elkaar ook fysiek ontmoeten.
We organiseren bij iedere cursus geschiedenis ook een excursie die aansluit bij deze cursus. Zo kun je elkaar ook fysiek ontmoeten. De excursie is geen onderdeel van deze cursus en je kunt daarvoor apart inschrijven.
Klik hier voor de excursies (link opent in een nieuw scherm).


Docent van deze cursus

Dianne Timmerman

Drs. Dianne Timmerman

Afgestudeerd in geschiedenis, kunst en archeologie en gespecialiseerd in architectuur en de moderne kunst (tot 1970). Juist de combinatie zorgt voor een brede verdieping in onze geschiedenis en samenleving.


 Inschrijven

Je betaalt pas wanneer de activiteit definitief doorgaat. Je ontvangt dan per e-mail een factuur.

En wil je je voor meer activiteiten tegelijkertijd aanmelden en niet telkens al jouw gegevens moeten intikken? Zet dan in het extra informatieveld de titels en startdata van deze activiteiten of bel ons op 0343-701046.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

© bannerfoto: Horace Vernet, Bataille de Bouvines gagnee par Philippe Auguste, 1827, Musée de l'Histoire de France, Versailles (Frankrijk)