Reisverslag Lyon en Barcelona: Een culturele ontdekkingsreis

Een 8-daagse reis die uiteindelijk 9 dagen duurde, volgestouwd met kunst en cultuur. Dat vraagt om een uitgebreid reisverslag dat zo uitgebreid is geworden, dat wij deze voor de leesbaarheid hebben opgezet met tabbladen. Elke titel is aanklikbaar en opent de beschrijving van desbetreffende dag.

Dag 1: Aankomst in Lyon en een inspirerende start bij Les Grandes Locos

Onze reis begon met een korte maar comfortabele vlucht van Amsterdam naar Lyon. Bij aankomst in deze charmante Franse stad zette de koude wind direct de toon van ons verblijf in deze stad. Lyon, met zijn rijke geschiedenis en levendige energie, vormde het decor voor ons bezoek aan de Biënnale van Lyon, een toonaangevend evenement in de hedendaagse kunstwereld.

Het thema van deze editie, Les voix de fleuves – Crossing the water, was zorgvuldig samengesteld door hoofdcurator Alexia Fabre. Met deze tentoonstelling onderzocht zij de helende kracht van kunst en nodigde zij ons uit om opnieuw verbinding te maken met elkaar en onze omgeving. Fabre gebruikte de geschiedenis van Lyon als een rijke inspiratiebron om een toekomst voor te stellen waarin zorg, collectieve kracht en wederzijds begrip centraal staan. De expositie strekte zich uit over vier locaties en toonde een divers palet van werken die reizen, beweging, reparatie en protest verkenden.

Onze eerste stop was Grand Locos, een industriële locatie die Fabre heeft gebruikt om kunst te exposeren rondom de onderwerpen reizen en beweging, repareren en zorgen en de collectieve kracht in protest. Buiten werden wij met het werk van Nathan Coley bewust gemaakt hoe woorden een specifieke plek kleuring geven. ‘There will be no miracles here’ refereert aan een gebeurtenis in de 16e eeuw in Haute Savoie, Frankrijk, waarbij bij koninklijk decreet een bord met deze tekst bij de toegang tot het dorp werd geplaatst. In het videowerk RIDE van Jérémie Danon en Kiddy Smile onderzoeken de makers de gevolgen van representatie in Franse media en cultuur. De opnames in een rijdende taxi omvat verhalen over hoe zwarte Fransen hun zelfbeeld aanpasten dankzij de voorbeelden die zij zagen in de cultuur en media. De taxi en de medepassagiers zorgden voor vervreemding en versterking van de verhalen. Met het werk In Locos nodigde kunstenaar Bastien David ons uit om actief deel te nemen in zijn werk van flessen en pollepels. Door te lopen door zijn installatie, met pollepels tonen te vormen door op de flessen te slaan en op andere deelnemers jouw aanslag af te passen, werd het proces van samenwerking op een speelse manier zichtbaar en voelbaar gemaakt. In de laatste zaal vormde Oliver Beer’s grote videowerk Resonance Cave het klapstuk van deze locatie. Met acht muzikanten bracht hij een bezoek aan de grotten van Font-de-Gaume. Met 8 video’s, 1 per muzikant, ervaren wij deze beleving in de grotten.

Deze eerste dag zette meteen de toon voor onze reis. Die wij afsloten met een gezamenlijk diner net achter ons hotel bij Les Vieux Garçons.