Dit studieblok behandelt de geschiedenis met de Europese ontdekkingsreizen, de economische bloeiperiode van de Renaissance en de opkomst van de Reformatie. Daarnaast komt de opkomst van de wetenschap en de Verlichting aan bod, de machtsverschuiving naar absolutistische vorsten, de Hollandse Gouden Eeuw met de handelsimperia en de wereldeconomie. Ook sta je stil bij de geschiedenis van de plantages, de slavernij en de democratische revoluties in Haïti, Frankrijk en de Verenigde Staten.
Voorkennis is niet vereist
Prijs: € 285,00 inclusief 21% btw.
Vorm: Interactief, live online. Relatief kleine groepen. Iedereen aanwezig met beeld en geluid. Vragen tussendoor mogelijk. Alle colleges worden opgenomen en kunnen teruggekeken worden.
Volg onze introductielezing geschiedenis zonder verdere verplichtingen.
Bekijk en schrijf je in!p>Deze cursus van 20 uren heeft 8 colleges van 2,5 uur die live online worden verzorgd om de twee weken. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.
Wil je meer weten over onze manier van denken, grote koningen als Lodewijk XIV of Tsaar Peter de Grote? Dan is deze cursus iets voor jou. In 8 lessen van 2½ uur verdiep je je in de geschiedenis vanaf de opkomst van de Renaissance en tot en met de opkomst en de val van Napoleon. Juist in deze periode komt de mens centraal te staan, boven religie, worden wij ons bewust van onze eigen ik. Het humanisme zorgt voor de zelfbewuste mens in de Renaissance. Met de herontdekking van werken van Aristoteles wordt wetenschappelijk onderzoek een nieuwe ontwikkeling in onze maatschappij. Dat resulteert aan het einde van de 18e eeuw in de Industriële Revolutie. Ondertussen verschuift de macht van een Habsburgse monarchie die bijna de helft van Europa beheerst naar een verlicht absolutisme met Lodewijk XIV, Maria Theresia en de tsaren Peter en Catharina de Grote als meest bekende vorsten. De opkomende burgerij is de aanjager van de Hollandse Gouden Eeuw. Van daaruit verschuift de macht middels revoluties en opstanden naar meerdere republieken (Frankrijk en Amerika). 1815 is het laatste jaar dat in deze cursus wordt behandeld met het afzetten van Napoleon en het Congres van Wenen. Deze periode staat bol van nieuwe ontwikkelingen, uitvindingen en verschuivingen in de macht. Dit terwijl de bekende wereld steeds groter wordt en met het midden van de 19e eeuw daadwerkelijk de gehele wereld in kaart is gebracht.
Het complete studieprogramma westerse geschiedenis
Deze cursus is onderdeel van het studieprogramma westerse geschiedenis. Dit studieprogramma bestaat uit 5 online cursussen die je zowel los als achter elkaar kunt volgen. De cursussen behandelen de prehistorie en klassieke oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance en Verlichting en de 19e en 20ste eeuw.
Literatuur:
Marcel van Riessen, Frits Rovers en Arie Wilschut, Oriëntatie op geschiedenis. Basisboek voor de vakdocent, 2020 Koop dit boek via deze link bij bol.com
Dit boek geeft een stevige basis van de westerse geschiedenis.
In de online leeromgeving vind je verder verdiepend materiaal en een samenvatting van de colleges.
Excursie en elkaar ook fysiek ontmoeten.
We organiseren bij iedere cursus geschiedenis ook een excursie die aansluit bij deze cursus. Zo kun je elkaar ook fysiek ontmoeten. De excursie is geen onderdeel van deze cursus en je kunt daarvoor apart inschrijven.
Klik hier voor de excursies (link opent in een nieuw scherm).
De gehele leergang geschiedenis bestaat uit de onderstaande cursussen. Je kunt deze als reeks volgen, maar ook kiezen voor één van vijf cursussen. Er is geen voorkennis nodig om één van de cursussen te kunnen volgen.