Hoe makkelijk wij ook schrijven over bekende kunstexposities, vele kleinere tentoonstellingen in het land zijn ook zeker de moeite waard en soms zelfs beter dan menig grote tentoonstelling. Zoals bijvoorbeeld Expositie Composiet in Den Dolder. Een kleine tentoonstelling georganiseerd door zes kunstenaars uit de regio in de Gehoorzaal van de oude psychatrische inrichting Willems Arentshoeve in Den Dolder. De plek op zich zelf is al een reden om te gaan.

De naam composiet verwijst naar composiet als een samengesteld materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Mixed media, collages, tekeningen, keramiek gevat in houtobjecten, audio en videokunst en schilderijen. Bijzonder is deze uitgebreide combinatie die laat zien dat we niet naar bekende tentoonstellingslocaties te hoeven om bijzondere kunst te zien. Kunstenaars Tessel Schmidt, Gemma Pauwels, Gera Hoogland, John Panders, Marianne de Boer en Gea Schmidt brengen een grote hoeveelheid aan werken bijeen.

De drie videowerken van Tessel Schmidt vallen op door hun eenvoud. De films zijn stabiele opnames met een macro lens van alledaagse dingen, die door deze enorme uitvergroting een hele nieuwe wereld laten zien. Juist dankzij deze vergroting word je je bewust van de schoonheid van het gewone en het vernuft van de natuur. De abstractie komt ook terug in het werk van haar moeder, Gea Schmidt. Haar sculpturale schilderijen zij opgebouwd uit onder andere zand, bouwmaterialen en pigmenten. Zo creëert zij unieke landschappen die net als in de werken van Tessel een nieuwe kijk op onze wereld bieden.

Het zeer figuratieve werk van Marianne de Boer laat de schoonheid van de wereld en de unieke mens zien. Prachtig vastgelegde handen die snaarinstrumenten bespelen alsook landschapschilderijen die met eenzelfde gemak alle schoonheid van de wereld laten zien. Eenzelfde fascinatie voor de wereld en de mens vinden wij bij de andere drie kunstenaars.

De expositie Composiet is een krachtige, mooie verzameling aan werk en een goede middaginvulling. Met Composiet begint ook het seizoen van de kunstenaarsroutes en open atelierdagen door Nederland. En net als bij deze tentoonstelling zijn ook dat aanleidingen om even om te rijden. 

Ga naar Den Dolder en mis dit niet. Expositie Composiet is te bezoeken op de weekenden van 11 en 12 maart en 18 en 19 maart van 12.00 tot 17.00 uur in de Gehoorzaal, Vijverhof 41 in Den Dolder.