Een stad vol exposities met ontwerpers, kunstenaars, makers, architecten en vele anderen aanwezig om het gesprek aan te gaan. Dat is de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. Het jaarlijkse evenement dat gaat over de dag van morgen en de verre toekomst. Het event dat je eigenlijk niet kunt overslaan als je geïnteresseerd bent in de toekomst en wat jij kunt doen om de wereld een beetje beter te maken.
Hoe ziet de toekomst eruit in 2100? Dat is al over 77 jaar en sommige mensen spreken dan over zeven generaties. Dat klinkt ver weg, de tijd gaat wel snel. En wat wij nu doen, heeft grote gevolgen over 100 jaar. Hoe wij onze steden inrichten, hoe wij omgaan met nieuwe bouwmaterialen en ons afval, hoe wij omgaan met nieuwe producten en hoe wij technologie en Artificiële Intelligentie (AI) in ons leven gaan opnemen.
De basis van de vele gepresenteerde projecten was: we doen dit samen! Het sociale element is dus groot en dat zie je ook in de presentaties. Niemand claimt dat met het nieuwe idee de wereld gered wordt, de specifieke verkooppraatjes ontbreken (gelukkig) en de bezoeker mag net zoveel zeggen over de ontwerpen als de bedenkers zelf.
Een paar voorbeelden die mij opvielen in het grote geheel. In het VEEM gebouw op de 8ste verdieping is met Manfestations de vrije geest losgelaten. Kunst en design gaan hier samen op, waarbij vooral nieuwe visies en ideeën worden gepresenteerd. Mette Sterre Enterprise smelt hier de elementen van een octopus samen met een pak voor de mens. Extinction Rebellion presenteert zich hier met haar protestbeweging, samen met werken rondom AI, mode van gerecycled materiaal en een presentatie over de intelligentie van onze veestapel (die vele malen hoger is dan wij denken).
In het Klokgebouw worden veel natuurlijke varianten voor onze gebruiksvoorwerpen gepresenteerd en ruimtelijke ontwerp, samen met drie hallen vol werken van afstuderende studenten aan de verschillende designopleidingen in Nederland en daarbuiten. Hier krijg je een hoopgevende toekomst en blijft voor mij de vraag: waarom zijn wij niet al zo milieubewust bezig met onze boodschappen in de winkel?
In Area 51 zijn in de kelder meerdere werken samengebracht van studenten bij de TU Delft - Industrial Design Engineering. Veel werken die gaan over de toekomst met algoritmen en de vele vooroordelen.
Die toevoeging van algoritme en AI is iets dat mij blijft verbazen. Deze techniek en rekenkracht biedt zoveel mogelijkheden alsook zoveel risico’s. Ontwerpen waarbij AI is ingezet levert weinig nieuwe beelden op, de algoritmen berekenen vooral dat wij al kennen. En toch zie je in alle voorstellen en visies de mogelijkheid voor een betere toekomst, omdat de systemen zoveel sneller en preciezer kunnen rekenen. En ook komen de vooroordelen tevoorschijn. Want voor wie is de toekomst dan beter? En houden wij ook rekening met factoren die wij nu nog niet kennen (of over het hoofd zien, omdat ze zo vanzelfsprekend zijn). Prachtig dat bij Manifestations die andere visie wordt gepresenteerd. En dat De Waag Society ons bewust maakt van sociale intelligentie en AI. Ik dacht namelijk met een mens te chatten, terwijl de robot mij flink voor de gek hield.
Dit jaar heeft DDW een inspirerende editie georganiseerd, eentje die echt nieuwe ideeën en visies presenteert. En een editie dit iets meer behapbaar is geworden door de keuze voor verschillende thema’s die je als bezoeker kunt kiezen. Aangezien de thema’s wel door elkaar zijn geplaatst, word je ook verrast door andere presentaties binnen andere thema’s. De basis van DDW: één dag is niet genoeg.
De Dutch Design Week is nog te bezoeken t/m zondag 29 oktober 2023 in Eindhoven. Kijk hier voor meer informatie.
Foto: © KaperGerlings Instituut, presentatie van Yi Design van tegels en bakstenen gemaakt van gerecycled materiaal. De tegels zijn van gerecylced keramiek en de bakstenen van gerecycled plastic.