Met deze cursus hedendaagse kunst krijg je inzicht in de kunstwereld en handvatten om de hedendaagse kunst, mode, toegepaste vormgeving en architectuur te te plaatsen in de kunsthistorische ontwikkeling vanaf de jaren 1970 tot nu.

Voorkennis is niet vereist

Prijs: € 285,00 inclusief 21% btw.

Locatie: online.

Inschrijven Informatie aanvragen Maatwerk aanvragen

 

  Data en tijden

De cursus bestaat uit 8 colleges van 2,5 uren interactief online. De cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog is mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocent
- nog te plannen 09:30 - 12:00 uur Interactief live online Drs. Job Gerlings

  Inhoud

Met deze cursus leer je hoe je de kunst van nu kunt begrijpen vanuit een kunsthistorische context. Hoe is de kunst van de 20ste eeuw ontwikkeld tot de kunst, architectuur, toegepaste vormgeving en mode van nu?

In het eerste college leer je de kunstwereld kennen en hoe deze het kaft van het koren scheidt onder leiding van drs. Job Gerlings. Daarna neemt hij je mee in de volgende zeven colleges naar verschillende kunstontwikkelingen op basis van de kunsthistorische context en techniek. Je leert kijken naar kunst aan de hand van de kunsthistorische ontwikkelingen, de vorm, compositie, ontwerp en het doel achter het kunstwerk. Na deze cursus heb je een goed beeld wat hedendaagse kunst is, welke trends er zichtbaar zijn, hoe je de verschillende kunstvormen kunt beoordelen en welke makers op dit moment grote naam hebben gemaakt.

In deze reeks worden de volgende kunstvormen met de bijbehorende kunsthistorische ontwikkeling uitgelicht en verklaard: het platte vlak met schilderkunst, tekenkunst en drukwerk, de sculpturen en installaties, performances, videokunst, fotografie, toegepaste vormgeving, mode en architectuur.  

Weet je al voldoende over de kunsthistorische ontwikkeling en wil je meer weten over hoe de kunstenaars, vormgevers en architecten van nu de wereld mooier, beter, fijner en leuker maken? Dan is de cursus Hedendaagse kunst gericht op vraagstukken van nu meer voor jou. 

De cursus bestaat uit de volgende lessen:

 1. Kunstwereld en kunstkritiek
 2. Van sculptuur naar installatie, de groei van het kunstobject
 3. Het schilderij, de tekening en de prent, het platte vlak als basis
 4. Hedendaagse fotografie
 5. Videokunst
 6. Performance kunst
 7. Toegepaste vormgeving en mode
 8. Schoonheid in de hedendaagse architectuur

Docent van deze cursus

Job Gerlings

Drs. Job Gerlings

Kunst- en architectuurhistoricus gespecialiseerd in eigentijdse kunst en 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw, gecombineerd met culturele antropologie.


  Aansluitende studiereizen

Mocht je de hedendaagse kunst verder willen ontdekken onder deskundige begeleiding, dan kun je aansluiten bij één (of meerdere) van onze reizen naar onderstaande kunst- en architectuurbiënnales 

 • De kunstbiënnale van Venetië
 • De architectuurbiënnale van Venetië
 • De kunstbiënnale van Lyon
 • Het videofestival OVNI en Camera Camera in Nice
 • Manifesta (reist rond door Europa)

Bekijk het gehele aanbod van studiereizen op onze website (klik hier)


 Inschrijven

Je betaalt pas wanneer de activiteit definitief doorgaat. Je ontvangt dan per e-mail een factuur.

En wil je je voor meer activiteiten tegelijkertijd aanmelden en niet telkens al jouw gegevens moeten intikken? Zet dan in het extra informatieveld de titels en startdata van deze activiteiten of bel ons op 0343-701046.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

© bannerfoto: KaperGerlings Instituut