Cursus geschiedenis | Deel 1 | Prehistorie en klassieke Oudheid

Dit studieblok behandelt de ontwikkelingen van de mens vanaf de jagers en verzamelaars via de eerste steden in Mesopotamië en Egypte, de Griekse stadstaten en Alexander de Grote en eindigt met het Romeinse keizerrijk en de opkomst van het Christendom.

Voorkennis is niet vereist

Prijs: € 285,00

Vorm: Interactief, live online. Relatief kleine groepen. Iedereen aanwezig met beeld en geluid. Vragen tussendoor mogelijk.

  Inhoud

Meer willen begrijpen hoe de huidige samenleving is ontstaan en wil jij weten in hoeverre de klassieke oudheid ons heeft bepaald? Dan is deze cursus iets voor jou. In 8 lessen van 2½ uur verdiep je je in de geschiedenis vanaf het ontstaan van de mens tot en met Constantijn de Grote in 330 na Christus. De docent gaat in op het ontstaan van onze samenleving, de steden, landbouw en handel. Ook ga je dieper in op de oorzaken en gevolgen van oorlogen, vredes, de sociale en maatschappelijke veranderingen en de lessen die wij hieruit kunnen leren. Deze cursus zorgt dat je de hoofdlijnen van deze periode kunt benoemen, de historische figuren kunt plaatsen en goed inzicht krijgt in het leven van toen. Je start met de jagers en verzamelaars, de opkomst van de landbouw en stedelijke culturen, de Griekse polis en stadstaten, het Romeins imperialisme en de opkomst van het Jodendom en het Christendom.

Het complete studieprogramma westerse geschiedenis
Deze cursus is onderdeel van het studieprogramma westerse geschiedenis. Dit studieprogramma bestaat uit 5 online cursussen die je zowel los als achter elkaar kunt volgen. De cursussen behandelen de prehistorie en klassieke oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance en Verlichting en de 19e en 20ste eeuw.

Literatuur:
Marcel van Riessen, Frits Rovers en Arie Wilschut,  Oriëntatie op geschiedenis. Basisboek voor de vakdocent, 2020 Koop dit boek via deze link bij bol.com 
Dit boek geeft een stevige basis van de westerse geschiedenis. 
In de online leeromgeving vind je verder verdiepend materiaal en een samenvatting van de colleges.

Excursie en elkaar ook fysiek ontmoeten.
We organiseren bij iedere cursus geschiedenis ook een excursie die aansluit bij deze cursus. Zo kun je elkaar ook fysiek ontmoeten. De excursie is geen onderdeel van deze cursus en je kunt daarvoor apart inschrijven.
Klik hier voor de excursies (link opent in een nieuw scherm).

Docenten

Dianne Timmerman

Afgestudeerd in geschiedenis, kunst en archeologie en gespecialiseerd in architectuur en de moderne kunst (tot 1970). Juist de combinatie zorgt voor een brede verdieping in onze geschiedenis en samenleving.

Cursus geschiedenis | Deel 1 | Prehistorie en klassieke Oudheid

Startdatum Code Data colleges Locatie Prijs per persoon Inschrijven
10 oktober 2024, 19:00 1623 Donderdagen: 10 oktober (1), 24 oktober (2), 7 november (3), 21 november (4), 5 december (5), 19 december 2024 (6), 16 januari (7) en 6 februari 2025 (8) Online, interactief live €285,00
18 oktober 2024, 10:30 1622 Deze cursus is omgevormd tot 4 studiedagen op vrijdagen 18 oktober (1), 1 november (2), 15 november (3) en 29 november 2024 (4) Utrecht, ANWB Café, Neude €285,00