Dit studieblok behandelt de ontwikkelingen van de mens vanaf de jagers en verzamelaars via de eerste steden in Mesopotamië en Egypte, de Griekse stadstaten en Alexander de Grote en eindigt met het Romeinse keizerrijk en de opkomst van het Christendom.

Voorkennis is niet vereist

Prijs: € 285,00 inclusief 21% btw.

Vorm: Interactief, live online. Relatief kleine groepen. Iedereen aanwezig met beeld en geluid. Vragen tussendoor mogelijk.

Inschrijven Informatie aanvragen Maatwerk aanvragen

 

  Data en tijden

Deze cursus heeft 8 colleges van 2,5 uur die live online worden verzorgd om de twee weken. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocent
1533 Donderdagen. 2023: 12 oktober (1), 26 oktober (2), 9 november (3), 23 november (4), 7 december (5), 21 december (6). 2024: 4 januari (7), 18 januari (8). 19:00-21:30 uur Interactief online Drs. Dianne Timmerman

1534

 

Woensdagen. 2023: 4 oktober (1), 18 oktober (2), 1 november (3), 15 november (4), 29 november (5), 13 december (6). 2024: 10 januari (7), 24 januari (8). 9:30-12:00 uur Interactief online Drs. Dianne Timmerman

  Inhoud

Meer willen begrijpen hoe de huidige samenleving is ontstaan en wil jij weten in hoeverre de klassieke oudheid ons heeft bepaald? Dan is deze cursus iets voor jou. In 8 lessen van 2½ uur verdiep je je in de geschiedenis vanaf het ontstaan van de mens tot en met Constantijn de Grote in 330 na Christus. De docent gaat in op het ontstaan van onze samenleving, de steden, landbouw en handel. Ook ga je dieper in op de oorzaken en gevolgen van oorlogen, vredes, de sociale en maatschappelijke veranderingen en de lessen die wij hieruit kunnen leren. Deze cursus zorgt dat je de hoofdlijnen van deze periode kunt benoemen, de historische figuren kunt plaatsen en goed inzicht krijgt in het leven van toen. Je start met de jagers en verzamelaars, de opkomst van de landbouw en stedelijke culturen, de Griekse polis en stadstaten, het Romeins imperialisme en de opkomst van het Jodendom en het Christendom.

Het complete studieprogramma westerse geschiedenis
Deze cursus is onderdeel van het studieprogramma westerse geschiedenis. Dit studieprogramma bestaat uit 5 online cursussen die je zowel los als achter elkaar kunt volgen. De cursussen behandelen de prehistorie en klassieke oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance en Verlichting en de 19e en 20ste eeuw.

Literatuur:
Marcel van Riessen, Frits Rovers en Arie Wilschut,  Oriëntatie op geschiedenis. Basisboek voor de vakdocent, 2020 Koop dit boek via deze link bij bol.com 
Dit boek geeft een stevige basis van de westerse geschiedenis. 
In de online leeromgeving vind je verder verdiepend materiaal en een samenvatting van de colleges.

Excursie en elkaar ook fysiek ontmoeten.
We organiseren bij iedere cursus geschiedenis ook een excursie die aansluit bij deze cursus. Zo kun je elkaar ook fysiek ontmoeten. De excursie is geen onderdeel van deze cursus en je kunt daarvoor apart inschrijven.
Klik hier voor de excursies (link opent in een nieuw scherm).


Docent van deze cursus

Dianne Timmerman

Drs. Dianne Timmerman

Afgestudeerd in geschiedenis, kunst en archeologie en gespecialiseerd in architectuur en de moderne kunst (tot 1970). Juist de combinatie zorgt voor een brede verdieping in onze geschiedenis en samenleving.


 Inschrijven

Je betaalt pas wanneer de activiteit definitief doorgaat. Je ontvangt dan per e-mail een factuur.

En wil je je voor meer activiteiten tegelijkertijd aanmelden en niet telkens al jouw gegevens moeten intikken? Zet dan in het extra informatieveld de titels en startdata van deze activiteiten of bel ons op 0343-701046.

© bannerfoto: Lionel Royer, Vercingetorix jette ses armes aux pieds de Jules César, 1899, Musée Crozatier, Le Puy-en-Velay (Frankrijk)